A jövő ma van – A mesterséges intelligencia a turizmust is segítheti – Az Everguest szenzációs újdonsága

Ki emlékszik már arra, hogy akárcsak két-három éve, még a sci-fi szintjén gondolkodtunk a mesterséges intelligenciáról? Mint ami fényévekre van tőlünk, valahol a számítógép zsenik agyában, pedig a XXI. században élünk. Mára nemhogy megbarátkoztunk vele, hanem segítőtársunk lehet – amint erre az Everguest előremutató példája utal.

A jövő ma van – szokták mondani a tudósok, utalva arra, hogy még a XX. századhoz képest is elképesztő iramban felgyorsult az életünk. A csodálat mellett ugyanakkor az aggodalom is jelen van: a mesterséges intelligenciával való barátkozás közben sokan attól félnek, hogy az AI – nevezzük így, röviden, ahogy mostanában emlegetjük - elveszi a munkahelyüket.

Vajon így van-ez a gyakorlatban, jelesül a turisztikai szakmában is? – kérdeztem Gondos Kittitől, aki az Everguest Reputációs Üzletág vezetője. Ő azon magyarok között játszik úttörő szerepet, akinek a mesterséges intelligencia kiváltotta a munkáját – és már cseppet sem bánja - és talán az első olyan honfitársunk, aki ráadásul maga segített a feladatait ellátó szoftver kidolgozásában.

A fiatal turisztikai szakember eddigi élettörténete nem csak az AI forradalmi térhódítása miatt lehet érdekes az olvasók számára, de mindenki számára tanulságos is, mert közel hozza érzelmileg is e munkafolyamat különféle fázisait. Munkája során ugyanis - a magas technika elfogadása mellett - egy realisztikus, és nagyon érdekfeszítő, emberi történetet ismerhetünk meg.

Gondos Kitti, az Everguest Reputációs Üzletág vezetője.
Gondos Kitti, az Everguest Reputációs Üzletág vezetője.
Fotó: Everguest

Egyszerű volt megbarátkozni a mesterséges intelligenciával? Voltak-e mélypontok?

Több fázison estem át – a szomorúságtól a felszabadultságig - amikor kiderült, hogy az AI átveheti a munkámat. Először örömmel gondoltam arra, hogy milyen jó lesz, ha a szoftver elkészül, és sok ember tudja majd használni, sőt, egy egész szakma munkáját megkönnyíti. A folyamatot azonban sötétebb időszakok árnyalták: ilyenkor arra gondoltam, talán jobb lenne, ha nem lenne ekkora szerepe az AI-nak a szoftverben, mégpedig azért, hogy ne váltsa ki az emberi munkát.

Úgy hallottam, a letargia sem kerülte el

Hosszú időszakon keresztül küzdöttem a letargiával, világvége-hangulattal és a szörnyű érzéssel, hogy kudarcot vallok. Később azonban egy felívelő szakasz következett, amikor megláttam a programban rejlő lehetőségeket. Ekkor fordultak át a gondolataim a pozitív építkezés irányába.

Meséljen a pályafutásáról!

Több mint 10 éves, külföldi és belföldi szállodai tapasztalattal a hátam mögött csatlakoztam az Everguesthez, 2020-ban. Az évek folyamán szerzett, rengeteg tapasztalatot felhasználva és kihasználva az volt a célom, hogy egy fajta hidat képezzek a vendég és a szálloda között - az online térben. Ez lehetővé teszi, hogy a szálloda minél tisztább képet kapjon arról, hogy a vendégei mit gondolnak róla, illetve a vendégek is meg legyenek győződve arról, hogy szállodai foglalásukkor a legjobb döntést hozták. Amikor elindultunk a közös úton az Everguest-tel, a célok egyértelműek voltak: innovatív szoftverek fejlesztése és hiánypótló szolgáltatások bevezetése a turisztikai piacra.

Nem lanyhult a lelkesedés a COVID miatt sem?

A COVID által támasztott kihívások és az éles verseny ellenére eltökéltek voltunk. Élénken emlékszem arra a napra, amikor végre zöld utat kapott fejlesztési projektünk. Vártam, számítottam rá, mégsem tudtam, hogy ez egy teljesen új fejezet kezdete lesz. Akkor még nem sejtettem, hogy a feladatköröm milyen forradalmi átalakuláson fog átmenni.

Az AI fogalma sokakban önmagában félelmet, ellenérzést szül.

Igen, tudom, sokan aggodalmaskodnak, vajon az AI valóban veszélybe sodorja a munkahelyüket? Másképpen fogalmazva: lecserélhetnek-e minket egy szoftverre? Ez azonban nincs így. El kell mondanom, hogy együtt dolgozva a fejlesztői csapattal, hamarosan felismertem, hogy a mi közös, forradalminak nevezhető magyar szoftverünk nem elveszi mások munkáját, hanem képes megsokszorozni azt.

