Kicsi a bors(mustár), de erős

Közép- és Dél-Európában őshonos növény a rukkola, amely a bibliai idők óta jelen van a konyhán. Magyarországon mégis csak a nagyon sokára lett teljes jogú tagja a hazai gasztronómia világának.

Gyors növekedésű, vitamindús levélzöldség, amelynek neve számtalan formában olvasható a hazai étlapokon. Írják olaszosan ruccolának, magyarosan rukkolának vagy csak simán rukolának. Pedig van neki becsületes magyar neve is: ez a borsmustár.

KI TUDJA, HONNAN ERED?

Azonban nem csak nálunk alakult ki zűrzavar az elnevezése körül. A növény egyik őshazájának számító Olaszországban szintén soknevű: hívják rucolának, rughettának, arugulának vagy éppen ruchettának. Apropó őshaza… A 20. század egyik leghíresebb orosz botanikusa, Nyikolaj Vavilov kutatásainak eredményeképp Északnyugat-Indiát, Tadzsikisztánt, Üzbegisztánt, a nyugati Tien-sant és általában Délnyugat-Ázsiát jelölte meg a borsmustár származási helyeként. Innen érkezhetett az a Földközi-tenger medencéjébe. Más források Marokkó, Portugália és Libanon környékét említik őshazájaként.

BIBLIAI MÚLT

Egyes tanulmányok már bibliai összefüggést is jeleznek. Eszerint az Ószövetségben említett oroth nem más, mint a rukola! Károli ugyan másképp fordítja: nála paréjként szerepel („Kiméne azért egy a mezőre, hogy paréjt szedjen. És holmi vad indákra találván, tele szedé az ő ruháját azokról sártökkel, és mikor hazament, belevagdalta a fazékba főzeléknek; de nem tudta, hogy mi az?” – Királyok II. könyve 4, 39.), valamint a zsidó szent könyvekben, a Talmudban és a Misnában olvasható gargir szinte biztosan a borsmustár (arab neve egyébként jirjir, Indiában gargeer).

NEMIVÁGY-FOKOZÓ IS LEHET

A növénynek egyébként a korai évszázadok történetírói különleges hatást tulajdonítottak. Először a Kr. u. I. században élt római költő, Vergilius írta a rukoláról, hogy a borsmustár gerjeszti az álmos emberek szexuális vágyát. Ezzel összhangban a görög források szerint a termékenység és a gyógynövények istenének számító Priapusz szobrai köré nagy mennyiségben ültettek rukolát. Az első században a zsidó történetíró Josephus és a görög Dioscorides, később Ovidius, a római költő Martial és kortársa, Lucius Junius Moderatus Columella szintén a jótékony szexuális hatásairól értekeztek. (Lehetett a dologban valami, mert a középkorban kifejezetten tiltották a szerzetesek számára, hogy a kolostorok veteményeskertjeiben borsmustárt vessenek.) Gasztronómiai jelentőségét először Apicius, a ránk maradt első római szakácskönyv összeállítója említi, ő különböző szószok ízesítéséhez ajánlja a rukolát. Néhány száz évvel később Mohamed Al-Qazwini perzsa-arab természettudós mézzel keverve ajánlja fogyasztani – kifejezetten uraknak. Érdekesség, hogy potencianövelő, vágyfokozó hatását nem a levélnek, hanem a rukola magjának tulajdonították.

IDEHAZA SALÁTAKÉNT ISMERT

Magyar neve, a borsmustár jelzi az ízvilágát: kicsit borsos, kicsit csípős zamata mellett egyes fajtáinak íze (különösen olívaolajjal vagy parmezánnal keverve) a dióra is emlékeztető jegyeket visel. Sok helyütt különben vadon is megterem. Magyarországon a legtöbb esetben saláták alkotóelemeként használják. A leveleket tanácsos frissen felhasználni, de a már kicsit fonnyadt darabokat sem kell kidobni, mert apróra vágva kiváló ízt adhat tésztaételeknek, rizottóknak. A virágzást követően leszedett levelek ízhatása sokkal intenzívebb – egyesek szerint már kifejezetten zavaró. Az apróra vágott borsmustárból – fokhagymával megbolondítva – pikáns fűszervajat vagy sajtkrémmel különleges mártogatós falatkákat lehet készíteni. Saláták összeállításánál nemcsak a levele, hanem érett magja, csírája is felhasználható. A rukolacsíra íze a mustár, a torma és a földimogyoró jellegzetességeire emlékeztet. Joghurtba keverve is fogyasztható.

KÖRETNEK, OLAJNAK, LIKŐRNEK IS NÉPSZERŰ

Szlovéniában gyakran kombinálják halételekkel, főtt burgonyával, készítenek levest a borsmustárból, vagy – különösen Koper környékén – a  sajtos burek ízesítésére használják. Brazíliában mozzarella sajttal és szárított paradicsommal kevert salátaként népszerű, Egyiptomban köretként fogyasztják, Nyugat-Ázsiában és Észak-Indiában a magokból és csírákból préseléssel nyert olaj, a taramira a helyi konyhák népszerű alapanyaga. A legkülönlegesebb felhasználási módját pedig a Nápolyi-öböl egyik kis szigetén, Ischián találhatjuk, ahol emésztést serkentő, édeskés-borsos, digesztív likőrt készítenek belőle, a Rucolinót.


Francia vidéket idéző hangulat, kulináris élmények és egy fürdőliget

Francia vidéket idéző hangulat, kulináris élmények és egy fürdőliget 

Exkluzív hotelélmény Dánszentmiklóson.
A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán

A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán 

A müncheni központú Ruby Hotels bejelentette első máltai szállodaprojektjét, a Ruby Ninu közösségi munkatér (Workspace) tavaly februári megnyitását követően.
Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok

Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok 

Bemutatkozott a Clarion Hotel Vienna South.
NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken

NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken 

A belföldi vendégek száma 5,4 százalékkal 485 ezerre nőtt, míg a külföldi turisták száma több mint 22 százalékkal 536 ezer főre emelkedett.
Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei

Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei 

Beszédes adatok és izgalmas tapasztalatok egy hotel első évéből – így indult a TRIBE Budapest Stadium.
Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben

Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben 

A gazdasági kihívások és a geopolitikai bizonytalanság ellenére rekordévet zárt a nemzetközi szállodaipar.
Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást?

Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást? 

A Danubius Hotels (DH) a budapesti szállodáikba látogató külföldi turisták körében végzett kutatást.
Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban

Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban 

Ezzel hívja fel a figyelmet a felelős állattartásra a Minaro Hotel Tokaj MGallery.
Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik

Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik 

A szállodacsoport globális hűség- és kedvezményprogramja most köszöntötte százmilliomodik tagját.
Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában

Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában 

Olyan megoldásokkal, amelyek a gyerekkel érkező vendégek kényelmét szolgálják.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.