Geotermikus energiával fűtött szállodák

(MTI) - Kelet-Magyarország első, visszasajtolási technológiával tervezett, geotermikus energiahasznosításra épülő szálloda beruházása kezdődött meg Debrecen erdőspusztai pihenőövezetében; a 447 millió forintos beruházáshoz csaknem 230 millió forint uniós támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében a helyi Arbo Invest Zrt. - jelentették be csütörtökön, a projektindító sajtótájékoztatón.

Nagy Levente, a megvalósíthatósági tanulmányt készítő Porció Kft. projektmenedzsere elmondta: az erdőspusztai térségben 400-500 méter mélységben ivóvizet, alatta 600-1400 méter mélységben 40-80 Celsius fok közötti termálvizet tártak fel.
A leendő Arborétum és a már elkészült Erdőspuszta gyógyászati és wellness szállodákat távvezetékkel kötik össze a termálvíz eljuttatására mindkét komplexumba. A beruházás során egy termelő és egy visszasajtoló kutat fúrnak - magyarázta a projektmenedzser.
Hozzátette: utóbbi segítségével a kitermelt és a szállodák illetve a fürdőmedencék fűtésére használt 80 fokos termálvizet 20 fokra hűlve juttatják vissza a föld alatti rétegekbe.
A szakember szerint a beruházás megvalósulásával 95,6 százalékban hasznosítják fűtésre a termálvizet, amellyel évi 837 ezer köbméter földgázt váltanak ki.
E mellett évente 405 tonna széndioxid-egyenértékű gáztól óvják meg a környezetet - fűzte hozzá.
Bitay Endre, a Vízkutató és Fúró Zrt. vezérigazgatója elmondta: a kutatófúrást Erdőspusztán elvégezték, s 1350 méter mélységben találtak termálvizet. E fúrás helyén alakítják ki az úgynevezett visszasajtoló kutat.
Elmondta azt is, hogy cégük évente 20-25 termelő, illetve visszasajtoló kutat fúr az országban.
Szita Gábor, a Magyar Geotermikus Egyesület elnöke hozzátette: 2005 óta több mint 9 milliárd forint értékű, geotermikus energiát hasznosító rendszert építettek ki, illetve van folyamatban ilyen beruházás.
Az erdőspusztai Hotel Arborétum a tervek szerint 2013-tól fogadhat majd vendégeket. (MTI)


Megújult a Kempinski Hotel Corvinus

Megújult a Kempinski Hotel Corvinus  

350 új élmény: a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben befejeződött a szobák és lakosztályok felújítása.
Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.