Három málnaszem a menyasszony kosarában

A görög mitológia szerint a csecsemő Zeusz egy napon olyan keservesen sírt, hogy azt Ida nevű dajkája sehogy nem tudta lecsillapítani. Jobb ötlet híján egy közeli cserjéről fehér bogyókat szedett, és abból édes hűsítőt készített a csöppségnek. A bokor tüskéi közben felsebezték az ujjait, és a dajka vércseppjei rubintszínűre festették a gyümölcsöt. Állítólag azóta piros a málna…

Egyes források szerint a málna szár- mazási helye a mai Törökország területén található Ida-hegység. Tény, hogy egy görög orvos, Pedaniosz Dioszkoridész Kr. u. 50 és 68 között kelet- kezett, De materia medica című művében már e néven említi a gyümölcsöt. A de- rék doktor, aki Néró császár orvosaként is praktizált, ekkor rögzítette a málna levelének tulajdonított gyógyító hatást is.

GYÓGYÍTÓ GYÜMÖLCS

Paleolit kori barlangi leletek igazolják a málna jelenlétét az őskor emberének életében. Az évszázadokkal ezelőtti, ókori orvosok az akkor ismert világ szinte vala- mennyi területén, így Kínában és Indiában is ájurvédikus tulajdonságokkal ruházták fel a növényt, és az édes bogyók kulináris élvezete mellett levelének főzetét sebek gyógyítására, a hasmenés orvoslására alkalmazták az abban található csersav (tannin) miatt.

AMERIKÁBAN IMÁDJÁK

A vadmálna Eurázsiában honos, Európa mérsékelt égövi területeitől egészen Nyu- gat-Szibériáig szinte mindenütt megél. A hegyvidéki területeken 2000 méteres magasságig érzi otthonosan magát. Ame- rikában a fekete málnát tartják őshonos gyümölcsnek, az első, Európából szárma- zó vesszőket egy bizonyos William Price nevű úr adta el 1771-ben Virginia állam- ban. Ezek keresztezésével jöttek létre a ma ismert amerikai málnafajták. A korabeli leírások szerint maga George Washing- ton, az Egyesült Államok első elnöke is elkötelezett málnatermesztő volt. A tenge- rentúlon minden esztendőben augusztus elseje a málnakrémes süti nemzeti napja (National Raspberry Cream Pie Day).

KÖTELEZŐ VOLT TERMESZTENI

Európában a XIII. században Edward an- gol király rendeletben tette kötelezővé a málna termesztését. Ahogy az számos – orvoslás szempontjából fontosnak tartott – gyümölcs esetében történt, ennek tuda- tos termesztése is a középkori kolostorok területén nyert elsőnek létjogosultságot. Carolus Clusius, a XVI–XVII. század for- dulójának egyik legjelentősebb famand botanikusa már 1601-ben vörös és sárga fajtákról tett említést.

A MAGYAR NÉV EREDETE

A málna magyar elnevezése szláv gyö- kerekből táplálkozik. A környező népek ennek eredetijét, a malinát használják. Elsősorban a német nemzetiségekkel benépesített területeken ismert a gyü- mölcs himpér elnevezése. Ez a német Himbeere-ből származik, ennek eredeti jelentése szarvastehénbogyó. Elsősor- ban Gömör vármegyében illetik a málnát Boldogassszony csipkéje néven, mert egy itteni legenda szerint egy éhező kislány életét Boldogasszony mentette meg az er- dőben azzal, hogy megjelent neki egy mál- nabokorban, és megkínálta a gyümölccsel.

MÁLNA ITT MEG OTT

Gasztronómiai szempontból – a ribizli- hez hasonlóan – felhasználási formái nem terjednek túl egy bizonyos szűk korláton. Szörpöt, lekvárt, öntetet készítenek belőle, a piros bogyós gyümölcsök tulajdonsá- gaik miatt kiváló kiegészítői a vadhúsok ízvilágának. Egy hideg málnaleves a forró napok egyik legjobb öröme, sütemények- hez a málnazselé lehet értékes kiegészítés. Végezetül egy különlegesség a fnn hagyományok közül: északi rokonaink szerint a málna felkészíti az ifjú asszonyt az anyaságra, míg a férjet gyengéddé teszi. Ezért az északi országban a menyasszo- nyok kellékei között mindig ott szerepel egy kis kosár, amelybe minden igaz barát három aszalt málnaszemet tesz útravaló- nak a nászéjszaka előtt.


Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.