Három málnaszem a menyasszony kosarában

A görög mitológia szerint a csecsemő Zeusz egy napon olyan keservesen sírt, hogy azt Ida nevű dajkája sehogy nem tudta lecsillapítani. Jobb ötlet híján egy közeli cserjéről fehér bogyókat szedett, és abból édes hűsítőt készített a csöppségnek. A bokor tüskéi közben felsebezték az ujjait, és a dajka vércseppjei rubintszínűre festették a gyümölcsöt. Állítólag azóta piros a málna…

Egyes források szerint a málna szár- mazási helye a mai Törökország területén található Ida-hegység. Tény, hogy egy görög orvos, Pedaniosz Dioszkoridész Kr. u. 50 és 68 között kelet- kezett, De materia medica című művében már e néven említi a gyümölcsöt. A de- rék doktor, aki Néró császár orvosaként is praktizált, ekkor rögzítette a málna levelének tulajdonított gyógyító hatást is.

GYÓGYÍTÓ GYÜMÖLCS

Paleolit kori barlangi leletek igazolják a málna jelenlétét az őskor emberének életében. Az évszázadokkal ezelőtti, ókori orvosok az akkor ismert világ szinte vala- mennyi területén, így Kínában és Indiában is ájurvédikus tulajdonságokkal ruházták fel a növényt, és az édes bogyók kulináris élvezete mellett levelének főzetét sebek gyógyítására, a hasmenés orvoslására alkalmazták az abban található csersav (tannin) miatt.

AMERIKÁBAN IMÁDJÁK

A vadmálna Eurázsiában honos, Európa mérsékelt égövi területeitől egészen Nyu- gat-Szibériáig szinte mindenütt megél. A hegyvidéki területeken 2000 méteres magasságig érzi otthonosan magát. Ame- rikában a fekete málnát tartják őshonos gyümölcsnek, az első, Európából szárma- zó vesszőket egy bizonyos William Price nevű úr adta el 1771-ben Virginia állam- ban. Ezek keresztezésével jöttek létre a ma ismert amerikai málnafajták. A korabeli leírások szerint maga George Washing- ton, az Egyesült Államok első elnöke is elkötelezett málnatermesztő volt. A tenge- rentúlon minden esztendőben augusztus elseje a málnakrémes süti nemzeti napja (National Raspberry Cream Pie Day).

KÖTELEZŐ VOLT TERMESZTENI

Európában a XIII. században Edward an- gol király rendeletben tette kötelezővé a málna termesztését. Ahogy az számos – orvoslás szempontjából fontosnak tartott – gyümölcs esetében történt, ennek tuda- tos termesztése is a középkori kolostorok területén nyert elsőnek létjogosultságot. Carolus Clusius, a XVI–XVII. század for- dulójának egyik legjelentősebb famand botanikusa már 1601-ben vörös és sárga fajtákról tett említést.

A MAGYAR NÉV EREDETE

A málna magyar elnevezése szláv gyö- kerekből táplálkozik. A környező népek ennek eredetijét, a malinát használják. Elsősorban a német nemzetiségekkel benépesített területeken ismert a gyü- mölcs himpér elnevezése. Ez a német Himbeere-ből származik, ennek eredeti jelentése szarvastehénbogyó. Elsősor- ban Gömör vármegyében illetik a málnát Boldogassszony csipkéje néven, mert egy itteni legenda szerint egy éhező kislány életét Boldogasszony mentette meg az er- dőben azzal, hogy megjelent neki egy mál- nabokorban, és megkínálta a gyümölccsel.

MÁLNA ITT MEG OTT

Gasztronómiai szempontból – a ribizli- hez hasonlóan – felhasználási formái nem terjednek túl egy bizonyos szűk korláton. Szörpöt, lekvárt, öntetet készítenek belőle, a piros bogyós gyümölcsök tulajdonsá- gaik miatt kiváló kiegészítői a vadhúsok ízvilágának. Egy hideg málnaleves a forró napok egyik legjobb öröme, sütemények- hez a málnazselé lehet értékes kiegészítés. Végezetül egy különlegesség a fnn hagyományok közül: északi rokonaink szerint a málna felkészíti az ifjú asszonyt az anyaságra, míg a férjet gyengéddé teszi. Ezért az északi országban a menyasszo- nyok kellékei között mindig ott szerepel egy kis kosár, amelybe minden igaz barát három aszalt málnaszemet tesz útravaló- nak a nászéjszaka előtt.


Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely

Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely 

Szálloda, gasztronómia és wellness terén Európa legjobbjai közé választották a Minaro Hotel Tokaj MGallery-t.
Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén

Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén 

Az Accor prémium nemzetközi szállodamárkája, a Pullman Hotels & Resorts november 1-jétől Szabó Áront nevezte ki a Pullman Budapest szálloda új igazgatójának.
Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel

Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel 

Az egykori négycsillagos hotelben már a felújítási munkálatok is elkezdődtek.
Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón

Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón 

November 16-án tartották a Heritage Hotels of Europe Awards gáláját, amelynek során Európa történelmi szállodáinak legjobbjait ünneplik.
Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival

Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival 

A Hotel Divinus*****Superior az Everguest egyik legösszetettebb projektje.
„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon

„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon 

A „Zöld Szálloda” cím mellett a Mövenpick BalaLand az elmúlt év során további rangos díjakat is elnyert.
Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából

Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából 

Az idén januárban Bécsben megrendezésre kerülő eseményen az iparág vezetői találkoznak, hogy feltárják a vendéglátás jövőjét meghatározó kulcsfontosságú trendeket, kihívásokat és lehetőségeket.
Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten

Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten 

Alapvetően üzleti utazókat és szabadidős vendégeket várnak Best Western (BW) hotelekbe – a lánchoz 19 márka, 4 ezer taghotellel, több mint 100 országban szerepel az ernyőmárka egységeiként
Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora

Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora 

Új korszak kezdetéhez érkezett a Hotel Gellért, Budapest egyik legismertebb és legkedveltebb történelmi épülete, hiszen októberben megkezdődött a szálloda felújítása.
Milyenek a kilátások év végéig a Balatonnál?

Milyenek a kilátások év végéig a Balatonnál? 

A szántódi ötcsillagos szálloda üzemeltetői szerint év végéig kitarthat a nyártól kezdődő, októberben kissé alábbhagyó, de még mindig jelentős utazási kedv.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.