Európában sokakat érinthet az étolajválság

Az amúgy is emelkedő élelmiszerárak mellett a háború, és ezzel az ukrán export leállása miatt tovább drágul a napraforgóolaj, sőt, egyre több helyen nem is mindig lehet kapni, számmol be a nem éppen örömteli hírről az euronews.com tudósítása.

Mint hírükben szerepel, a drágulás nem csak a háztartásokat sújtja, hanem az élelemiszeriparban és a vendéglátásban dolgozókat is. Egy isztanbuli gyorsétterem néhány hónapig bírta, hogy nem építette be áraiba a sütéshez használt olaj drágulását, azonban idővel kénytelenek voltak ők is árat emelni.

"Most először látunk vásárlókat, akik hátat fordítanak, amikor meglátják vagy meghallják az árakat. A korábbi években is volt már drágulás, akkor semmit sem mondtak. De ezúttal hátat fordítanak. A vásárlók ezt nem engedhetik meg maguknak," panaszkodott a hírcsatornának az étterem dolgozója.

 

Az AP amerikai hírügynökség szerint a világ napraforgóolaj-termelésének majdnem felét Ukrajna, és csaknem negyedét Oroszország biztosítja, más források szerint kisebb arányról van szó, de mindenképp jelentős. Az ukrán napraforgóolaj felét az Európai Unió vásárolja fel. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint a növényi olaj ára februárban rekordmagasságot ért el, majd márciusban még tovább emelkedett.

"Az étolaj helyzete arányos a világ általános élelmiszerhelyzetével. Az árak nagymértékben emelkedtek az elmúlt egy évben, egyes növényi olajok esetében akár 40%-kal is. A napraforgóolajhoz pedig még drágán sem feltétlenül lehet hozzájutni az ukrajnai háború miatt. Fontos megjegyezni, hogy ezek tendenciák már a háború kitörése előtt is megvoltak, de a fegyveres konfliktus sokat rontott a helyzeten," magyarázta a Gro Intelligence amerikai vállalat egyik kutatási vezetője, Steve Mathews.

A szakemberek szerint Magyarországon is számítani kell arra, hogy a következő hónapokban sok élelmiszer ára tovább drágul.

 

Forrás: Euronews


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.