Szállodák téli álomban

A szezonalitásból fakadó törvényszerűségek mellett az általános gazdasági helyzet, valamint bizonyos esetekben a nem megfelelő üzleti tervek is közrejátszanak abban, hogy több vidéki panzió és szálloda január elejétől márciusig téli álmát alussza Magyarországon. Munkatársunktól

A turizmus az egész világon, nem csak Magyarországon szezonális jellegű, emiatt a szállodák egy része - elsősorban a nyári üdülőhelyeken, a Balatonon, a Dunakanyarban - a téli időszakban bezár – mondta el kérdésünkre Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség főtitkára. Így van ez a mediterrán térségben is.

Kovács István utalt arra is, hogy sűrűn előfordul, hogy rosszul kalkulált a menedzsment, nem volt alapos a megvalósíthatósági tanulmány, nem volt átgondolt az üzleti stratégia, vagy a profilt választották ki rosszul. Az elmúlt években a wellness szállodák esetében például olyan kapacitásbővülés volt megfigyelhető Magyarországon, amit sem keresleti, sem egyéb befektetői indokok nem támasztanak alá. Ráadásul úgy nőtt nagymértékben az ilyen jellegű szállodák száma, hogy üzemeltetésük értelemszerűen költségesebb, mint a wellness részleggel nem rendelkezőké.

Budapest túlzásba vitte

Budapesten is túl sok szálloda épült az elmúlt időszakban, és az tapasztalható, hogy – a wellness vállalkozásokhoz hasonlóan – az érintett cégek árversenybe kezdtek egymással – húzta alá a főtitkár. Az elmúlt években sok olyan befektető is megjelent a szállodaiparban, akik kellő ismeret hiányában kezdtek beruházásokat, főleg mivel 2008 előtt viszonylag könnyű volt hitelhez jutni is.

Kovács István szerint nem szabad elfeledkezni a gazdasági világválságról sem, amelyből egyes országok már kezdenek kikecmeregni, ám a közép-európai államok lassabban lábalnak ki a nehéz helyzetből.

Néha fel is kell újítani

Akad olyan is a jelenleg zárva tartó szállodák között, amely a gyengébb téli hónapokat használja ki felújításra, átalakításra, a szabadságolásokra, a személyzet képzésére. Megkeresésünkre Angelus Barbara, a kutas-kozmapusztai Hertelendy Kastélyszálló Kft. kommunikációs vezetője elmondta: a létesítményhez hasonló magas színvonalú szállodákban időről-időre szükségessé válik az átalakítás, a felújítás. Nem klasszikus wellness szállodaként működnek, a főszezon tavasztól késő őszig van. Ezek figyelembevételével döntött úgy a svájci tulajdonos, hogy a felújításokat a téli hónapokban végzik el. A szabadságolások rendjét is ennek megfelelően alakították, és akad, aki jelenleg Svájcban vesz részt továbbképzésen. A Hertelendy Kastélyszálló tehát március tizenegyedikén különleges programokkal, látványkonyhával és más meglepetésekkel ismét várja a látogatóit.


Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.