Geotermikus energiával fűtött szállodák

(MTI) - Kelet-Magyarország első, visszasajtolási technológiával tervezett, geotermikus energiahasznosításra épülő szálloda beruházása kezdődött meg Debrecen erdőspusztai pihenőövezetében; a 447 millió forintos beruházáshoz csaknem 230 millió forint uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében a helyi Arbo Invest Zrt. - jelentették be csütörtökön, a projektindító sajtótájékoztatón.

Nagy Levente, a megvalósíthatósági tanulmányt készítő Porció Kft. projektmenedzsere elmondta: az erdőspusztai térségben 400-500 méter mélységben ivóvizet, alatta 600-1400 méter mélységben 40-80 Celsius fok közötti termálvizet tártak fel.
A leendő Arborétum és a már elkészült Erdőspuszta gyógyászati és wellness szállodákat távvezetékkel kötik össze a termálvíz eljuttatására mindkét komplexumba. A beruházás során egy termelő és egy visszasajtoló kutat fúrnak - magyarázta a projektmenedzser.
Hozzátette: utóbbi segítségével a kitermelt és a szállodák illetve a fürdőmedencék fűtésére használt 80 fokos termálvizet 20 fokra hűlve juttatják vissza a föld alatti rétegekbe.
A szakember szerint a beruházás megvalósulásával 95,6 százalékban hasznosítják fűtésre a termálvizet, amellyel évi 837 ezer köbméter földgázt váltanak ki.
E mellett évente 405 tonna széndioxid-egyenértékű gáztól óvják meg a környezetet - fűzte hozzá.
Bitay Endre, a Vízkutató és Fúró Zrt. vezérigazgatója elmondta: a kutatófúrást Erdőspusztán elvégezték, s 1350 méter mélységben találtak termálvizet. E fúrás helyén alakítják ki az úgynevezett visszasajtoló kutat.
Elmondta azt is, hogy cégük évente 20-25 termelő, illetve visszasajtoló kutat fúr az országban.
Szita Gábor, a Magyar Geotermikus Egyesület elnöke hozzátette: 2005 óta több mint 9 milliárd forint értékű, geotermikus energiát hasznosító rendszert építettek ki, illetve van folyamatban ilyen beruházás.
Az erdőspusztai Hotel Arborétum a tervek szerint 2013-tól fogadhat majd vendégeket. (MTI)


Újabb négy ház a Hilaris Hotels portfóliójában

Újabb négy ház a Hilaris Hotels portfóliójában 

Négy magyarországi szálláshellyel bővül a szállodalánc.
Megkezdődött a 44. Országos Borverseny

Megkezdődött a 44. Országos Borverseny 

Mintegy 2700 palack bor versenyez.
Már fogad vendégeket Hévíz legújabb szállodája

Már fogad vendégeket Hévíz legújabb szállodája 

Az ötcsillag superior minősítésű hotel 285 szobájában több mint 600 vendéget tud fogadni.
Turisztikai fejlesztés Nógrádban

Turisztikai fejlesztés Nógrádban 

Jelentős felújításon esik át az 1973 óta működő Salgó Hotel.
Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen

Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen 

A Hunguest Hotels szállodaláncnál a lánc számos szállodája teljes körűen megújult, köztük hévízi egységeik is.
Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken

Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint eddig 2,4 millió belföldi és 2,6 millió nemzetközi turistát regisztráltak a hazai szálláshelyek.
Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén

Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén  

Két észak-magyarországi szálláshely nyerte el ma a nemzetközi Good Travel Seal minősítést, amelyet a világ egyik vezető fenntarthatósági turisztikai értékelőrendszereként tartanak számon.
MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly

MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly 

Márciusi trendriport a KSH adatai alapján.
Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál

Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál 

A Mövenpick bejelentette a Mövenpick Hotel Budapest Centre megnyitását.
Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra

Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra 

Évekkel ezelőtt, fejlesztés céljából zárt be az egri Hunguest Hotel Flóra azért, hogy 2024. december 18-án megújult külsővel és belsővel születhessen újjá.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.