Nőtt a Danubius Hotels vesztesége

(MTI) - A Danubius Hotels Nyrt. az idei első negyedévben 2,8 milliárd forint adózás előtti veszteséget könyvelt el, szemben az egy évvel korábbi 1,1 milliárd forintos mínusszal - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A konszolidált, nem auditált, a nemzetközi számviteli standard (IAS 34) alapján készült beszámoló szerint a társaság összes bevétele 8,6 milliárd forint volt 2013. január-márciusban, 4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.
A cég szállodáinak foglaltsága 2012 első negyedévében 48,4 százalék volt szemben a 2012 azonos időszakában elért 46,0 százalékkal. Az árbevétel javulásának köszönhetően a kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti veszteség (EBITDA) 51 millió forinttal mérséklődött és 670 millió forintot ért el az idei első három hónapban.
A magyarországi szegmens bevétele 4,6 milliárd forint volt, ami 4 százalékos javulást jelent, mivel a szállodák foglaltsága enyhén, 42,5 százalékról 44,5 százalékra nőtt. A működési veszteség 1,486 milliárd forintról 1,430 millió forintra javult.
A cseh szállodák bevételei 2 százalékos csökkenést mutattak, míg a tavalyi első negyedév során elért 34 millió forint működési nyereség az idei év első negyedévben 118 millió forint veszteségbe fordult. Szlovákiában 9 százalékkal emelkedett az árbevétel, és mérséklődött a működési veszteség is.
A legnagyobb mértékben, 13 százalékkal Romániában növelte bevételét a Danubius Hotels.
A cégcsoport pénzügyi eredménye 2013 első negyedévében 977 millió forint veszteség volt, szemben a tavalyi első negyedéves 723 millió forint nyereséggel, elsősorban a nem realizált árfolyamváltozások miatt.
2013 első negyedévében 769 millió forint - többségében nem realizált - árfolyamveszteség keletkezett a pénzügyi eszközök és kötelezettségek átértékelésén, szemben a 2012. első negyedéves 1 milliárd forintot is meghaladó árfolyamnyereséggel.
A kamatköltségek 2013 első negyedévében 215 millió forintra csökkentek a 2012 első negyedévi 315 millió forintról, ami elsősorban az átlagos hitelállomány és a kamatlábak csökkenésének következménye volt.
A beruházások és befektetések értéke 2013 első negyedévében 1,3 milliárd forintot tett ki szemben a 2012. első negyedévi 0,4 milliárd forinttal, a cseh és romániai leányvállalatoknál végrehajtott számottevő beruházások következtében.
A csoport munkavállalóinak átlagos létszáma 2013 első negyedévében 4160 volt, nem változott lényegesen a bázisidőszakhoz képest.
A jelentésből kiderül, hogy a magyarországi szállodák szobakiadási árbevétele 2013. év első negyedévében 8 százalékkal növekedett és így 2,2 milliárd forintot tett ki, a foglaltság 42,5-ről 44,5 százalékra történő emelkedésének, valamint a magasabb átlagos szobaárak együttes hatására.
A vendégéjszakák száma 2013. január-márciusban 292 304-ra nőtt 280 233-ról, amelyből a belföldi vendégéjszakák 19 százalékot tesznek ki szemben a 2012. első negyedévi 20 százalékkal.

Forrás: MTI


Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely

Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely 

Szálloda, gasztronómia és wellness terén Európa legjobbjai közé választották a Minaro Hotel Tokaj MGallery-t.
Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén

Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén 

Az Accor prémium nemzetközi szállodamárkája, a Pullman Hotels & Resorts november 1-jétől Szabó Áront nevezte ki a Pullman Budapest szálloda új igazgatójának.
Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel

Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel 

Az egykori négycsillagos hotelben már a felújítási munkálatok is elkezdődtek.
Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón

Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón 

November 16-án tartották a Heritage Hotels of Europe Awards gáláját, amelynek során Európa történelmi szállodáinak legjobbjait ünneplik.
Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival

Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival 

A Hotel Divinus*****Superior az Everguest egyik legösszetettebb projektje.
„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon

„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon 

A „Zöld Szálloda” cím mellett a Mövenpick BalaLand az elmúlt év során további rangos díjakat is elnyert.
Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából

Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából 

Az idén januárban Bécsben megrendezésre kerülő eseményen az iparág vezetői találkoznak, hogy feltárják a vendéglátás jövőjét meghatározó kulcsfontosságú trendeket, kihívásokat és lehetőségeket.
Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten

Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten 

Alapvetően üzleti utazókat és szabadidős vendégeket várnak Best Western (BW) hotelekbe – a lánchoz 19 márka, 4 ezer taghotellel, több mint 100 országban szerepel az ernyőmárka egységeiként
Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora

Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora 

Új korszak kezdetéhez érkezett a Hotel Gellért, Budapest egyik legismertebb és legkedveltebb történelmi épülete, hiszen októberben megkezdődött a szálloda felújítása.
Milyenek a kilátások év végéig a Balatonnál?

Milyenek a kilátások év végéig a Balatonnál? 

A szántódi ötcsillagos szálloda üzemeltetői szerint év végéig kitarthat a nyártól kezdődő, októberben kissé alábbhagyó, de még mindig jelentős utazási kedv.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.