Elakadt a pécsi szállodaberuházás

Kétcsillagosnak szánt szálloda építését kezdték meg csaknem három éve a volt gázgyár területén. Eddig pár száz milliót beleöltek, de a leendő szállodát - egyelőre - lehúzza a környezete - írja a Pécsi Napilap.

Hatvanöt szobás, az eredeti tervek szerint hatszázmillió forintba kerülő szálloda építésébe fogtak 2008-ban Pécs keleti iparterületén, a Mohácsi útnak azon közeli oldalán, ahol az iparra már csak romos nyomok emlékeztetnek. Az első befektető, az Arden Invest Kft. úgy vélte, miután a világ fejlettebb részén már sehol sem városközpont-centrikusan szemlélik a dolgokat, és a turizmus piaca is a megfizethetőbb szolgáltatások felé mozdult el, érdemes építkezni az egykori gázgyári telken - írja a Pécsi Napilap.

Az ötlet eredetileg jónak bizonyult, hiszen egy francia tulajdonú nemzetközi szállodalánc érdeklődését is felkeltette, a pécsi hotel a kelet-európai terjeszkedésük referenciája lett volna. Ám az üzlet kútba esett, miután a francia igazgató megtapasztalta a környezetet, egészen pontosan a leendő szállodával szomszédos, az ipari parkhoz vezető út túloldalán lévő állapotokat. Elriasztotta a Pécsi-víz: a dzsumbuj, az egymást érő szeméthalmok, patkányfészkek, az ipari park alatti volt meddőhányón átfolyó kénes víz.

Az Arden Invest ekkor az önkormányzathoz fordult: több mint 300 méter hosszan befedik a patakmedret, amire 50 milliót áldoznának. Akkor, ha Pécs ugyanennyivel hozzájárul a költségekhez, vagy területet ad cserébe. Mégpedig, bizonyos határig, a patakmeder melletti, az ingatlanpiacon gyakorlatilag eladhatatlan sávot. A beruházónak ebben az lett volna az üzlet, hogy a környezet nem rontja a szálló renoméját, másrészt parkolókhoz jutott volna.

A felvetés 2008 júniusában át is ment, a városfejlesztési főosztályvezető támogató, kellően indokolt szakmai javaslatai nyomán, a gazdasági bizottságon, elakadt viszont a városfejlesztési bizottságnál. Az akkori elnök, Dévényi Sándor építész a Pécsi Napilap legutóbbi megkeresésére azt mondta: azért, mert a szállodaépítő nem akart mást, csak területet szerezni. Más forrásokból úgy hírlik, Dévényi a lefedett patakmeder helyett tavat, csobogókat képzelt el. (Pécsi Napilap)


Átadták az idei Aranynap-díjakat

Átadták az idei Aranynap-díjakat 

Hat magyarországi konferencia és wellness szálloda, valamint rendezvényhelyszín kapott elismerést.
Napfényes fejezet – a Danubius-lánc, köztük a Hotel Helia megújulásáról

Napfényes fejezet – a Danubius-lánc, köztük a Hotel Helia megújulásáról 

A Danubius Hotel Helia – nevéhez méltóan, hiszen a „Helia” a Naphoz kötődőt jelenti – fénylő pont a főváros szállodai kínálatában.
Újabb négy ház a Hilaris Hotels portfóliójában

Újabb négy ház a Hilaris Hotels portfóliójában 

Négy magyarországi szálláshellyel bővül a szállodalánc.
Megkezdődött a 44. Országos Borverseny

Megkezdődött a 44. Országos Borverseny 

Mintegy 2700 palack bor versenyez.
Már fogad vendégeket Hévíz legújabb szállodája

Már fogad vendégeket Hévíz legújabb szállodája 

Az ötcsillag superior minősítésű hotel 285 szobájában több mint 600 vendéget tud fogadni.
Turisztikai fejlesztés Nógrádban

Turisztikai fejlesztés Nógrádban 

Jelentős felújításon esik át az 1973 óta működő Salgó Hotel.
Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen

Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen 

A Hunguest Hotels szállodaláncnál a lánc számos szállodája teljes körűen megújult, köztük hévízi egységeik is.
Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken

Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint eddig 2,4 millió belföldi és 2,6 millió nemzetközi turistát regisztráltak a hazai szálláshelyek.
Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén

Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén  

Két észak-magyarországi szálláshely nyerte el ma a nemzetközi Good Travel Seal minősítést, amelyet a világ egyik vezető fenntarthatósági turisztikai értékelőrendszereként tartanak számon.
MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly

MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly 

Márciusi trendriport a KSH adatai alapján.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.