Értesült-e erről a tudományos vívmányról, lehetőségről a szakma?

Olyannyira, hogy már a bevezetése előtt sorban álltak – és állnak -  kollégáink a turizmus és a vendéglátóipar forradalmi technológiájának megvásárlásáért. Jelenleg közel kétszázan várják, hogy bevethessék, noha még a gyakorlatban be sem vezettük igazán. Híre ment, hogy az új technológia olyan eredményeket képes felmutatni, amely pusztán emberi munkavégzéssel elképzelhetetlen lenne.

Gondos Kitti, az Everguest Reputációs Üzletág vezetője
Gondos Kitti, az Everguest Reputációs Üzletág vezetője
Fotó: Everguest

Emberi munkával elérhetetlen eredményeket mutat fel az új szoftver.

Igen, mellbe vágó volt, amikor a szoftver fejlesztésének előre haladtával kellett szembesülnöm a valósággal: mindazon feladatokat, amelyeknek éveken át szenteltem az időmet, a mesterséges intelligencia automatizálja és megoldja.

Hogyan alakította át mindennapi munkáját az AI?

Röviden szólva: gyökeresen. Emlékszem rá, hogy kezdetben félelemmel töltött el. Ezt az érzést nagyon nehéz leírni. Idő kellett ahhoz, mire fel tudtam dolgozni, hiszen olyan volt, mintha minden addigi erőfeszítésem értelmetlenné vált volna. Majd rájöttem, hogy a körülményeket nem tudjuk megváltoztatni, de azt igen, miképpen reagálunk rájuk.

Mit profitálhat ebből a szakma? Mit tud ez a nagyon okos szoftver?

Az általunk kifejlesztett Everguest Intelligence hamarosan megreformálhatja az egész turizmust, mind a szállodák, mind pedig a vendégek oldalát tekintve. A fejlesztési munkám során arra összpontosítottam, hogy mit tudunk kihozni ezekből a körülményekből a szállodák és az Everguest számára. Így született meg végül, szakmai iránymutatásomnak is köszönhetően, az Everguest Intelligence, amely olyan lehetőségeket tár fel a reputáció menedzsmentben, amit csak manuális, emberi munkával sohasem értünk volna el. Én pedig rájöttem, hogy az általam és a csapatom által nyújtott érték az AI-vezérelt megoldásoknak köszönhetően megsokszorozható.

Úgy tudom, e sikereknek köszönhetően mostanra a mesterséges intelligencia egyik legszenvedélyesebb szószólójává vált…

Igen, és közben örömmel tapasztalom, hogy elképesztő újszerű szoftverünkre szó szerint “sorban állva” kell várni, hiszen a rendkívüli érdeklődés miatt várólistát kell alkalmazniuk. Érdemes mindenkinek minél hamarabb feliratkozni, mert “érkezési sorrendben” történik a bemutató alkalmak szervezése.

Mire számíthat az, aki előnyt szeretne kovácsolni a mesterséges intelligenciából, és megismerné az Everguest Intelligence-t?

Röviden: innovatív funkciókra, új élményekre, ténylegesen felhasználóbarát megközelítésre és sosem tapasztalt, kreatív AI támogatásra.

Az Everguest várólistájára itt lehet feliratkozni >>

(x)


MTÜ-értékelés az idei első félévről

MTÜ-értékelés az idei első félévről 

A budapesti és a vidéki szálláshelyek forgalmát, vendégéjszaka alakulások számát vették górcső alá.
Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt

Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt 

A belsőépítészeti terveket a holland sztárdesigner, Marcel Wanders készítette, a magyar 3h Építészirodával közösen.
Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda

Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda 

Szerkezetkész az újabb terminálkapcsolatú szálloda Ferihegyen.
Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!

Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!  

A főváros szívében, a Lánchíd és a Budai Vár lábánál található 5 csillagos Hotel Clark számtalan üdítő újdonságot és felfrissülést kínál ezen a forró nyáron nem csak a városba látogató külföldi, de a hosszú hétvégi „staycation”-re vágyó hazai vendégnek is.
MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség

MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Társult tagjai részére idén is meghirdeti az „Év Technológiai Újítása" pályázatot.
Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél

Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél 

A szállodalánc csapata két új szakemberrel bővült.
Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája

Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája 

A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé.
Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel

Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel  

A belvárosi Vörösmarty téren található Dorothea Hotelről sugároz bemutató kisfilmeket júliusban a CNBC International a kereskedelmi műsoridejében.
Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel

Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel 

A 120. születésnapját ünneplő legendás győri szálláshelyen jártunk.
Itt az év Green Collection Szállodája

Itt az év Green Collection Szállodája 

Ez az ötcsillagos pesti belvárosi hotel nyerte el „Az Év Green Collection Szállodája” címet Japánban.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.