Kicsi a bors(mustár), de erős

Közép- és Dél-Európában őshonos növény a rukkola, amely a bibliai idők óta jelen van a konyhán. Magyarországon mégis csak a nagyon sokára lett teljes jogú tagja a hazai gasztronómia világának.

Gyors növekedésű, vitamindús levélzöldség, amelynek neve számtalan formában olvasható a hazai étlapokon. Írják olaszosan ruccolának, magyarosan rukkolának vagy csak simán rukolának. Pedig van neki becsületes magyar neve is: ez a borsmustár.

KI TUDJA, HONNAN ERED?

Azonban nem csak nálunk alakult ki zűrzavar az elnevezése körül. A növény egyik őshazájának számító Olaszországban szintén soknevű: hívják rucolának, rughettának, arugulának vagy éppen ruchettának. Apropó őshaza… A 20. század egyik leghíresebb orosz botanikusa, Nyikolaj Vavilov kutatásainak eredményeképp Északnyugat-Indiát, Tadzsikisztánt, Üzbegisztánt, a nyugati Tien-sant és általában Délnyugat-Ázsiát jelölte meg a borsmustár származási helyeként. Innen érkezhetett az a Földközi-tenger medencéjébe. Más források Marokkó, Portugália és Libanon környékét említik őshazájaként.

BIBLIAI MÚLT

Egyes tanulmányok már bibliai összefüggést is jeleznek. Eszerint az Ószövetségben említett oroth nem más, mint a rukola! Károli ugyan másképp fordítja: nála paréjként szerepel („Kiméne azért egy a mezőre, hogy paréjt szedjen. És holmi vad indákra találván, tele szedé az ő ruháját azokról sártökkel, és mikor hazament, belevagdalta a fazékba főzeléknek; de nem tudta, hogy mi az?” – Királyok II. könyve 4, 39.), valamint a zsidó szent könyvekben, a Talmudban és a Misnában olvasható gargir szinte biztosan a borsmustár (arab neve egyébként jirjir, Indiában gargeer).

NEMIVÁGY-FOKOZÓ IS LEHET

A növénynek egyébként a korai évszázadok történetírói különleges hatást tulajdonítottak. Először a Kr. u. I. században élt római költő, Vergilius írta a rukoláról, hogy a borsmustár gerjeszti az álmos emberek szexuális vágyát. Ezzel összhangban a görög források szerint a termékenység és a gyógynövények istenének számító Priapusz szobrai köré nagy mennyiségben ültettek rukolát. Az első században a zsidó történetíró Josephus és a görög Dioscorides, később Ovidius, a római költő Martial és kortársa, Lucius Junius Moderatus Columella szintén a jótékony szexuális hatásairól értekeztek. (Lehetett a dologban valami, mert a középkorban kifejezetten tiltották a szerzetesek számára, hogy a kolostorok veteményeskertjeiben borsmustárt vessenek.) Gasztronómiai jelentőségét először Apicius, a ránk maradt első római szakácskönyv összeállítója említi, ő különböző szószok ízesítéséhez ajánlja a rukolát. Néhány száz évvel később Mohamed Al-Qazwini perzsa-arab természettudós mézzel keverve ajánlja fogyasztani – kifejezetten uraknak. Érdekesség, hogy potencianövelő, vágyfokozó hatását nem a levélnek, hanem a rukola magjának tulajdonították.

IDEHAZA SALÁTAKÉNT ISMERT

Magyar neve, a borsmustár jelzi az ízvilágát: kicsit borsos, kicsit csípős zamata mellett egyes fajtáinak íze (különösen olívaolajjal vagy parmezánnal keverve) a dióra is emlékeztető jegyeket visel. Sok helyütt különben vadon is megterem. Magyarországon a legtöbb esetben saláták alkotóelemeként használják. A leveleket tanácsos frissen felhasználni, de a már kicsit fonnyadt darabokat sem kell kidobni, mert apróra vágva kiváló ízt adhat tésztaételeknek, rizottóknak. A virágzást követően leszedett levelek ízhatása sokkal intenzívebb – egyesek szerint már kifejezetten zavaró. Az apróra vágott borsmustárból – fokhagymával megbolondítva – pikáns fűszervajat vagy sajtkrémmel különleges mártogatós falatkákat lehet készíteni. Saláták összeállításánál nemcsak a levele, hanem érett magja, csírája is felhasználható. A rukolacsíra íze a mustár, a torma és a földimogyoró jellegzetességeire emlékeztet. Joghurtba keverve is fogyasztható.

