Bűnbeesés fája, fügefa a neve

Bár a füge az egzotikus gyümölcsök közé tartozik, a magyar kertekben és asztalokon évszázadok óta ott szerepel. Keletről, Szíria, Izrael és Kis-Ázsia vidékéről érkezett európába, egyiptomi kereskedők közvetítésével jutott a hellén civilizációba. 

A korai kultúrák és az általuk követett vallások sok esetben miszti- kus, szakrális tulajdonsá- gokkal ruházzák fel a fü- gét. A boldogság, a béke és a jólét jelképe volt, amely a Károli-féle Bibliában hatvannyolc esetben kerül megemlí- tésre.

Az álalmafa magyarázata

Egyes vallási magyarázatok szerint a bűnbeesés fája sem alma, hanem füge volt, hiszen a Teremtés Könyve így fogal- maz: „Az asszony látta, hogy a fa élvez- hető, tekintetre szép, és csábít a tudás megszerzésére. Vett tehát gyümölcséből, megette, adott férjének, aki vele volt, és az is evett belőle. Erre felnyílt a szemük, észrevették, hogy meztelenek. Fügefale- veleket fűztek össze, és kötényt csináltak maguknak.”

Fügeszüret? Majommal, mi mással?

A füge jelen van az iszlámban, a buddhiz- musban, a hindu mitológiában, a sumér, a görög és a római kultúrában. Utóbbi szerint Romulus és Remus, Róma meg- Vendég & Hotel alapítói egy fü- gefa alatt látták meg a napvi- lágot. A mediterrán éghajlat egyébként nem csak a gyümölcsfának kedvez, hi- szen terebélyes koronája, illetve annak vetett árnyéka miatt szívesen ültették a Földközi-tenger egész medencéjében. Bő termésmennyiségének köszönhető- en Észak-Afrikától Hispániáig sok he- lyen a népélelmezés alapvető eleme. Az egyiptomiak már a 12. dinasztia idején hatalmas területeken termesztettek fügét, amelyet egy leleményes kertész idomított majmokkal szüreteltetett le...

Mátyásék udvarában is ették

A római légiók ellátmányában ott szere- pelt az aszalt füge, és talán ezekkel a kato- nákkal érkezett Pannóniába a gyümölcs. Ekkoriban a birodalom területén már 29 fajta fügét tartottak számon, erről Plini- us számol be. Bár első magyar nyelvű írásos említése az 1395 körüli Besztercei Szójegyzékben található („fügènèc”), va- lószínű, hogy nagyobb mennyiségben talán Mátyás udvarában fogyasztot- ták, ahová Beatrix hozományaként érkezhetett a füge. Erre utal az elnevezése, hiszen az eredetileg „fige” névvel illetett gyümölcs neve a velencei–olasz eredetű „fighe” volt. Jelentős ültetvények először a török hódoltság idején voltak Magyarországon, ahol a megszállók által elhanya- golt és kipusztult szőlőskertek helyét népesítették be az osz- mánok az általuk igen kedvelt fügével, elsőképp éppen a budai Gellért- hegy déli oldalát.

Sokoldalú alapanyag

Fügéből készülhet lekvár, bor, felhasz- nálható süteményekhez. Jól alkalmaz- ható salátákhoz, sonkához, sajtokhoz és vadételekhez jól illik. Szakemberek fűszerként a rozmaringot, kakukkfüvet és balzsamecetet javasolják. Olaszország egyes területein a szárított fügét pörkölik, őrlik, és kávét főznek belőle.


Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely

Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely 

Szálloda, gasztronómia és wellness terén Európa legjobbjai közé választották a Minaro Hotel Tokaj MGallery-t.
Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén

Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén 

Az Accor prémium nemzetközi szállodamárkája, a Pullman Hotels & Resorts november 1-jétől Szabó Áront nevezte ki a Pullman Budapest szálloda új igazgatójának.
Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel

Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel 

Az egykori négycsillagos hotelben már a felújítási munkálatok is elkezdődtek.
Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón

Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón 

November 16-án tartották a Heritage Hotels of Europe Awards gáláját, amelynek során Európa történelmi szállodáinak legjobbjait ünneplik.
Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival

Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival 

A Hotel Divinus*****Superior az Everguest egyik legösszetettebb projektje.
„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon

„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon 

A „Zöld Szálloda” cím mellett a Mövenpick BalaLand az elmúlt év során további rangos díjakat is elnyert.
Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából

Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából 

Az idén januárban Bécsben megrendezésre kerülő eseményen az iparág vezetői találkoznak, hogy feltárják a vendéglátás jövőjét meghatározó kulcsfontosságú trendeket, kihívásokat és lehetőségeket.
Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten

Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten 

Alapvetően üzleti utazókat és szabadidős vendégeket várnak Best Western (BW) hotelekbe – a lánchoz 19 márka, 4 ezer taghotellel, több mint 100 országban szerepel az ernyőmárka egységeiként
Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora

Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora 

Új korszak kezdetéhez érkezett a Hotel Gellért, Budapest egyik legismertebb és legkedveltebb történelmi épülete, hiszen októberben megkezdődött a szálloda felújítása.
Milyenek a kilátások év végéig a Balatonnál?

Milyenek a kilátások év végéig a Balatonnál? 

A szántódi ötcsillagos szálloda üzemeltetői szerint év végéig kitarthat a nyártól kezdődő, októberben kissé alábbhagyó, de még mindig jelentős utazási kedv.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.