Hazai vendéglátósok tüntetése a Hősök terén

A koronavírus-járvány miatt bevezetett, a vállalkozásokat érintő korlátozások ellen tüntettek vasárnap a budapesti Hősök terén. A tiltakozást a Facebookon szervezték.

A tüntetésen a telex.hu tudósítója szerint mintegy háromszázan (más jelentések szerint ennél kevesebben) voltak jelen, plusz néhány tucat újságíró, a tér sarkaiban pedig rendőrök álltak.

Tüntetés, vagy mégsem

A Budapesti Rendőr-főkapitányság még pénteken a rendőrség honlapján azt közölte, hogy egy magánszemély gyűlést jelentett be vasárnap 12 órától a Hősök terére, de később a gyűlést lemondta. A "Tüntetés az életért és a szabadságért január 31. Tömeges Üzletnyitás február 1." címmel meghirdetett Facebook-esemény szervezői erről azt írták: úgy fogalmazták át az eseményt, hogy az ne minősüljön gyűlésnek. 
Az eseményen "a szabad véleménynyilvánítás jogával élők elképzelhetően nem fognak egyetérteni azzal, hogy a kormány nem engedélyezi a vállalkozók szabad nyitvatartását, és nem tesz lépéseket a felelőtlen politika miatt csőd szélére került honfitársaink megsegítésére" - írták.

Csődbe mennek a vállalkozók

A tüntetés főszervezője, Ecsényi Áron kevesellte a bértámogatást, illetve sokallta annak adótartalmát. Szerinte a korlátozások sikerességét semmi nem igazolja, a kormánynak pedig az a célja, hogy a csődbe menő vállalkozásokat felvásárolhassák a kormányközeli vállalkozók. Ecsényi szerint rá kell kényszeríteniük a kormányt, hogy belássa, „mindannyiuk élete számít, a vállalkozóké és dolgozóké is”. 

Mindenkit igazoltattak

Miközben újabb szónokok beszéltek a megafonba, számolt be a telex hírportál élő videóközvetítése az eseményről, a rendőrök igazoltatni kezdték a résztvevőket, mivel a rendezvény sérti a gyülekezési jogot a veszélyhelyzet idejére felfüggesztő rendeletet. Ezután a rendőrök a szervezők és a tömeg közé álltak egy sorfalat alkotva, és lassan elkezdték kiszorítani az embereket a térről.

A tömeg ezután feloszlott, kisebb csoportokban álldogáltak még néhány tucatnyian, minden csoportot igazoltattak a rendőrök, áll a tudósításban.

 

 

Forrás: Telex / MTI


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.