KÖRETNEK, OLAJNAK, LIKŐRNEK IS NÉPSZERŰ

Szlovéniában gyakran kombinálják halételekkel, főtt burgonyával, készítenek levest a borsmustárból, vagy – különösen Koper környékén – a  sajtos burek ízesítésére használják. Brazíliában mozzarella sajttal és szárított paradicsommal kevert salátaként népszerű, Egyiptomban köretként fogyasztják, Nyugat-Ázsiában és Észak-Indiában a magokból és csírákból préseléssel nyert olaj, a taramira a helyi konyhák népszerű alapanyaga. A legkülönlegesebb felhasználási módját pedig a Nápolyi-öböl egyik kis szigetén, Ischián találhatjuk, ahol emésztést serkentő, édeskés-borsos, digesztív likőrt készítenek belőle, a Rucolinót.


Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra

Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra 

Évekkel ezelőtt, fejlesztés céljából zárt be az egri Hunguest Hotel Flóra azért, hogy 2024. december 18-án megújult külsővel és belsővel születhessen újjá.
Boeingből luxushotel

Boeingből luxushotel 

Felix Demin 2023 végén nyitotta meg a világ egyik legkülönlegesebb szálláshelyét: a Private Jet Villát.
Pihenés és konferenciaélet újratöltve:  nyitva Hajdúszoboszló ikonikus szállodája

Pihenés és konferenciaélet újratöltve: nyitva Hajdúszoboszló ikonikus szállodája 

A ház az elmúlt években teljesen megújult: a teljes felújtásnak köszönhetően modern külsővel és elegáns belső tereivel várja ismét vendégeit.
Új igazgató a Hunguest hévízi házainak élén

Új igazgató a Hunguest hévízi házainak élén 

2025. április 1-től Martos Andrást nevezték ki a Hunguest Helios és a Hunguest Panoráma szállodák igazgatójának.
Verdi Budapest Hotel: befejeződött a márkaváltás, jöhet a felújítás

Verdi Budapest Hotel: befejeződött a márkaváltás, jöhet a felújítás 

Új név, új arculat, új lehetőségek.
Tojásfestés, locsolkodás, wellness a húsvéti befutók

Tojásfestés, locsolkodás, wellness a húsvéti befutók 

A tavalyi évhez hasonlóan népszerű a húsvét a belföldi utazók körében – derült ki az egyik szállásfoglaló portál adataiból.
MSZÉSZ Dél-dunántúli régióülés: hosszabb foglalási ablakok, növekvő számú nyári foglalások

MSZÉSZ Dél-dunántúli régióülés: hosszabb foglalási ablakok, növekvő számú nyári foglalások 

Április 15-én, kedden zajlott a szakmai program Pécsett.
Az Emírségben nyitotta meg új egységét a Rove-lánc

Az Emírségben nyitotta meg új egységét a Rove-lánc 

A Rove Al Marjan Island szálloda az Al Marjan-sziget tengerpartján nyílt meg Rász el-Haimában.
Belföldi szállásfoglalások alakulása Q1 alatt

Belföldi szállásfoglalások alakulása Q1 alatt  

Főként rövid, 1-2 éjszakás belföldi utazásokat választottak a hazai vendégek az év első három hónapjában.
Luxusszállodát nyitott az Orient Express Rómában

Luxusszállodát nyitott az Orient Express Rómában 

Az Orient Express La Minerva a legújabb ötcsillagos szálloda, amely Rómában nyílt meg.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.