Egy igazi pompeji túlélő

Azon kevés zöldségünk egyike, amelyet végre Európa adott a világ gasztronómiájának, és nem fordítva. A karalábé a káposztafélék nagy családjának tagja, kétezer éve már Plinius is írt róla.

Azonban már az elnevezése is zavarba ejtő: bár közismerten elterjedt magyar neve a karalábé, számtalan más módon is nevezik a Kárpát- medencében...

NÉV KÖRÜLI BONYODALMAK

Hívják kelerabinak, korélabénak, kalarádénak, kaularépának, és még ki tudja, hogyan. A legelterjedtebb névmódosulat azonban mégis a karalábé maradt. A zöldség neve ugyanis német (illetve egészen pontosan bajor-osztrák) eredetű, bár Jakab István Nyelvi vétségek és kétségek című könyve szerint igazi nyelvi gyökere a latin caulorapa és az olasz cavolo rapa, ami szabad fordításban kelrépát jelent. Mindenesetre tény, hogy első magyar írásos feljegyzéseink a német megfelelőt, a kohlrabit használták, és az angol nyelvben a mai napig is ez a zöldség elfogadott neve.

RÓMAIAK CSEMEGÉJE

Plinius, az i. sz. utáni I. században élt római polihisztor természettudományos munkájában torzsájában megvastagodott káposztaként említi (az általa említett „pompeji káposztá"-ra és „korintusi fehér répá”-ra is passzol ez a leírás), és hogy a növény milyen jelentőségű helyet foglalt el a korszak konyhaművészetében, az jelzi, hogy az első ránk maradt szakácskönyv – amelynek szerzője Plinius korából a római mesterszakács, Marcus Apicius Gavius – több „vadkáposztás” receptet is ajánl.

KARALÁBÉTÖRVÉNY

A római birodalomba minden bizonnyal az északi törzsek közvetítésével jutott el a karalábé. Az őket követő európai nagyhatalom, a frank birodalom feje, Nagy Károly is imádta ezt a zöldséget, a VIII. században kiadott egyik Capitularéjában egyenesen törvénybe foglalta, hogy az uralma alá tartozó területeken mindenhol termesszék. Így érthető, hogy Európa legnagyobb részén hamar ismertté vált a karalábé. És lévén a legendás uralkodó székhelye az Aixla-Chapelle volt, amely a jelenlegi Németország nyugati részén található (a mai Aachen), világossá válik a német elnevezés létjogosultsága.

TÖLTVE JÓ, FŐZELÉKNEK IS ISTENI

A magyar kultúrnövény-termesztés bibliájának számító, Posoni kert című enciklopédiában (1664) Lippay már tudatos termesztésről ír. Az egyik első magyar szakácskönyv, amely karalábés receptet tartalmaz, a XVIII. század végén „Komáromban Özvegy Weinmüllerné bötűivel” megjelent Magyar szakáts könyv, amely a húsételek között már jegyzi a töltött kalarábét. Czifray 1840-es, ma is alapműként kezelt szakácskönyve emellett a főzelékek között szerepelteti a „gyönge kalarábét sódarral”.

MAGA A MEGTESTESÜLT EGÉSZSÉG

A múlt század közepére Magyarországon már több mint kétezer hektáron termesztettek karalábét, amely gasztronómiai szempontból az egyik leghálásabb zöldség: nyersen vagy feldolgozva is nagyszerű, vitamin- és ásványianyag-tartalma jelentős. Vasat, foszfort, meszet, kalciumot, káliumot tartalmaz, élettani szem- pontból érdemes akár nyersen is fogyasztani. Épp ezért gasztronómiai felhasználási területeinek egyik legfontosabb területe a salátapálya. Mivel egész évben termeszthető, és minimális zsírt és fehérjét tartalmaz, kiválóan illeszthető a kalória- és sószegény diéták étrendjébe. A salátákba nyugodtan belekerülhetnek a levelei is, ennek C-vitamin-tartalma ráadásul háromszorosa a gumóénak. Tartalmaz még egészséges ómega–3 és ómega–6 zsírsavakat, valamint káposztaféleként tudományosan igazolt a rák megelőzésében betöltött szerepe. Vízhajtó hatása megakadályozza a vesekő kialakulását.

SOKOLDALÚ ZÖLDSÉG

Süthető, főzhető, párolható, dinsztelhető zöldség. A zsenge, fiatal darabok könnyebben feldolgozhatóak, de egy öregebb is kitűnő ízesítője lehet levesnek, pörköltféleségnek. Készülhet belőle főzelék, rakott és töltött ételnek is kiváló. „Fűszerkompatibilis” zöldség, azaz használható hozzá petrezselyem, lestyán, kapor, borsikafű vagy boróka is.

NÉMETEKÉ A FŐ PIAC

Talán nem meglepő, hogy napjainkban Németország a világ legjelentősebb karalábétermelő és -fogyasztó országa. A fél évszázad előtti aranykor után nálunk e tökéletes zöldség vetésterülete drámai mértékben – tizedénél is kisebbre – csökkent, mert bár tenyészideje nagyon rövid, a termelők inkább a kevésbé kézimunkaigényes, nagyobb üzleti haszonnal kecsegtető zöldségeket részesítik előnyben. De csak várjuk ki a végét: a karalábé nagy túlélőként jött, látott, és amióta jelen van – mindig győzött.


Épül Magyarország legnagyobb prémium spa létesítménye

Épül Magyarország legnagyobb prémium spa létesítménye 

2025 tavaszán nyílhat meg a grandiózis beruházás, amely hatalmas löketet adhat Hévíz turizmusának.
MSZÉSZ budapesti régióülés: Somlyai Zoltánt jelölik a Szállodaszövetség következő elnökének

MSZÉSZ budapesti régióülés: Somlyai Zoltánt jelölik a Szállodaszövetség következő elnökének 

Szeptember 16-án a Mercure-Ibis Budapest Castle Hillben tartotta őszi, tisztújító régióülését az MSZÉSZ fővárosi tagozata.
Három napon át ünnepelték a Kimpton BEM Budapest megnyitását

Három napon át ünnepelték a Kimpton BEM Budapest megnyitását 

A megnyitók egyikén, amikor az utazási szakma és a rendezvényes cégek képviselőit hívták el – 2024. szeptember 13-án, pénteken - mi is jelen lehettünk.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Álmodj, tanulj, valósítsd meg önmagad!

Álmodj, tanulj, valósítsd meg önmagad! 

Folytatódik a Marriott-lánc ingyenes képzési programja.
Nemzetközi elismerés egy pesti hotel vendégirányító rendszerének

Nemzetközi elismerés egy pesti hotel vendégirányító rendszerének 

Red Dot díjat nyert a Dorothea Hotel látogatóirányító rendszere.
Új szinten egy hazánkban is elérhető fenntartható turisztikai minősítés

Új szinten egy hazánkban is elérhető fenntartható turisztikai minősítés 

A Good Travel Seal a világ legmegbízhatóbb minősítései között szerepel.
Az Év Fiatal Szállodását keresi az MSZÉSZ

Az Év Fiatal Szállodását keresi az MSZÉSZ 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége meghirdeti az Év Fiatal Szállodása 2024 pályázatot.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Stratégiai partnerség a vendégelégedettség növelése érdekében

Stratégiai partnerség a vendégelégedettség növelése érdekében 

A Novotel Budapest Centrum a Kertesz Communications Consulting Kft.-vel (KCC) kötött megállapodást.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.