Lótuszülésben a susnyásban

Lótuszülésben a susnyásban 

Hogyan lehet a wellnesező család gyerekeit elszakítani a mobiltelefonjuktól? Mire vágynak a hazánkba érkező amerikai nyugdíjasok? Egészségturizmusról szóló szamai napon jártunk, ahol az is kiderült, mi a SUP jóga és hol van Magyarország egyetlen mofettája.
Brüsszel, te drága!

Brüsszel, te drága! 

Erdély nagyvárosai közül Kolozsvárra egyetlen közvetlen repülőjárat sincs Budapestről, míg a Budapest–Brüsszel vonalon naponta öt gép ingázik. Sőt, találtam olyan szeptemberi időpontot, amikor napi hat járatra foglalható hely.
Chilei Rómeó és Júlia

Chilei Rómeó és Júlia 

Dél-Amerika legstabilabb, egyik legfejlettebb és legdrágább országába látogattunk. Ha Chile méretarányos térképét Európa mellé tesszük, azt vesszük észre, hogy a latin-amerikai ország észak–déli irányú kiterjedése hosszabb, mint a Norvégia legészakibb fjordjától Spanyolország legdélibb pontjáig tartó távolság. Közel 4300 kilométernyi óceáni partszakasza van, viszont nagyon keskeny maga az ország: kelet–nyugati irányban a legnagyobb távolság mindössze 350 kilométer. 
Hippitanya Hawaiin

Hippitanya Hawaiin 

Pálmafák, álomszép tengerpart, édenkerti állapotok – az európai embernek ez jut eszébe, ha a csendes-óceáni szigetcsoportról hall. Aki februárban látogat oda, nyugdíjas amerikaiakkal, japán középiskolák kirándulóival találkozhat, és olyan hippikkel, akik a kevéssé felkapott szigeteken építik ki kolóniáikat. Ja, és persze őslakosokkal, akiket kizárólag az érdekel, hogy le akarnak válni Amerikától.
Készpénzmentes karácsony

Készpénzmentes karácsony 

A karácsony nem családi körben, hanem nagyon messze, az indonéziai Banda Acehben ért, ahol a szökőár tizedik évfordulóján a több mint 230 ezer áldozatra emlékeztek a helyiek és a világ számos pontjáról egybegyűlt családtagok, megemlékezők. Induláskor a repülőről még láthattam a szenteste előtti Budapestet az angyalok szemével – mesés látvány volt! Akkor még nem tudtam, hogy különös karácsonyi ajándékot is kapok...
Szereted a tücsköt-bogarat? Akkor edd meg!

Szereted a tücsköt-bogarat? Akkor edd meg! 

Piros úttörőnyakkendős rendőrök, sültméh-lakoma, Obama ágya – burmai helyzetkép Napi két dollárnál kisebb összegből él Burmában a közel hatvanmilliós lakosság nyolcvan százaléka, de a pokoli szegénység ellenére az új fővárosban megépítették a világ legszélesebb, kétszer tíz sávos sugárútját.
Hogy kerül étterem egy templomba?

Hogy kerül étterem egy templomba? 

Meleg augusztus végi este egy floridai városkában, a félsziget nyugati partján. Megérkezünk a Best Western szálloda recepciójára (neten foglalva 55 dollár a szoba egy éjszakára), a középkorú férfi az útlevelünket kéri. Ahogy meglátja a kék okmányt, magyarra vált. Hiszen Debrecenből érkezett öt éve, azóta viszont nem járt otthon…

Vendég a hegyen 

Kétezer méteren építenek luxusszállodát, rekordok könyvébe illő mérnöki teljesítménnyel szállítanak napi sok ezer embert a csúcsra, kínaiak ezreinek adnak el méregdrága ékszereket – svájc a legek országa. vendégként próbáltuk ki az ország középső részét, ahol nem olcsó az élet, de a minőség garantált. 
Riói kaland, és…

Riói kaland, és… 

Bár nagy turistacsoportok nem indulnak Brazíliavárosba, az építészet iránt érdeklődőknek kötelező látnivaló lenne a kontinensnyi ország mesterséges fővárosa. Szó szerint az ország közepén, Riótól másfél órányi repülőútra, a Planalto Central fennsíkon fekszik.

