Három málnaszem a menyasszony kosarában

A görög mitológia szerint a csecsemő Zeusz egy napon olyan keservesen sírt, hogy azt Ida nevű dajkája sehogy nem tudta lecsillapítani. Jobb ötlet híján egy közeli cserjéről fehér bogyókat szedett, és abból édes hűsítőt készített a csöppségnek. A bokor tüskéi közben felsebezték az ujjait, és a dajka vércseppjei rubintszínűre festették a gyümölcsöt. Állítólag azóta piros a málna…

Egyes források szerint a málna szár- mazási helye a mai Törökország területén található Ida-hegység. Tény, hogy egy görög orvos, Pedaniosz Dioszkoridész Kr. u. 50 és 68 között kelet- kezett, De materia medica című művében már e néven említi a gyümölcsöt. A de- rék doktor, aki Néró császár orvosaként is praktizált, ekkor rögzítette a málna levelének tulajdonított gyógyító hatást is.

GYÓGYÍTÓ GYÜMÖLCS

Paleolit kori barlangi leletek igazolják a málna jelenlétét az őskor emberének életében. Az évszázadokkal ezelőtti, ókori orvosok az akkor ismert világ szinte vala- mennyi területén, így Kínában és Indiában is ájurvédikus tulajdonságokkal ruházták fel a növényt, és az édes bogyók kulináris élvezete mellett levelének főzetét sebek gyógyítására, a hasmenés orvoslására alkalmazták az abban található csersav (tannin) miatt.

AMERIKÁBAN IMÁDJÁK

A vadmálna Eurázsiában honos, Európa mérsékelt égövi területeitől egészen Nyu- gat-Szibériáig szinte mindenütt megél. A hegyvidéki területeken 2000 méteres magasságig érzi otthonosan magát. Ame- rikában a fekete málnát tartják őshonos gyümölcsnek, az első, Európából szárma- zó vesszőket egy bizonyos William Price nevű úr adta el 1771-ben Virginia állam- ban. Ezek keresztezésével jöttek létre a ma ismert amerikai málnafajták. A korabeli leírások szerint maga George Washing- ton, az Egyesült Államok első elnöke is elkötelezett málnatermesztő volt. A tenge- rentúlon minden esztendőben augusztus elseje a málnakrémes süti nemzeti napja (National Raspberry Cream Pie Day).

KÖTELEZŐ VOLT TERMESZTENI

Európában a XIII. században Edward an- gol király rendeletben tette kötelezővé a málna termesztését. Ahogy az számos – orvoslás szempontjából fontosnak tartott – gyümölcs esetében történt, ennek tuda- tos termesztése is a középkori kolostorok területén nyert elsőnek létjogosultságot. Carolus Clusius, a XVI–XVII. század for- dulójának egyik legjelentősebb famand botanikusa már 1601-ben vörös és sárga fajtákról tett említést.

A MAGYAR NÉV EREDETE

A málna magyar elnevezése szláv gyö- kerekből táplálkozik. A környező népek ennek eredetijét, a malinát használják. Elsősorban a német nemzetiségekkel benépesített területeken ismert a gyü- mölcs himpér elnevezése. Ez a német Himbeere-ből származik, ennek eredeti jelentése szarvastehénbogyó. Elsősor- ban Gömör vármegyében illetik a málnát Boldogassszony csipkéje néven, mert egy itteni legenda szerint egy éhező kislány életét Boldogasszony mentette meg az er- dőben azzal, hogy megjelent neki egy mál- nabokorban, és megkínálta a gyümölccsel.

MÁLNA ITT MEG OTT

Gasztronómiai szempontból – a ribizli- hez hasonlóan – felhasználási formái nem terjednek túl egy bizonyos szűk korláton. Szörpöt, lekvárt, öntetet készítenek belőle, a piros bogyós gyümölcsök tulajdonsá- gaik miatt kiváló kiegészítői a vadhúsok ízvilágának. Egy hideg málnaleves a forró napok egyik legjobb öröme, sütemények- hez a málnazselé lehet értékes kiegészítés. Végezetül egy különlegesség a fnn hagyományok közül: északi rokonaink szerint a málna felkészíti az ifjú asszonyt az anyaságra, míg a férjet gyengéddé teszi. Ezért az északi országban a menyasszo- nyok kellékei között mindig ott szerepel egy kis kosár, amelybe minden igaz barát három aszalt málnaszemet tesz útravaló- nak a nászéjszaka előtt.


Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit

Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 2025. januárjában ismét meghirdette az Év Szállodája pályázatot. Mutatjuk az idei győzteseket.
Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről

Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről 

Soha rosszabb évet.
10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon

10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál”

ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál” 

Friss ibis-kutatás az idei utazási szokásokról.
Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o

Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o 

Az új szálláshely a Piazza del Duomótól 30 perc sétára található a városközpontban.
Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely

Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely 

Győztest hirdettek a négycsillagos Hotel Lycium bérbeadásának pályázatán.
Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak

Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak 

Sok pár utazással tölti idehaza is az eredetileg Angliában és Amerikában a szerelmesek ünnepeként számon tartott február 14-ét, és az azt követő hétvégét.
A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján

A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján 

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest “négycsillagos” besorolást kapott..
Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren

Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren 

Ez lesz az első szálloda az ország második legforgalmasabb repülőtere, a Debreceni Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében
Év Szállodája díjátadó gála  – még lehet jelentkezni!

Év Szállodája díjátadó gála – még lehet jelentkezni!  

Február 21-én részese lehet az év egyik legexkluzívabb szállodai eseményének.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.