Egy őszinte és érintetlen kiskunsági desztináció

Olyan kistérség igyekszik fölkerülni turisztikai térképünkre, amelyiknek hátránya (az ismeretlenség) fordulhat most előnyére. A romlatlan és őszinte vendégfogadás a legnagyobb értéke Kiskunmajsának és Szanknak, ahol egy sajtóúton jártunk.

Az egymásrautaltságban is szomszédos települések fejlődésének motorja a szanki polgármester, Patkós Zsolt, aki 13 éves regnálása alatt olyan helyi értékeket emelt a falulakók tudatába, amelyekre nemcsak pályázni lehet, hanem egy turisztikai desztinációt is építeni.

Méhek, határok nélkül

Vonzó Meggy és mézfesztiválokat szerveztek, és az Ízek házába telepítették az országban egyedül itt létező kézműves konyakmeggy készítőket. Aki a kóstolás után még édesre vágyik, az mézet pergethet a Csontos méhészet tulajdonosával.

Az önkormányzatnál abból indultak ki, hogy a méhek nem ismerik az országhatárokat - ebből lett a tudatos jövőépítés egyik kockája, a szerbekkel közös kulturális örökségvédelem. Nem egy tetszetős plakáton, hanem az Ízek háza udvarán.

Ottjártunk előtt két nappal adták át az ópusztaszerivel vetekedhető Kiskun emlékhelyet, amit 350 millió forintos uniós pályázati forrás segített megvalósulni. Nem az olcsó magyarkodás emlékműve lett, hanem a helybeliek történeti kapaszkodója az értékvesztett világban. És, nem mellékesen, XXI. századi, interaktív turisztikai célpont is.

Munkaerőprobléma? Elszállt árak? Mi lehet az? 

A térség legerősebb vonzereje a kiskunmajsai Jonathermál Gyógy-és Élményfürdő, amelynek kempingjében reggelente kedélyesen köszöntik egymást az ismeretlen vendégek, és amelynek Termál Bisztrójában nincs nyoma sem a vendéglátók égető munkaerőhiányának, sem az elszállt áraknak. A személyzet kedves, a reggeli ételek ízesek és frissek, követendő például szolgálhatnának sok szálloda átlagos és fantáziátlan kínálatának.

Ugyanez igaz a Lópofa csárda ételválasztékára is. Itt jól tudják, milyen kényes az egyensúly a klasszikus csárdaétel és a mai vendég kényes ízlése között - köszönhetően az egymásra megkülönböztethetelenül hasonlító Pellikán ikreknek. Zsolt a csárdát vezeti, László pedig a saját birtokán örömborászkodik. Aki meg akarja kóstolni a pincéjében kortyolható, vagy szinte harapható kövidinkáját, annak ráadásként családi vendéglátás is jár. A konyhában a kislányaival együtt sürgő-forgó feleséggel, aki maga pácolja mustárban és borsban a bélszínt, hogy ízletes carpaccio kerüljön az előételek közé, és olyan húsokat, lecsós csuszát süt a kemencében, hogy az ember nem akar innét hazamenni.

Egyszerűen nagyszerű

Ez az érzés különben akkor teljesedett ki, amikor a kiskunmajsai Levendula fesztiválon, a Lópofa csárda udvarán Hatvani Mária szavára elnémult a helyi tamburzenekar. Azt mesélte el, hogy azért tanult meg 50 éves korában kenyeret sütni, mert ezzel szeretné megőrizni az édesanyja emlékét. És hogy nem nagy dolog, csak liszt, víz, só és kovász, mindenkinek megtanítja, aki kéri. Elég volt egy falatnyi kóstoló a langyos kenyérből, hogy elhiggyük neki: mindig a legegyszerűbb dolgok a legnagyszerűbbek.

Fotók: Tari Róbert

                                                                                                                                                            


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.