Egy igazi pompeji túlélő

Azon kevés zöldségünk egyike, amelyet végre Európa adott a világ gasztronómiájának, és nem fordítva. A karalábé a káposztafélék nagy családjának tagja, kétezer éve már Plinius is írt róla.

Azonban már az elnevezése is zavarba ejtő: bár közismerten elterjedt magyar neve a karalábé, számtalan más módon is nevezik a Kárpát- medencében...

NÉV KÖRÜLI BONYODALMAK

Hívják kelerabinak, korélabénak, kalarádénak, kaularépának, és még ki tudja, hogyan. A legelterjedtebb névmódosulat azonban mégis a karalábé maradt. A zöldség neve ugyanis német (illetve egészen pontosan bajor-osztrák) eredetű, bár Jakab István Nyelvi vétségek és kétségek című könyve szerint igazi nyelvi gyökere a latin caulorapa és az olasz cavolo rapa, ami szabad fordításban kelrépát jelent. Mindenesetre tény, hogy első magyar írásos feljegyzéseink a német megfelelőt, a kohlrabit használták, és az angol nyelvben a mai napig is ez a zöldség elfogadott neve.

RÓMAIAK CSEMEGÉJE

Plinius, az i. sz. utáni I. században élt római polihisztor természettudományos munkájában torzsájában megvastagodott káposztaként említi (az általa említett „pompeji káposztá"-ra és „korintusi fehér répá”-ra is passzol ez a leírás), és hogy a növény milyen jelentőségű helyet foglalt el a korszak konyhaművészetében, az jelzi, hogy az első ránk maradt szakácskönyv – amelynek szerzője Plinius korából a római mesterszakács, Marcus Apicius Gavius – több „vadkáposztás” receptet is ajánl.

KARALÁBÉTÖRVÉNY

A római birodalomba minden bizonnyal az északi törzsek közvetítésével jutott el a karalábé. Az őket követő európai nagyhatalom, a frank birodalom feje, Nagy Károly is imádta ezt a zöldséget, a VIII. században kiadott egyik Capitularéjában egyenesen törvénybe foglalta, hogy az uralma alá tartozó területeken mindenhol termesszék. Így érthető, hogy Európa legnagyobb részén hamar ismertté vált a karalábé. És lévén a legendás uralkodó székhelye az Aixla-Chapelle volt, amely a jelenlegi Németország nyugati részén található (a mai Aachen), világossá válik a német elnevezés létjogosultsága.

TÖLTVE JÓ, FŐZELÉKNEK IS ISTENI

A magyar kultúrnövény-termesztés bibliájának számító, Posoni kert című enciklopédiában (1664) Lippay már tudatos termesztésről ír. Az egyik első magyar szakácskönyv, amely karalábés receptet tartalmaz, a XVIII. század végén „Komáromban Özvegy Weinmüllerné bötűivel” megjelent Magyar szakáts könyv, amely a húsételek között már jegyzi a töltött kalarábét. Czifray 1840-es, ma is alapműként kezelt szakácskönyve emellett a főzelékek között szerepelteti a „gyönge kalarábét sódarral”.

MAGA A MEGTESTESÜLT EGÉSZSÉG

A múlt század közepére Magyarországon már több mint kétezer hektáron termesztettek karalábét, amely gasztronómiai szempontból az egyik leghálásabb zöldség: nyersen vagy feldolgozva is nagyszerű, vitamin- és ásványianyag-tartalma jelentős. Vasat, foszfort, meszet, kalciumot, káliumot tartalmaz, élettani szem- pontból érdemes akár nyersen is fogyasztani. Épp ezért gasztronómiai felhasználási területeinek egyik legfontosabb területe a salátapálya. Mivel egész évben termeszthető, és minimális zsírt és fehérjét tartalmaz, kiválóan illeszthető a kalória- és sószegény diéták étrendjébe. A salátákba nyugodtan belekerülhetnek a levelei is, ennek C-vitamin-tartalma ráadásul háromszorosa a gumóénak. Tartalmaz még egészséges ómega–3 és ómega–6 zsírsavakat, valamint káposztaféleként tudományosan igazolt a rák megelőzésében betöltött szerepe. Vízhajtó hatása megakadályozza a vesekő kialakulását.

SOKOLDALÚ ZÖLDSÉG

Süthető, főzhető, párolható, dinsztelhető zöldség. A zsenge, fiatal darabok könnyebben feldolgozhatóak, de egy öregebb is kitűnő ízesítője lehet levesnek, pörköltféleségnek. Készülhet belőle főzelék, rakott és töltött ételnek is kiváló. „Fűszerkompatibilis” zöldség, azaz használható hozzá petrezselyem, lestyán, kapor, borsikafű vagy boróka is.

NÉMETEKÉ A FŐ PIAC

Talán nem meglepő, hogy napjainkban Németország a világ legjelentősebb karalábétermelő és -fogyasztó országa. A fél évszázad előtti aranykor után nálunk e tökéletes zöldség vetésterülete drámai mértékben – tizedénél is kisebbre – csökkent, mert bár tenyészideje nagyon rövid, a termelők inkább a kevésbé kézimunkaigényes, nagyobb üzleti haszonnal kecsegtető zöldségeket részesítik előnyben. De csak várjuk ki a végét: a karalábé nagy túlélőként jött, látott, és amióta jelen van – mindig győzött.


Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit

Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 2025. januárjában ismét meghirdette az Év Szállodája pályázatot. Mutatjuk az idei győzteseket.
Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről

Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről 

Soha rosszabb évet.
10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon

10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál”

ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál” 

Friss ibis-kutatás az idei utazási szokásokról.
Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o

Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o 

Az új szálláshely a Piazza del Duomótól 30 perc sétára található a városközpontban.
Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely

Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely 

Győztest hirdettek a négycsillagos Hotel Lycium bérbeadásának pályázatán.
Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak

Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak 

Sok pár utazással tölti idehaza is az eredetileg Angliában és Amerikában a szerelmesek ünnepeként számon tartott február 14-ét, és az azt követő hétvégét.
A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján

A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján 

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest “négycsillagos” besorolást kapott..
Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren

Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren 

Ez lesz az első szálloda az ország második legforgalmasabb repülőtere, a Debreceni Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében
Év Szállodája díjátadó gála  – még lehet jelentkezni!

Év Szállodája díjátadó gála – még lehet jelentkezni!  

Február 21-én részese lehet az év egyik legexkluzívabb szállodai eseményének.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.