60 százalékos kihasználtság a budapesti szállodákban

Az idei év első nyolc hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 58 százalékos szobakihasználtsággal működtek. A folyó áron számított bruttó szobaárbevétel és a vendégéjszakák száma 1 százalékkal csökkent a tavalyi azonos időszakhoz képest, a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb gyorsjelentése szerint.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 17 400 forint volt az időszakban. Ez a mutató kiemelkedően magas (35 800 forint) értéket ért el a budapesti ötcsillagos egységekben. A fővárosi négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 13 200–17 200 forintos, az adatszolgáltató háromcsillagos egységek 8700–11 000 forintos szobaárakat érvényesítettek. Az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaárbevétel átlagosan napi bruttó 10 200 forint volt. A legmagasabb összeget (23 600 forintot) a budapesti ötcsillagos egységek érték el, a legalacsonyabb (4400 forint) a Nyugat-Magyarországon található háromcsillagos egységeknél volt tapasztalható. A bruttó szobaárbevétel folyó áron összességében 1 százalékkal csökkent, számottevő emelkedést a Balaton partján működő egységek és a kelet-magyarországi négy- és ötcsillagos szállodák értek el, a legnagyobb csökkenés a nyugat-magyarországi háromcsillagos egységekben volt. 2008. január–augusztusban a szállodai vendégéjszakák száma 1 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest. A Balaton melletti háromcsillagos, valamint a nyugat-magyarországi négy- és ötcsillagos szállodákat a vendégéjszakák számának növekedése jellemezte. A többi szállodában csökkent, vagy nem változott lényegesen a vendégéjszakák száma. A megfigyelt időszakban a budapesti szállodákban minden kategóriában átlagosan 60% fölötti volt a szobakihasználtság, a vidéki hotelekben 47–65%-os kihasználtságot mértek. Az idei első negyedévet a gyenge, a nyári hónapokat az erős forint jellemezte, az euró árfolyama 229 és 266 forint között mozgott.

Megújult a Kempinski Hotel Corvinus

Megújult a Kempinski Hotel Corvinus  

350 új élmény: a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben befejeződött a szobák és lakosztályok felújítása.
Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.