A piramisok titka

„Visszaemlékezünk a halakra, a melyeket ettünk Égyiptomban ingyen, az ugorkákra és dinnyékre, a párhagymákra, vereshagymákra és a foghagymákra. Most pedig a mi lelkünk eleped, mindennek híjával lévén; szemünk előtt nincs egyéb mint manna” (Mózes 4. könyve, 11 5-6)

A biblikusidézetékespéldázata annak, hogy a fokhagyma mi- lyen régen része az emberiség táplálkozáskultúrájának, ugyanakkor azt is jelzi, hogy Mózes Egyiptomot elhagyó népe mekkora fontosságot tulajdonított ennek az ősi növénynek...

NINCS FOKHAGYMA?

Akkor sztrájkolunk Az ókori feljegyzé- sek azt bizonyítják, hogy a fáraók biro- dalmában egyenesen szent növényként kezelték. És ha ehhez hozzátesszük, hogy a világ történetírásának első sztrájkja (!) is a fokhagyma miatt robbant ki – ugyanis a piramisépítő munkások elmaradt fok- hagymafejadagjuk miatt tették le a mun- kát, mert úgy tartották, hogy egészségük és munkaképességük megőrzése érde- kében elengedhetetlen a fokhagyma fo- gyasztása –, akkor talán megérthetjük, mennyire fontos szerepet töltött be a nö- vény az egyiptomiak életében.

TUTANHAMON IS IMÁDTA

Egy papirusztekercs tanúsága szerint huszonkétféle betegség ellen fogyasztot- ták, jótékony hatását a görög Hippokratész és Dioszkuridész, a római Plinius, Galenos és Varro is megemlíti, a babiloni királyi függőkertben is gazdagon termesztet- ték. És bár mellékhatását – nevezetesen kellemetlen szagát – szinte valamennyi forrás megemlíti, az előkelő társadalmi osztályok is örömmel vállalták ezt a kö- vetkezményt a gyógyító hatások miatt. Hogy Tutanhamon sírjába vajon miért helyezték el, azt pontosan nem tudhatjuk, talán gyógyító hatása és sok-sok kedve- ző tulajdonsága miatt tették az uralkodó mellé a végső útjához kíséretként.

RÓMAI KORI FOKHAGYMÁS PIRÍTÓS

Az Elő-Ázsiából származó fűszernövény igazi ősi sikersztori, a korabeli feljegyzé- sek szerint a perzsa királyi udvarban napi 26 kiló fogyott belőle. A ma is közkedvelt fokhagymás pirítós már a görög és római reggelizőasztal egyik legkedveltebb fogá- sa volt, a gladiátorok és görög sportolók is nagy sikerrel „doppingoltak” fokhagymával. A több ezer éve tartó siker nem hatotta meg Alfonz kasztíliai királyt, aki 1330-as rend- tartásában betiltotta a fokhagyma fogyasz- tását, mert ki nem állhatta annak bűzét...

BEATRIX IS ODAVOLT ÉRTE

Magyarországi karrierjének kezdetét egyes források Mátyás itáliai felségének, Beat- rixnek tulajdonítják. Ennek ugyanakkor ellent mond, hogy az elnevezése („Alium: fog hagma”) már a XIV. század végi Besz- tercei szójegyzékben is megtalálható. Ugyanakkor egy levéltárban fennmaradt levélben a nápolyi származású királyné így hálálkodik a neki fokhagymát küldő nővérének: „Köszönöm neked a hagymát és a fokhagymát, amit Ferrarából küldtél. A király akkor sem örült volna jobban, ha igazgyöngyök lettek volna.”

