Három málnaszem a menyasszony kosarában

A görög mitológia szerint a csecsemő Zeusz egy napon olyan keservesen sírt, hogy azt Ida nevű dajkája sehogy nem tudta lecsillapítani. Jobb ötlet híján egy közeli cserjéről fehér bogyókat szedett, és abból édes hűsítőt készített a csöppségnek. A bokor tüskéi közben felsebezték az ujjait, és a dajka vércseppjei rubintszínűre festették a gyümölcsöt. Állítólag azóta piros a málna…

Egyes források szerint a málna szár- mazási helye a mai Törökország területén található Ida-hegység. Tény, hogy egy görög orvos, Pedaniosz Dioszkoridész Kr. u. 50 és 68 között kelet- kezett, De materia medica című művében már e néven említi a gyümölcsöt. A de- rék doktor, aki Néró császár orvosaként is praktizált, ekkor rögzítette a málna levelének tulajdonított gyógyító hatást is.

GYÓGYÍTÓ GYÜMÖLCS

Paleolit kori barlangi leletek igazolják a málna jelenlétét az őskor emberének életében. Az évszázadokkal ezelőtti, ókori orvosok az akkor ismert világ szinte vala- mennyi területén, így Kínában és Indiában is ájurvédikus tulajdonságokkal ruházták fel a növényt, és az édes bogyók kulináris élvezete mellett levelének főzetét sebek gyógyítására, a hasmenés orvoslására alkalmazták az abban található csersav (tannin) miatt.

AMERIKÁBAN IMÁDJÁK

A vadmálna Eurázsiában honos, Európa mérsékelt égövi területeitől egészen Nyu- gat-Szibériáig szinte mindenütt megél. A hegyvidéki területeken 2000 méteres magasságig érzi otthonosan magát. Ame- rikában a fekete málnát tartják őshonos gyümölcsnek, az első, Európából szárma- zó vesszőket egy bizonyos William Price nevű úr adta el 1771-ben Virginia állam- ban. Ezek keresztezésével jöttek létre a ma ismert amerikai málnafajták. A korabeli leírások szerint maga George Washing- ton, az Egyesült Államok első elnöke is elkötelezett málnatermesztő volt. A tenge- rentúlon minden esztendőben augusztus elseje a málnakrémes süti nemzeti napja (National Raspberry Cream Pie Day).

KÖTELEZŐ VOLT TERMESZTENI

Európában a XIII. században Edward an- gol király rendeletben tette kötelezővé a málna termesztését. Ahogy az számos – orvoslás szempontjából fontosnak tartott – gyümölcs esetében történt, ennek tuda- tos termesztése is a középkori kolostorok területén nyert elsőnek létjogosultságot. Carolus Clusius, a XVI–XVII. század for- dulójának egyik legjelentősebb famand botanikusa már 1601-ben vörös és sárga fajtákról tett említést.

A MAGYAR NÉV EREDETE

A málna magyar elnevezése szláv gyö- kerekből táplálkozik. A környező népek ennek eredetijét, a malinát használják. Elsősorban a német nemzetiségekkel benépesített területeken ismert a gyü- mölcs himpér elnevezése. Ez a német Himbeere-ből származik, ennek eredeti jelentése szarvastehénbogyó. Elsősor- ban Gömör vármegyében illetik a málnát Boldogassszony csipkéje néven, mert egy itteni legenda szerint egy éhező kislány életét Boldogasszony mentette meg az er- dőben azzal, hogy megjelent neki egy mál- nabokorban, és megkínálta a gyümölccsel.

MÁLNA ITT MEG OTT

Gasztronómiai szempontból – a ribizli- hez hasonlóan – felhasználási formái nem terjednek túl egy bizonyos szűk korláton. Szörpöt, lekvárt, öntetet készítenek belőle, a piros bogyós gyümölcsök tulajdonsá- gaik miatt kiváló kiegészítői a vadhúsok ízvilágának. Egy hideg málnaleves a forró napok egyik legjobb öröme, sütemények- hez a málnazselé lehet értékes kiegészítés. Végezetül egy különlegesség a fnn hagyományok közül: északi rokonaink szerint a málna felkészíti az ifjú asszonyt az anyaságra, míg a férjet gyengéddé teszi. Ezért az északi országban a menyasszo- nyok kellékei között mindig ott szerepel egy kis kosár, amelybe minden igaz barát három aszalt málnaszemet tesz útravaló- nak a nászéjszaka előtt.


Francia vidéket idéző hangulat, kulináris élmények és egy fürdőliget

Francia vidéket idéző hangulat, kulináris élmények és egy fürdőliget 

Exkluzív hotelélmény Dánszentmiklóson.
A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán

A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán 

A müncheni központú Ruby Hotels bejelentette első máltai szállodaprojektjét, a Ruby Ninu közösségi munkatér (Workspace) tavaly februári megnyitását követően.
Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok

Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok 

Bemutatkozott a Clarion Hotel Vienna South.
NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken

NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken 

A belföldi vendégek száma 5,4 százalékkal 485 ezerre nőtt, míg a külföldi turisták száma több mint 22 százalékkal 536 ezer főre emelkedett.
Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei

Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei 

Beszédes adatok és izgalmas tapasztalatok egy hotel első évéből – így indult a TRIBE Budapest Stadium.
Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben

Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben 

A gazdasági kihívások és a geopolitikai bizonytalanság ellenére rekordévet zárt a nemzetközi szállodaipar.
Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást?

Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást? 

A Danubius Hotels (DH) a budapesti szállodáikba látogató külföldi turisták körében végzett kutatást.
Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban

Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban 

Ezzel hívja fel a figyelmet a felelős állattartásra a Minaro Hotel Tokaj MGallery.
Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik

Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik 

A szállodacsoport globális hűség- és kedvezményprogramja most köszöntötte százmilliomodik tagját.
Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában

Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában 

Olyan megoldásokkal, amelyek a gyerekkel érkező vendégek kényelmét szolgálják.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.