A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány. Úgyhogy léptek ez ügyben: idén ősszel innovatív képzést indítanak, amelyhez áprilisban kezdték meg, nagy sikerrel, a tanulók toborzását.

E frappáns - „magad, uram, ha szolgád nincs” - megoldást mutatták be: LevelUp! elnevezésű programjukat április 18-án, csütörtökön a Budapest Marriott Hotelben, ahol sok érdekes részletet is megtudhattunk a sajtóbemutatón.

Kiss Zsuzsanna / Forrás: Marriott
Kiss Zsuzsanna / Forrás: Marriott

Mint négy budapesti Marriott-ház HR-igazgatójának, Kiss Zsuzsanna köszöntőjéből kiderült, két éve szerveződik már ez az egyedülálló program,

ami tulajdonképpen a Marriott válasza a nehéz munkaerőhelyzetre.

A képzés októbertől kezdve három hónapig tart majd, és ahogy a kimondottan erre az eseményre ideutazó Pankaj Birlától, a cégcsoport Közép- és Kelet-Európa terület alelnökétől megtudtuk,

ez részükről egyfajta befektetés.

Hiszen, fűzte tovább gondolatát a cégcsoport topmenedzsere,

pontosan tudják, enélkül a lépés nélkül nem tudnának megnyugtató módon tovább előre haladni.

A cég Közép-és Kelet-Európa területért felelős alelnöke, Pankaj Birla   / Forrás: Marriott
A cég Közép-és Kelet-Európa területért felelős alelnöke, Pankaj Birla / Forrás: Marriott

Marriott-tervek: folyamatosan növekvő cégcsoport

Pankaj Birla elmondta azt is, jelenleg Budapesten 9 Marriott szálloda, 8 márkával van jelen, valamint 3 további átadását tervezik a közeljövőben. Kiemelte, különösen fontosnak és érdekes projektnek tartja

a 2025-re tervezett balatoni házuk nyitását, amely – akárcsak a többi – a luxusvendégkört célozza meg,

és a cégcsoport alelnöke biztos abban, hogy e téren Magyarországon van még bőven potenciál.

Budapestről is beszélt ismertetője során az alelnök, többek közt elmondta, mennyire kívánatos és vonzó desztinációnak számít a külföldiek körében, és büszke arra, hogy éppen a magyar fővárosban nyithatták meg tavaly a Dorothea Hotelt és a W Hotelt. Azt is megtudtuk, hogy hamarosan a környező országokban is nyitnak újabb egységeket – és mindez azt vonzza magával, hogy új tehetségeket, új munkaerőt igényel ez a folyamatos növekedés.

A diverzitás fontosságára, a női vezetők számának bővítésére hívta fel még a figyelmet, valamint arra, hogy cégcsoportjuk minden egységében a fenntarthatóság mindig prioritás – ahogy ez a magyarországi házaik esetén is meghatározó hangsúllyal kerül előtérbe.

 

A szakmai rendezvény résztvevői / Forrás: Marriott
A szakmai rendezvény résztvevői / Forrás: Marriott

Szakképzés: nyitottság, rugalmasság, életpálya módosítás

A LevelUp! programot a Marriott nem magányos harcosként vívja a képzeletbeli harcmezőn, hanem ehhez a feladathoz komoly segítőket keresett és talált.

Ilyen egyrészről a BKSZC Szamos Mátyás Képzőközpont, amelynek képviselője, Kozma László elmondta, 2015 óta vannak jelen az oktatási területen, jelenleg 10 ezer tanuló vesz részt valamelyik képzésükön, és 2500 azon felnőttek száma, akik szintén hozzájuk járnak – tehát nemcsak diákok vesznek részt programjaikban.

A Civil Impact Nonprofit Kft. szintén szakmai partnere a szállodacsoportnak ebben a sajátos képzési programban. Ők voltak azok, hallhattuk Kiss Gyöngyvértől, akik az oktatási programra a toborzást lebonyolították, valamint a bevont fiatalok mentorációjában és soft skill-jének építésében is segítenek.

Kilenc fiatallal indul idén októberben a szállodai szakácsképzés – pilotprojekt-ként,

tudtuk még meg a Civil Impact vezetőjétől.

Panelbeszélgetés: teher alatt nő a pálma

A tájékoztató közvetlen hangú panelbeszélgetéssel folytatódott, amelynek résztvevői Francisca Martinez, az EMEA régió Humán Erőforrások Igazgatója, Pankaj Birla, a Közép- és Kelet-Európa terület alelnöke, Cameron McNeillie, a Dorothea Hotel, Budapest, Autograph Collection vezérigazgatója, valamint Kovács Ferenc, a Budapest Marriott Hotel Executive Sous séfje voltak. A beszélgetést Kiss Zsuzsanna vezette.

A Marriott cégcsoport  iparági szakértői és vezetői a panelbeszélgetés alkalmával / Forrás: Marriott
A Marriott cégcsoport iparági szakértői és vezetői a panelbeszélgetés alkalmával / Forrás: Marriott

Abban mindnnyian egyetértettek, hogy ez a képzési program,

akárcsak az egész szállodaipar – az emberekről szól,

„people first”, mondták egybehangzóan, és azt, hogy a befektetés az emberi erőforrás területén mennyire fontos és mindig megtérül.

„izgalmas időket élünk”, hangzott még el, hiszen a most kezdődő oktatási folyamat résztvevői akár idővel a cégcsoport meghatározó arcaivá, személyiségévé, vezetőivé is válhatnak. Többek közt elmondták a résztvevők, hogy ez a szokatlan oktatásforma 

azért is érdekes mind számukra, akik létrehozták, mind pedig azoknak, akik részt vesznek majd benne, mert kilépnek a komfortzónájukból,

úgy, hogy közben a Marriott elvárásai, szabályai, standardjei is beépülnek a tananyagba.

Közben az is kiderült, hogy például az ötcsillagos Dorothea Hotel igazgatója az egyik szálloda konyháján kezdte szállodai karrierjét – vagyis minden út vezet egyre magasabbra, ehhez kizárólag tehetség, eltökéltség, végtelen alázat és persze sok-sok munka kell.

A rendezvény zárásaként két jövendő LevelUp!-os „merészkedett” a topvezetők után a pódiumra, akik elmondták, hogy egyikük a turizmus, másikuk a pénzügyi területről érkezett, és jókora pályamódosítás lesz az, amit most véghez visznek.

Megtörjük életünk eddigi monotonitását, ami megöli a kreativitást, és új, izgalmas kalandba kezdünk

- árulták el, hogy miért jelentkeztek a Marriott szakácsképzés programjába.

 


Megújult a Kempinski Hotel Corvinus

Megújult a Kempinski Hotel Corvinus  

350 új élmény: a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben befejeződött a szobák és lakosztályok felújítása.
Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.