A moszkvai szállodák a legdrágábbak a világon

Moszkvában tavaly egy 4-5 csillagos szállodában egy szoba átlagosan 483 dollárba került, vagyis 11 százalékkal többe, mint az előző évben, de a rubelben számított ár 14 százalékkal emelkedett. 2004 óta a szállodai árak 93 százalékkal nőttek - állapította meg a Hogg Robinson Group (HRG) kutatása.

A drágulás lassulóban van ugyan, de nem áll meg - állítják a szakértők, s ezt azzal indokolják, hogy egyrészt a moszkvai szállodák főleg az üzletembereket várják, másrészt a csillagászati telekárak, valamint az, hogy Moszkva belterületén alig van már szállodaépítésre alkalmas ingatlan. Ehhez azonban moszkvai szakértők hozzáteszik, hogy a drágaság azzal is összefügg, hogy a kereslet még mindig messze meghaladja a kínálatot.

Szeptember végén az orosz fővárosban összesen 217 szálloda és benne összesen 35 ezer szoba volt, amelyek közül 2863 volt ötcsillagos és 6120 négycsillagos. A szállodák átlagos kihasználtsága tavaly 77,8 százalékos volt. Az 50 városban a HRG brit ügyfelei által fizetett árak alapján készült kimutatást ismertető Vedomosztyi című orosz lap orosz szakértőket idéz, akik szerint az átlagos moszkvai szállodaár mintegy 330 dollár. A szakértők elismerték, hogy nagyon drágák a moszkvai szállodák, de úgy vélték, az árakat csak újabb hotelek építésével lehet letörni: 4-5 ötcsillagos, 20-30 négycsillagos és mintegy 100 háromcsillagos szállodára, s bennük mintegy 4000 szobára lenne még szükség. Moszkva után New York következik, ahol átlagosan 374 dollárba kerül egy szállodai szoba, és az áremelkedés egy év alatt két százalékot tett ki. A harmadik helyen Párizs áll: ott átlagosan 333 dollárért - vagyis az előző évinél nyolc százalékkal drágábban kapható egy hotelszoba. Sorendben Dubaj, Milánó és Stockholm következik a HRG felmérése szerint. (MTI/Menedzsment Fórum)


Átadták az idei Aranynap-díjakat

Átadták az idei Aranynap-díjakat 

Hat magyarországi konferencia és wellness szálloda, valamint rendezvényhelyszín kapott elismerést.
Napfényes fejezet – a Danubius-lánc, köztük a Hotel Helia megújulásáról

Napfényes fejezet – a Danubius-lánc, köztük a Hotel Helia megújulásáról 

A Danubius Hotel Helia – nevéhez méltóan, hiszen a „Helia” a Naphoz kötődőt jelenti – fénylő pont a főváros szállodai kínálatában.
Újabb négy ház a Hilaris Hotels portfóliójában

Újabb négy ház a Hilaris Hotels portfóliójában 

Négy magyarországi szálláshellyel bővül a szállodalánc.
Megkezdődött a 44. Országos Borverseny

Megkezdődött a 44. Országos Borverseny 

Mintegy 2700 palack bor versenyez.
Már fogad vendégeket Hévíz legújabb szállodája

Már fogad vendégeket Hévíz legújabb szállodája 

Az ötcsillag superior minősítésű hotel 285 szobájában több mint 600 vendéget tud fogadni.
Turisztikai fejlesztés Nógrádban

Turisztikai fejlesztés Nógrádban 

Jelentős felújításon esik át az 1973 óta működő Salgó Hotel.
Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen

Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen 

A Hunguest Hotels szállodaláncnál a lánc számos szállodája teljes körűen megújult, köztük hévízi egységeik is.
Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken

Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint eddig 2,4 millió belföldi és 2,6 millió nemzetközi turistát regisztráltak a hazai szálláshelyek.
Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén

Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén  

Két észak-magyarországi szálláshely nyerte el ma a nemzetközi Good Travel Seal minősítést, amelyet a világ egyik vezető fenntarthatósági turisztikai értékelőrendszereként tartanak számon.
MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly

MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly 

Márciusi trendriport a KSH adatai alapján.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.