40 évesek egymás közt

Az idén 40 éves Magyar Szállodaszövetség (MSZSZ) tavaszi tagértekezletét a szintén 40-et ünneplő balatonfüredi Hotel Annabellában tartja április 24-25-én. Az első nap délelőtti szekcióüléseire még csak szállingóztak az ország különböző pontjairól a szállodák vezetői, a menedzsment tagjai (mint kiderült, jelenleg 349-et taksál a taglétszám), az ebéd utáni plenáris ülésre azonban már csordultig megtelt a konferenciaterem.

Az elnöki beszámoló során Kopócsy Andrea, ezúttal rendhagyó módon, nem grafikonok, és táblázatok tucatjaival kápráztatta a szakmai hallgatóságot, hanem az évforduló kapcsán az elmúlt 40 évről adott érdekes áttekintést. Kiderült, az MSZSZ már 1989 óta lobbizik többek közt az áfa-csökkentésért, 1974 óta minden lehetséges követ megmozgat egy kongresszusi központ felépítéséért, és 1975-ben kezdte harcát a szervízdíj érdekében (e törekvését 2006-ban siker koronázta), 2001 óta pedig harcol Artisjus témában. Megtudhattuk, hogy 1979-ben született meg az ötlet a csillagok szerinti kategorizálás érdekében, és 2006 óta sikerül együttműködniük az MNÜA-val üdülési csekk terén.

Az MSZSZ által felkért KPMG szakértő, Kali Zoltán az ÁFÁ-val kapcsolatban tartott előadást. Kiderült, hogy Magyarország a 20 százalékos áfakulccsal az előkelő második helyen szerepel Dánia után az EU-tagállamok sorában – a gond csak az, hogy visszafelé… A prezentációból többek közt az is kiderült, ha nem változik a szállodaipart sújtó magas áfa, akkor várhatóan tovább csökken az elkövetkező években a kereslet. Ha azonban a számukra legkedvezőbb elszámolási résbe esnének (5 százalék lenne), akkor a vendégéjszakák száma nőne, és mellette 20 százalékkal emelkedhetne 2013-ra a foglalkoztatottság mértéke is.


Megújult a Kempinski Hotel Corvinus

Megújult a Kempinski Hotel Corvinus  

350 új élmény: a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben befejeződött a szobák és lakosztályok felújítása.
Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.