A homár sikolya 

Az Újvilág legrégebbi városában sok magyarral találkozhatunk. Ráadásul itt van a világ két legjobb egyeteme, valamint Boston az amerikai kontinens legeurópaibb városa. Ismerkedés a Charles folyótól elhódított területekre felépített településsel..

Három málnaszem a menyasszony kosarában 

A görög mitológia szerint a csecsemő Zeusz egy napon olyan keservesen sírt, hogy azt Ida nevű dajkája sehogy nem tudta lecsillapítani. Jobb ötlet híján egy közeli cserjéről fehér bogyókat szedett, és abból édes hűsítőt készített a csöppségnek. A bokor tüskéi közben felsebezték az ujjait, és a dajka vércseppjei rubintszínűre festették a gyümölcsöt. Állítólag azóta piros a málna…

Pancsoló elefánt, luxuselegancia és tuk-tuk vacsora 

Idén decemberben lesz a tizedik évfordulója a világ eddigi legpusztítóbb természeti csapásának, a 2004-es indiai-óceáni szökőárnak, amikor Srí Lankán több mint harmincezren haltak meg és legalább félmillió ember vált hajléktalanná

A kocka el van vetve 

Egész Amerika ünnepli a magyar feltalálót, Rubik Ernőt, akinek épp negyven éve pattant ki a zseniális ötlet az agyából dunai köveket, kavicsokat nézegetve: így született a világhírű Rubik-kocka.

Tópart luxuskivitelben 

Meseszép kastélyok, a világörökség részét képező szőlősorok, luxusszállodák, prémiumcsokoládé, isteni sajt, hófödte hegycsúcsok és vízpart pálmafákkal– a svájci Riviérán jártunk, és kipróbáltuk a „swissness”-t, vagyis a tradíción és elegancián alapuló, minőségi vendéglátást

Megszokni a kaviárt 

Százhúsz, jellemzően ötcsillagos munkaadó, a másik oldalon pedig állást vagy szakmai gyakorlatot kereső diákok összesen nyolcvan országból – a világ vezető hoteliskolájának állásbörzéjén jártunk a svájci Montreuxban.

Maldív, te drága! 

Van az úgy, hogy az ember egy sötét téli este meggondolatlanul beleugrik egy olcsónak tűnő repülőjegy-vásárlásba. Én is igy jártam karácsony táján: elegem volt a télből, és a neten nézelődve megláttam a török légitársaság akciós, 650 euróért kínált repülőjegyét a Maldív-szigetekre. Nosza.

Közel Afrikához 

Aki gyakran utazik messzi tájakra, néha beleesik abba a hibába, hogy nem veszi észre, amikor a közelében is található érdekes, élhető, különleges hely. Így jártam én is a legkisebb uniós tagországgal, Máltával.

Svéd csavar 

Különös tapasztalatok az egyik skandináv jóléti országból: meghökkentő kérdések az autókölcsönzőnél, méregdrága szállodák vidéken is, és jobb a gulyásleves, mint otthon sok helyen – üzleti turistaúton jártunk az IKEA hazájában. Sajnos a Jumbo repülőgépből átalakított híres szállodát nem tudtuk kipróbálni. Majd legközelebb.

Falatnyi középkor 

Észtországba autóval érkezve első élménye az utazónak az, hogy a balti államok közül itt a legrosszabbak az utak, viszont nagyon olcsó a benzin.

Csúcstámadáshoz ne a katmandui piacon szerezd be a kötelet! 

A két magyar hegymászó, Erőss Zsolt és Kiss Péter halála kapcsán az ország az elmúlt napokban a Himalájáról beszélt – tízmillió alpinizmus-szakértő nemzete lettünk. Érdemes kicsit szólni a hegyen fekvő országról is: a nagyon szegény, de annál szebb Nepálról.

A válságnak vége van 

A berlini ITB a legek idegenforgalmi szakvására: a turisztikai miniszterektől a nagy szállodák képviselőin át a tour operátorokig mindenki szeretne rajta részt venni. Idén 188 ország képviselői tárgyaltak, ismerkedtek 2013 trendjeivel: százmillió német indul külföldre, az eddig csak részpiacnak gondolt ágakból (ilyen például az ökoturizmus, a meleg- és leszbikus utazók, stb.) húzóágazatok lesznek. A magyar kiállítók, vásárlátogatók is megjelentek a berlini vásárvárosban szép számmal.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!