Európában sokakat érinthet az étolajválság

Az amúgy is emelkedő élelmiszerárak mellett a háború, és ezzel az ukrán export leállása miatt tovább drágul a napraforgóolaj, sőt, egyre több helyen nem is mindig lehet kapni, számmol be a nem éppen örömteli hírről az euronews.com tudósítása.

Mint hírükben szerepel, a drágulás nem csak a háztartásokat sújtja, hanem az élelemiszeriparban és a vendéglátásban dolgozókat is. Egy isztanbuli gyorsétterem néhány hónapig bírta, hogy nem építette be áraiba a sütéshez használt olaj drágulását, azonban idővel kénytelenek voltak ők is árat emelni.

"Most először látunk vásárlókat, akik hátat fordítanak, amikor meglátják vagy meghallják az árakat. A korábbi években is volt már drágulás, akkor semmit sem mondtak. De ezúttal hátat fordítanak. A vásárlók ezt nem engedhetik meg maguknak," panaszkodott a hírcsatornának az étterem dolgozója.

 

Az AP amerikai hírügynökség szerint a világ napraforgóolaj-termelésének majdnem felét Ukrajna, és csaknem negyedét Oroszország biztosítja, más források szerint kisebb arányról van szó, de mindenképp jelentős. Az ukrán napraforgóolaj felét az Európai Unió vásárolja fel. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint a növényi olaj ára februárban rekordmagasságot ért el, majd márciusban még tovább emelkedett.

"Az étolaj helyzete arányos a világ általános élelmiszerhelyzetével. Az árak nagymértékben emelkedtek az elmúlt egy évben, egyes növényi olajok esetében akár 40%-kal is. A napraforgóolajhoz pedig még drágán sem feltétlenül lehet hozzájutni az ukrajnai háború miatt. Fontos megjegyezni, hogy ezek tendenciák már a háború kitörése előtt is megvoltak, de a fegyveres konfliktus sokat rontott a helyzeten," magyarázta a Gro Intelligence amerikai vállalat egyik kutatási vezetője, Steve Mathews.

A szakemberek szerint Magyarországon is számítani kell arra, hogy a következő hónapokban sok élelmiszer ára tovább drágul.

 

Forrás: Euronews


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.