Európában sokakat érinthet az étolajválság

Az amúgy is emelkedő élelmiszerárak mellett a háború, és ezzel az ukrán export leállása miatt tovább drágul a napraforgóolaj, sőt, egyre több helyen nem is mindig lehet kapni, számmol be a nem éppen örömteli hírről az euronews.com tudósítása.

Mint hírükben szerepel, a drágulás nem csak a háztartásokat sújtja, hanem az élelemiszeriparban és a vendéglátásban dolgozókat is. Egy isztanbuli gyorsétterem néhány hónapig bírta, hogy nem építette be áraiba a sütéshez használt olaj drágulását, azonban idővel kénytelenek voltak ők is árat emelni.

"Most először látunk vásárlókat, akik hátat fordítanak, amikor meglátják vagy meghallják az árakat. A korábbi években is volt már drágulás, akkor semmit sem mondtak. De ezúttal hátat fordítanak. A vásárlók ezt nem engedhetik meg maguknak," panaszkodott a hírcsatornának az étterem dolgozója.

 

Az AP amerikai hírügynökség szerint a világ napraforgóolaj-termelésének majdnem felét Ukrajna, és csaknem negyedét Oroszország biztosítja, más források szerint kisebb arányról van szó, de mindenképp jelentős. Az ukrán napraforgóolaj felét az Európai Unió vásárolja fel. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint a növényi olaj ára februárban rekordmagasságot ért el, majd márciusban még tovább emelkedett.

"Az étolaj helyzete arányos a világ általános élelmiszerhelyzetével. Az árak nagymértékben emelkedtek az elmúlt egy évben, egyes növényi olajok esetében akár 40%-kal is. A napraforgóolajhoz pedig még drágán sem feltétlenül lehet hozzájutni az ukrajnai háború miatt. Fontos megjegyezni, hogy ezek tendenciák már a háború kitörése előtt is megvoltak, de a fegyveres konfliktus sokat rontott a helyzeten," magyarázta a Gro Intelligence amerikai vállalat egyik kutatási vezetője, Steve Mathews.

A szakemberek szerint Magyarországon is számítani kell arra, hogy a következő hónapokban sok élelmiszer ára tovább drágul.

 

Forrás: Euronews


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.