Bűnbeesés fája, fügefa a neve

Bár a füge az egzotikus gyümölcsök közé tartozik, a magyar kertekben és asztalokon évszázadok óta ott szerepel. Keletről, Szíria, Izrael és Kis-Ázsia vidékéről érkezett európába, egyiptomi kereskedők közvetítésével jutott a hellén civilizációba. 

A korai kultúrák és az általuk követett vallások sok esetben miszti- kus, szakrális tulajdonsá- gokkal ruházzák fel a fü- gét. A boldogság, a béke és a jólét jelképe volt, amely a Károli-féle Bibliában hatvannyolc esetben kerül megemlí- tésre.

Az álalmafa magyarázata

Egyes vallási magyarázatok szerint a bűnbeesés fája sem alma, hanem füge volt, hiszen a Teremtés Könyve így fogal- maz: „Az asszony látta, hogy a fa élvez- hető, tekintetre szép, és csábít a tudás megszerzésére. Vett tehát gyümölcséből, megette, adott férjének, aki vele volt, és az is evett belőle. Erre felnyílt a szemük, észrevették, hogy meztelenek. Fügefale- veleket fűztek össze, és kötényt csináltak maguknak.”

Fügeszüret? Majommal, mi mással?

A füge jelen van az iszlámban, a buddhiz- musban, a hindu mitológiában, a sumér, a görög és a római kultúrában. Utóbbi szerint Romulus és Remus, Róma meg- Vendég & Hotel alapítói egy fü- gefa alatt látták meg a napvi- lágot. A mediterrán éghajlat egyébként nem csak a gyümölcsfának kedvez, hi- szen terebélyes koronája, illetve annak vetett árnyéka miatt szívesen ültették a Földközi-tenger egész medencéjében. Bő termésmennyiségének köszönhető- en Észak-Afrikától Hispániáig sok he- lyen a népélelmezés alapvető eleme. Az egyiptomiak már a 12. dinasztia idején hatalmas területeken termesztettek fügét, amelyet egy leleményes kertész idomított majmokkal szüreteltetett le...

Mátyásék udvarában is ették

A római légiók ellátmányában ott szere- pelt az aszalt füge, és talán ezekkel a kato- nákkal érkezett Pannóniába a gyümölcs. Ekkoriban a birodalom területén már 29 fajta fügét tartottak számon, erről Plini- us számol be. Bár első magyar nyelvű írásos említése az 1395 körüli Besztercei Szójegyzékben található („fügènèc”), va- lószínű, hogy nagyobb mennyiségben talán Mátyás udvarában fogyasztot- ták, ahová Beatrix hozományaként érkezhetett a füge. Erre utal az elnevezése, hiszen az eredetileg „fige” névvel illetett gyümölcs neve a velencei–olasz eredetű „fighe” volt. Jelentős ültetvények először a török hódoltság idején voltak Magyarországon, ahol a megszállók által elhanya- golt és kipusztult szőlőskertek helyét népesítették be az osz- mánok az általuk igen kedvelt fügével, elsőképp éppen a budai Gellért- hegy déli oldalát.

Sokoldalú alapanyag

Fügéből készülhet lekvár, bor, felhasz- nálható süteményekhez. Jól alkalmaz- ható salátákhoz, sonkához, sajtokhoz és vadételekhez jól illik. Szakemberek fűszerként a rozmaringot, kakukkfüvet és balzsamecetet javasolják. Olaszország egyes területein a szárított fügét pörkölik, őrlik, és kávét főznek belőle.


Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.