Kicsi a bors(mustár), de erős

Közép- és Dél-Európában őshonos növény a rukkola, amely a bibliai idők óta jelen van a konyhán. Magyarországon mégis csak a nagyon sokára lett teljes jogú tagja a hazai gasztronómia világának.

Gyors növekedésű, vitamindús levélzöldség, amelynek neve számtalan formában olvasható a hazai étlapokon. Írják olaszosan ruccolának, magyarosan rukkolának vagy csak simán rukolának. Pedig van neki becsületes magyar neve is: ez a borsmustár.

KI TUDJA, HONNAN ERED?

Azonban nem csak nálunk alakult ki zűrzavar az elnevezése körül. A növény egyik őshazájának számító Olaszországban szintén soknevű: hívják rucolának, rughettának, arugulának vagy éppen ruchettának. Apropó őshaza… A 20. század egyik leghíresebb orosz botanikusa, Nyikolaj Vavilov kutatásainak eredményeképp Északnyugat-Indiát, Tadzsikisztánt, Üzbegisztánt, a nyugati Tien-sant és általában Délnyugat-Ázsiát jelölte meg a borsmustár származási helyeként. Innen érkezhetett az a Földközi-tenger medencéjébe. Más források Marokkó, Portugália és Libanon környékét említik őshazájaként.

BIBLIAI MÚLT

Egyes tanulmányok már bibliai összefüggést is jeleznek. Eszerint az Ószövetségben említett oroth nem más, mint a rukola! Károli ugyan másképp fordítja: nála paréjként szerepel („Kiméne azért egy a mezőre, hogy paréjt szedjen. És holmi vad indákra találván, tele szedé az ő ruháját azokról sártökkel, és mikor hazament, belevagdalta a fazékba főzeléknek; de nem tudta, hogy mi az?” – Királyok II. könyve 4, 39.), valamint a zsidó szent könyvekben, a Talmudban és a Misnában olvasható gargir szinte biztosan a borsmustár (arab neve egyébként jirjir, Indiában gargeer).

NEMIVÁGY-FOKOZÓ IS LEHET

A növénynek egyébként a korai évszázadok történetírói különleges hatást tulajdonítottak. Először a Kr. u. I. században élt római költő, Vergilius írta a rukoláról, hogy a borsmustár gerjeszti az álmos emberek szexuális vágyát. Ezzel összhangban a görög források szerint a termékenység és a gyógynövények istenének számító Priapusz szobrai köré nagy mennyiségben ültettek rukolát. Az első században a zsidó történetíró Josephus és a görög Dioscorides, később Ovidius, a római költő Martial és kortársa, Lucius Junius Moderatus Columella szintén a jótékony szexuális hatásairól értekeztek. (Lehetett a dologban valami, mert a középkorban kifejezetten tiltották a szerzetesek számára, hogy a kolostorok veteményeskertjeiben borsmustárt vessenek.) Gasztronómiai jelentőségét először Apicius, a ránk maradt első római szakácskönyv összeállítója említi, ő különböző szószok ízesítéséhez ajánlja a rukolát. Néhány száz évvel később Mohamed Al-Qazwini perzsa-arab természettudós mézzel keverve ajánlja fogyasztani – kifejezetten uraknak. Érdekesség, hogy potencianövelő, vágyfokozó hatását nem a levélnek, hanem a rukola magjának tulajdonították.

IDEHAZA SALÁTAKÉNT ISMERT

Magyar neve, a borsmustár jelzi az ízvilágát: kicsit borsos, kicsit csípős zamata mellett egyes fajtáinak íze (különösen olívaolajjal vagy parmezánnal keverve) a dióra is emlékeztető jegyeket visel. Sok helyütt különben vadon is megterem. Magyarországon a legtöbb esetben saláták alkotóelemeként használják. A leveleket tanácsos frissen felhasználni, de a már kicsit fonnyadt darabokat sem kell kidobni, mert apróra vágva kiváló ízt adhat tésztaételeknek, rizottóknak. A virágzást követően leszedett levelek ízhatása sokkal intenzívebb – egyesek szerint már kifejezetten zavaró. Az apróra vágott borsmustárból – fokhagymával megbolondítva – pikáns fűszervajat vagy sajtkrémmel különleges mártogatós falatkákat lehet készíteni. Saláták összeállításánál nemcsak a levele, hanem érett magja, csírája is felhasználható. A rukolacsíra íze a mustár, a torma és a földimogyoró jellegzetességeire emlékeztet. Joghurtba keverve is fogyasztható.

KÖRETNEK, OLAJNAK, LIKŐRNEK IS NÉPSZERŰ

Szlovéniában gyakran kombinálják halételekkel, főtt burgonyával, készítenek levest a borsmustárból, vagy – különösen Koper környékén – a  sajtos burek ízesítésére használják. Brazíliában mozzarella sajttal és szárított paradicsommal kevert salátaként népszerű, Egyiptomban köretként fogyasztják, Nyugat-Ázsiában és Észak-Indiában a magokból és csírákból préseléssel nyert olaj, a taramira a helyi konyhák népszerű alapanyaga. A legkülönlegesebb felhasználási módját pedig a Nápolyi-öböl egyik kis szigetén, Ischián találhatjuk, ahol emésztést serkentő, édeskés-borsos, digesztív likőrt készítenek belőle, a Rucolinót.


Épül Magyarország legnagyobb prémium spa létesítménye

Épül Magyarország legnagyobb prémium spa létesítménye 

2025 tavaszán nyílhat meg a grandiózis beruházás, amely hatalmas löketet adhat Hévíz turizmusának.
MSZÉSZ budapesti régióülés: Somlyai Zoltánt jelölik a Szállodaszövetség következő elnökének

MSZÉSZ budapesti régióülés: Somlyai Zoltánt jelölik a Szállodaszövetség következő elnökének 

Szeptember 16-án a Mercure-Ibis Budapest Castle Hillben tartotta őszi, tisztújító régióülését az MSZÉSZ fővárosi tagozata.
Három napon át ünnepelték a Kimpton BEM Budapest megnyitását

Három napon át ünnepelték a Kimpton BEM Budapest megnyitását 

A megnyitók egyikén, amikor az utazási szakma és a rendezvényes cégek képviselőit hívták el – 2024. szeptember 13-án, pénteken - mi is jelen lehettünk.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Álmodj, tanulj, valósítsd meg önmagad!

Álmodj, tanulj, valósítsd meg önmagad! 

Folytatódik a Marriott-lánc ingyenes képzési programja.
Nemzetközi elismerés egy pesti hotel vendégirányító rendszerének

Nemzetközi elismerés egy pesti hotel vendégirányító rendszerének 

Red Dot díjat nyert a Dorothea Hotel látogatóirányító rendszere.
Új szinten egy hazánkban is elérhető fenntartható turisztikai minősítés

Új szinten egy hazánkban is elérhető fenntartható turisztikai minősítés 

A Good Travel Seal a világ legmegbízhatóbb minősítései között szerepel.
Az Év Fiatal Szállodását keresi az MSZÉSZ

Az Év Fiatal Szállodását keresi az MSZÉSZ 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége meghirdeti az Év Fiatal Szállodása 2024 pályázatot.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Stratégiai partnerség a vendégelégedettség növelése érdekében

Stratégiai partnerség a vendégelégedettség növelése érdekében 

A Novotel Budapest Centrum a Kertesz Communications Consulting Kft.-vel (KCC) kötött megállapodást.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.