A piramisok titka

„Visszaemlékezünk a halakra, a melyeket ettünk Égyiptomban ingyen, az ugorkákra és dinnyékre, a párhagymákra, vereshagymákra és a foghagymákra. Most pedig a mi lelkünk eleped, mindennek híjával lévén; szemünk előtt nincs egyéb mint manna” (Mózes 4. könyve, 11 5-6)

A biblikusidézetékespéldázata annak, hogy a fokhagyma mi- lyen régen része az emberiség táplálkozáskultúrájának, ugyanakkor azt is jelzi, hogy Mózes Egyiptomot elhagyó népe mekkora fontosságot tulajdonított ennek az ősi növénynek...

NINCS FOKHAGYMA?

Akkor sztrájkolunk Az ókori feljegyzé- sek azt bizonyítják, hogy a fáraók biro- dalmában egyenesen szent növényként kezelték. És ha ehhez hozzátesszük, hogy a világ történetírásának első sztrájkja (!) is a fokhagyma miatt robbant ki – ugyanis a piramisépítő munkások elmaradt fok- hagymafejadagjuk miatt tették le a mun- kát, mert úgy tartották, hogy egészségük és munkaképességük megőrzése érde- kében elengedhetetlen a fokhagyma fo- gyasztása –, akkor talán megérthetjük, mennyire fontos szerepet töltött be a nö- vény az egyiptomiak életében.

TUTANHAMON IS IMÁDTA

Egy papirusztekercs tanúsága szerint huszonkétféle betegség ellen fogyasztot- ták, jótékony hatását a görög Hippokratész és Dioszkuridész, a római Plinius, Galenos és Varro is megemlíti, a babiloni királyi függőkertben is gazdagon termesztet- ték. És bár mellékhatását – nevezetesen kellemetlen szagát – szinte valamennyi forrás megemlíti, az előkelő társadalmi osztályok is örömmel vállalták ezt a kö- vetkezményt a gyógyító hatások miatt. Hogy Tutanhamon sírjába vajon miért helyezték el, azt pontosan nem tudhatjuk, talán gyógyító hatása és sok-sok kedve- ző tulajdonsága miatt tették az uralkodó mellé a végső útjához kíséretként.

RÓMAI KORI FOKHAGYMÁS PIRÍTÓS

Az Elő-Ázsiából származó fűszernövény igazi ősi sikersztori, a korabeli feljegyzé- sek szerint a perzsa királyi udvarban napi 26 kiló fogyott belőle. A ma is közkedvelt fokhagymás pirítós már a görög és római reggelizőasztal egyik legkedveltebb fogá- sa volt, a gladiátorok és görög sportolók is nagy sikerrel „doppingoltak” fokhagymával. A több ezer éve tartó siker nem hatotta meg Alfonz kasztíliai királyt, aki 1330-as rend- tartásában betiltotta a fokhagyma fogyasz- tását, mert ki nem állhatta annak bűzét...

BEATRIX IS ODAVOLT ÉRTE

Magyarországi karrierjének kezdetét egyes források Mátyás itáliai felségének, Beat- rixnek tulajdonítják. Ennek ugyanakkor ellent mond, hogy az elnevezése („Alium: fog hagma”) már a XIV. század végi Besz- tercei szójegyzékben is megtalálható. Ugyanakkor egy levéltárban fennmaradt levélben a nápolyi származású királyné így hálálkodik a neki fokhagymát küldő nővérének: „Köszönöm neked a hagymát és a fokhagymát, amit Ferrarából küldtél. A király akkor sem örült volna jobban, ha igazgyöngyök lettek volna.”

FONTOS ALAPANYAG NAPJAINKBAN

Valószínű, hogy a Kárpát-medencébe a ró- mai légiók révén került be a növény, de az sem lehetetlen, hogy a népvándorlás idő- szakában a kirgíz sztyeppén nyugat felé vonuló magyar törzsek batyujában már ott lapult néhány fej. Az vitathatatlan tény, hogy a fokhagyma alapvető jelentőségű fűszernövény a magyar konyhában ma is. Ízesítenek vele levest, salátákat, vadakat, sülteket, főzelékeket, nélkülözhetetlen a világhírű magyar húskészítmények, kolbászok összeállításakor. Felhasználá- sa ugyanakkor nagy odafigyelést igényel, hiszen rosszul feldolgozva nem növeli, hanem egyenesen tönkreteszi az ételek ízvilágát. Zsírban pirítva megkeseredik, tanácsos a főzéshez a gerezdeket meg- pucolva, egészben az ételhez adni vagy a kész ételhez lekaparva hozzákeverni.

UNIÓS KÖZBENJÁRÁSRA ISMÉT SIKER A HAZAI TERMÉS

A makói fokhagyma a XIX. században az egész kontinensen ismertté és keresetté vált. Már az 1873. évi bécsi és az 1888. évi brüsszeli világkiállításon is hatalmas sikerrel szerepelt. A XIX. század végén az egyre növekvő exportigény miatt kapott vasútvonalat a dél-alföldi város.

Az utóbbi húsz esztendőben a ma- gyarországi termelés több mint egyhar- madával esett vissza – a minket elárasz- tó olcsó, de élvezeti szempontból sokkal gyengébb kínai árunak „köszönhetően”. Azonban a 2003. évi mélypont után, az EU piacvédő intézkedéseinek következtében, ismét emelkedő pályára került a magyar fokhagyma. Érdekesség, hogy a távol-ke- leti import visszaesésében szerepet ját- szott, hogy az új típusú influenzák kínai megjelenése – illetve azok gyógyításá- ban játszott szerepe – miatt hiány ke- letkezett az ázsiai piacokon. Az Eurostat adatai szerint Magyarország az unióban a termesztett terület méretét, valamint a betakarított termést figyelembe véve – Spanyolország, Franciaország, Olaszor- szág, illetve Görögország után – az ötödik helyen áll fokhagymatermesztésben.


Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.