A piramisok titka

„Visszaemlékezünk a halakra, a melyeket ettünk Égyiptomban ingyen, az ugorkákra és dinnyékre, a párhagymákra, vereshagymákra és a foghagymákra. Most pedig a mi lelkünk eleped, mindennek híjával lévén; szemünk előtt nincs egyéb mint manna” (Mózes 4. könyve, 11 5-6)

A biblikusidézetékespéldázata annak, hogy a fokhagyma mi- lyen régen része az emberiség táplálkozáskultúrájának, ugyanakkor azt is jelzi, hogy Mózes Egyiptomot elhagyó népe mekkora fontosságot tulajdonított ennek az ősi növénynek...

NINCS FOKHAGYMA?

Akkor sztrájkolunk Az ókori feljegyzé- sek azt bizonyítják, hogy a fáraók biro- dalmában egyenesen szent növényként kezelték. És ha ehhez hozzátesszük, hogy a világ történetírásának első sztrájkja (!) is a fokhagyma miatt robbant ki – ugyanis a piramisépítő munkások elmaradt fok- hagymafejadagjuk miatt tették le a mun- kát, mert úgy tartották, hogy egészségük és munkaképességük megőrzése érde- kében elengedhetetlen a fokhagyma fo- gyasztása –, akkor talán megérthetjük, mennyire fontos szerepet töltött be a nö- vény az egyiptomiak életében.

TUTANHAMON IS IMÁDTA

Egy papirusztekercs tanúsága szerint huszonkétféle betegség ellen fogyasztot- ták, jótékony hatását a görög Hippokratész és Dioszkuridész, a római Plinius, Galenos és Varro is megemlíti, a babiloni királyi függőkertben is gazdagon termesztet- ték. És bár mellékhatását – nevezetesen kellemetlen szagát – szinte valamennyi forrás megemlíti, az előkelő társadalmi osztályok is örömmel vállalták ezt a kö- vetkezményt a gyógyító hatások miatt. Hogy Tutanhamon sírjába vajon miért helyezték el, azt pontosan nem tudhatjuk, talán gyógyító hatása és sok-sok kedve- ző tulajdonsága miatt tették az uralkodó mellé a végső útjához kíséretként.

RÓMAI KORI FOKHAGYMÁS PIRÍTÓS

Az Elő-Ázsiából származó fűszernövény igazi ősi sikersztori, a korabeli feljegyzé- sek szerint a perzsa királyi udvarban napi 26 kiló fogyott belőle. A ma is közkedvelt fokhagymás pirítós már a görög és római reggelizőasztal egyik legkedveltebb fogá- sa volt, a gladiátorok és görög sportolók is nagy sikerrel „doppingoltak” fokhagymával. A több ezer éve tartó siker nem hatotta meg Alfonz kasztíliai királyt, aki 1330-as rend- tartásában betiltotta a fokhagyma fogyasz- tását, mert ki nem állhatta annak bűzét...

BEATRIX IS ODAVOLT ÉRTE

Magyarországi karrierjének kezdetét egyes források Mátyás itáliai felségének, Beat- rixnek tulajdonítják. Ennek ugyanakkor ellent mond, hogy az elnevezése („Alium: fog hagma”) már a XIV. század végi Besz- tercei szójegyzékben is megtalálható. Ugyanakkor egy levéltárban fennmaradt levélben a nápolyi származású királyné így hálálkodik a neki fokhagymát küldő nővérének: „Köszönöm neked a hagymát és a fokhagymát, amit Ferrarából küldtél. A király akkor sem örült volna jobban, ha igazgyöngyök lettek volna.”

FONTOS ALAPANYAG NAPJAINKBAN

Valószínű, hogy a Kárpát-medencébe a ró- mai légiók révén került be a növény, de az sem lehetetlen, hogy a népvándorlás idő- szakában a kirgíz sztyeppén nyugat felé vonuló magyar törzsek batyujában már ott lapult néhány fej. Az vitathatatlan tény, hogy a fokhagyma alapvető jelentőségű fűszernövény a magyar konyhában ma is. Ízesítenek vele levest, salátákat, vadakat, sülteket, főzelékeket, nélkülözhetetlen a világhírű magyar húskészítmények, kolbászok összeállításakor. Felhasználá- sa ugyanakkor nagy odafigyelést igényel, hiszen rosszul feldolgozva nem növeli, hanem egyenesen tönkreteszi az ételek ízvilágát. Zsírban pirítva megkeseredik, tanácsos a főzéshez a gerezdeket meg- pucolva, egészben az ételhez adni vagy a kész ételhez lekaparva hozzákeverni.

UNIÓS KÖZBENJÁRÁSRA ISMÉT SIKER A HAZAI TERMÉS

A makói fokhagyma a XIX. században az egész kontinensen ismertté és keresetté vált. Már az 1873. évi bécsi és az 1888. évi brüsszeli világkiállításon is hatalmas sikerrel szerepelt. A XIX. század végén az egyre növekvő exportigény miatt kapott vasútvonalat a dél-alföldi város.

Az utóbbi húsz esztendőben a ma- gyarországi termelés több mint egyhar- madával esett vissza – a minket elárasz- tó olcsó, de élvezeti szempontból sokkal gyengébb kínai árunak „köszönhetően”. Azonban a 2003. évi mélypont után, az EU piacvédő intézkedéseinek következtében, ismét emelkedő pályára került a magyar fokhagyma. Érdekesség, hogy a távol-ke- leti import visszaesésében szerepet ját- szott, hogy az új típusú influenzák kínai megjelenése – illetve azok gyógyításá- ban játszott szerepe – miatt hiány ke- letkezett az ázsiai piacokon. Az Eurostat adatai szerint Magyarország az unióban a termesztett terület méretét, valamint a betakarított termést figyelembe véve – Spanyolország, Franciaország, Olaszor- szág, illetve Görögország után – az ötödik helyen áll fokhagymatermesztésben.


Francia vidéket idéző hangulat, kulináris élmények és egy fürdőliget

Francia vidéket idéző hangulat, kulináris élmények és egy fürdőliget 

Exkluzív hotelélmény Dánszentmiklóson.
A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán

A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán 

A müncheni központú Ruby Hotels bejelentette első máltai szállodaprojektjét, a Ruby Ninu közösségi munkatér (Workspace) tavaly februári megnyitását követően.
Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok

Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok 

Bemutatkozott a Clarion Hotel Vienna South.
NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken

NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken 

A belföldi vendégek száma 5,4 százalékkal 485 ezerre nőtt, míg a külföldi turisták száma több mint 22 százalékkal 536 ezer főre emelkedett.
Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei

Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei 

Beszédes adatok és izgalmas tapasztalatok egy hotel első évéből – így indult a TRIBE Budapest Stadium.
Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben

Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben 

A gazdasági kihívások és a geopolitikai bizonytalanság ellenére rekordévet zárt a nemzetközi szállodaipar.
Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást?

Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást? 

A Danubius Hotels (DH) a budapesti szállodáikba látogató külföldi turisták körében végzett kutatást.
Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban

Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban 

Ezzel hívja fel a figyelmet a felelős állattartásra a Minaro Hotel Tokaj MGallery.
Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik

Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik 

A szállodacsoport globális hűség- és kedvezményprogramja most köszöntötte százmilliomodik tagját.
Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában

Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában 

Olyan megoldásokkal, amelyek a gyerekkel érkező vendégek kényelmét szolgálják.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.