Kihirdették az Év strandételét

Az Év strandétele díjat idén a balatonlellei Mesés BBQ & grill bisztró báránnyal töltött szőlőleveles káposztája nyerte. A darált bárányhúst rozmaringos zöldbúza törettel fermentált szőlőlevélbe töltve helyezik a szintén fermentált póréhagymás hideg káposztára házi málnaecetes lilahagymával. 4750 forintért egy különleges és igazán nyári főétel.

További díjazottak:

Büfé kategóriában a pálmát Alsóörsről az Oliva strandbüfé vitte el, ahonnét sikerült egy nagyon szerethető újítással előrukkolniuk:

a pirított pisztácia nemcsak a bazsalikomos pesztót teszi különlegessé, hanem a lángos tésztájába is belekeverik.

Koktélparadicsommal és parmezán forgáccsal válik teljessé az ízek és a látvány harmóniája. És mindössze 2500 forintért kínálják.

Az Év strandétele idei győztese / Fotó: Heim Alexandra
Az Év strandétele idei győztese / Fotó: Heim Alexandra

Idén új versenykategória volt az

Év stranddesszertje: a Tiki Beach bisztró szezonális gyümölcsökkel koronázott tarhonyapudingja a legismertebb ázsiai desszertből varázsolt igazi balatoni Beach Foodot Zamárdiban azzal, hogy a tapióka gyöngy helyett tarhonyát főznek vaníliás, cukros tejben.

Narancs, lime és citrom ízesítéssel, sárgakrémmel pudingosítják, majd hidegen tálalják a szezonnak megfelelő gyümölcspürével, friss gyümölcsökkel és mentalevéllel. Elképesztő krémességét a tarhonya textúrája még izgalmasabbá teszi, akár reggelire is kiváló és évek óta a vendégek egyik kedvence a Tikiben 2650 forintért. Nem túlzás azt mondani, hogy tarhonyával jobb lett, mint az eredeti tapióka gyöngyös ázsiai desszert.

Vega különdíjat a badacsonyörsi Vánkos faszénen tisztított vajjal grillezett patisszonja kapott.

Égetett citrom levével, saját készítésű sárgaborsó miso-val készült vajas kukoricahabbal. Füstölt paprikaolaj és házi magropogós mellé fermentált szőlőszemekkel és tetején sümegi parmezán jellegű sajtforgáccsal kerül tányérra. Napsárga színét és különleges ízvilágát leginkább a kukoricahab adja meg, és kifejezetten egyedi nyári bisztró étel 3650 forintos áron.

Az Év felfedezettje idén Siófok - Szabadifürdőn a Julcsi kalácsoda, akik a szokásos édes kürtöskalács műfajban is tudtak kiemelkedőt mutatni

azzal, hogy rengeteg helyi liofilizált málnával spékelték meg, ami annyira feldobja a kalácsot és 2500 forintért kínálják. Ugyanakkor a sós kürtösben is egyedit alkottak azzal, hogy a sajtot nem töltelékként vagy feltétként adták hozzá, hanem baconnel vagy anélkül pirítják össze a sós tésztából készített kaláccsal, 1700 forintos áron.


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.