FONTOS ALAPANYAG NAPJAINKBAN

Valószínű, hogy a Kárpát-medencébe a ró- mai légiók révén került be a növény, de az sem lehetetlen, hogy a népvándorlás idő- szakában a kirgíz sztyeppén nyugat felé vonuló magyar törzsek batyujában már ott lapult néhány fej. Az vitathatatlan tény, hogy a fokhagyma alapvető jelentőségű fűszernövény a magyar konyhában ma is. Ízesítenek vele levest, salátákat, vadakat, sülteket, főzelékeket, nélkülözhetetlen a világhírű magyar húskészítmények, kolbászok összeállításakor. Felhasználá- sa ugyanakkor nagy odafigyelést igényel, hiszen rosszul feldolgozva nem növeli, hanem egyenesen tönkreteszi az ételek ízvilágát. Zsírban pirítva megkeseredik, tanácsos a főzéshez a gerezdeket meg- pucolva, egészben az ételhez adni vagy a kész ételhez lekaparva hozzákeverni.

UNIÓS KÖZBENJÁRÁSRA ISMÉT SIKER A HAZAI TERMÉS

A makói fokhagyma a XIX. században az egész kontinensen ismertté és keresetté vált. Már az 1873. évi bécsi és az 1888. évi brüsszeli világkiállításon is hatalmas sikerrel szerepelt. A XIX. század végén az egyre növekvő exportigény miatt kapott vasútvonalat a dél-alföldi város.

Az utóbbi húsz esztendőben a ma- gyarországi termelés több mint egyhar- madával esett vissza – a minket elárasz- tó olcsó, de élvezeti szempontból sokkal gyengébb kínai árunak „köszönhetően”. Azonban a 2003. évi mélypont után, az EU piacvédő intézkedéseinek következtében, ismét emelkedő pályára került a magyar fokhagyma. Érdekesség, hogy a távol-ke- leti import visszaesésében szerepet ját- szott, hogy az új típusú influenzák kínai megjelenése – illetve azok gyógyításá- ban játszott szerepe – miatt hiány ke- letkezett az ázsiai piacokon. Az Eurostat adatai szerint Magyarország az unióban a termesztett terület méretét, valamint a betakarított termést figyelembe véve – Spanyolország, Franciaország, Olaszor- szág, illetve Görögország után – az ötödik helyen áll fokhagymatermesztésben.


MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat

MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat 

Az MSZÉSZ útjára indítja az „Év Szállodája 2024” pályázatot.
Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek

Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek 

Az utazás nehéz Indiában azoknak, akik nem házasok, azonban ennek ellenére szeretnének együtt utazni és közös szálláshelyen aludni.
Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban

Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban 

Évkezdetnek nem is rossz: két olyan csomagajánlatot állítottak össze, amely mindkettő ezt a célt szolgálja.
Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban

Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban 

Az a&o Hostels, Európa vezető hostellánca, 2025. január 1-jén megnyitotta második belga szálláshelyét, az a&o Brussels Centrumot.
Brandváltás az egykori Adria Palotában

Brandváltás az egykori Adria Palotában 

Az Al Habtoor Palace megérkezett Budapestre az ikonikus, egykori Adria Palotába, amelyet jóideje Ritz Carlton-ként ismertünk, korábban pedig a Meridien-lánc tagjaként nyílt meg ötcsillagos szállodaként a pesti Belváros szívében.
Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE

Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE 

Jakab Gábor lett a hévízi NaturMed Hotel Carbona új szállodaigazgatója.
Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél

Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél 

A Danubius Hotels Zrt. új vezető kinevezésével indítja 2025-öt, megerősítve a szállodavállalat láncszintű üzemeltetését.
Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál

Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál 

Több, mint harmincmilliós tartozást hátrahagyva váltak köddé a koreai befektetők.
Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén

Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén 

Aki Bristol környékére tervez látogatni mostanában, akár már az egykori drogbáró magángépéből átalakított Airbnb szállást is kibérelheti.
HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra

HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra 

Az idei program különlegessége, hogy neves előadók osztják meg tapasztalataikat, amelyek értékes tanulságokkal szolgálhatnak minden résztvevő számára.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.