Tök jó

Azon ritka zöldség egyike, amely (végre) nem keletről, hanem nyugatról érkezett Európába, ahol rövid idő alatt sok helyütt meghonosodott és kedveltté vált. A tök a sarkvidékeket leszámítva ma már valamennyi kontinensen otthonosan érzi magát.

Őshazája Közép- és Dél-Amerika, ahol már időszámításunk előtt ismerték és termesz- tették a helyi indián törzsek. Vélhetőleg Kolumbusz vagy az őt követő felfedezők hajóján hozhatták Európába az első magvakat.

IGÉNYTELEN ÉS SZAPORA

Spanyolországból gyorsan terjedt a töktermesztés az öreg kontinensen. Igénytelen „természete”, valamint széles körű hasznosíthatósága miatt hamar népszerűvé vált a földművelő tömegek körében, akik a legnagyobb mennyiségben a kukoricasorok közé ültették.

JÓNÁS ÉS A TÖK

Amerika 1492-es felfedezése után alig egy évszázaddal a tök már felbukkan az első magyar Biblia-fordításban is: Károli Gáspár Jónás könyve 4. fejezetében (Jónás és a tök) egy ítélet elhalasztásán – és így a prófétai tekintélye lejáratódásán – felháborodva kivonul a városból és letelepszik, hogy lássa a fejleményeket, miközben megindokolja, miért viselkedett így. Isten növeszt egy „tököt”, amely árnyékot ad Jónásnak, majd másnapra elszárasztja, aki ettől a hőségben meg akar halni.

A TÖK, AMELY IGAZÁBÓL RICINUS

Az igazság azonban az, hogy a történet idejében még nem volt ismert Európában a zöldség, a Károli által így fordított növény neve az eredeti héber szövegben qíqájón, és a tudományos kutatások szerint gyorsan növő ricinusféle lehetett. Maga a tök szó a XII. században már jelen volt a magyar nyelvben, és ekkoriban a már ismert és a változatosság kedvéért ázsiai, más források szerint viszont afrikai eredetű, lopótökként használt, tehát nem étkezési célokat szolgáló növényt jelentette. A magyar elnevezés egyébként szláv eredetű, feltehetően a tikva, tykev, esetleg tekvica szóból vezethető le. Ehhez hasonlatos szó a legtöbb szláv nyelvben található, általános jelentései közé tartozik a fej is.

NYAKAS, HASAS MEG A TÖBBIEK

Egy történész, Oláh Miklós 1536-os, Hungaria című művében kiemeli, hogy az országban „a tök (...) különböző fajtáit úgy vetik a földeken, mint a gabonát. Az itáliabelieknél nem alábbvalók, sem ha nagyságukat, sem ha édes ízüket nézed.” Nyilvánvaló, hogy a XVI. század meglehetősen zűrzavaros időszakában hamar sikeressé vált a csekély figyelemmel nagy termésátlagot garantáló tök, amely sokszor az éhínséges időszakokban az egyetlen elérhető táplálék volt. A XVII. században már követhetetlenül sok típusát ismerték Magyarországon. A bota- nikus jezsuita páter, Lippay János 1664-ben megjelent, Posonyi kert című összefoglaló művében kísérletet tesz a rendezésükre. „A nyakas tök termedben némely olyan hasas, mint a bugyogós korsó. A többi tök nem fölfelé foly, hanem a földön nyúlik el. A kerekded alakúakat nevezi a magyarság indiai töknek. Vannak még hosszúkás alakúak, valamint az ékességért vetettek, tehát dísznótökök; koronások, sárga-fejér színűek, apró narancs színű és formájú, lemonia formájú, körtvény és alma formájú termésűek.”

MELYIK A TÖKKIRÁLY?

Gasztronómiánkban két fajtáját használják: a spárgatököt és a sütőtököt. Főzelék készíthető még laskatökből is, és a családhoz tartozik a modern konyhában egyre nagyobb teret kapó patisszon és cukkini is. A spárgatökből készül különben a gyerekek riogatására kiválóan alkalmas tökfőzelék. Kevésbé ismert elkészítési módja a tökleves, és kompótként is felszolgálhatják. Élettani hatásait figyelembe véve a sütőtök a család igazi feje, minden tökök legtökéletesebbje, a tökök királya. Fehérjét, rostanyagot és zsírt nyomokban tartalmaz, jótékony összetevői között szinte a teljes vitamin- ábécé felsorolható. A gasztronómiában egyre növekvő népszerűségnek örvendő tökmagolajat a benne lévő E-vitamin miatt afrodiziákumnak, szexuális vágyfokozónak is tartják. Salátákhoz, kifőtt tésztákhoz, levesek ízesítéséhez javasolják, alacsony égési hőmérséklete miatt azonban sütésre nem javasolt. A kreatív konyhák a tökételek fűszerezéséhez elsősorban petrezselyemzöldet, rozmaringot, kaprot és majoránnát ajánlanak. Köretként nagyszerű helyettesíthetője lehet a burgonyának.


Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra

Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra 

Évekkel ezelőtt, fejlesztés céljából zárt be az egri Hunguest Hotel Flóra azért, hogy 2024. december 18-án megújult külsővel és belsővel születhessen újjá.
Boeingből luxushotel

Boeingből luxushotel 

Felix Demin 2023 végén nyitotta meg a világ egyik legkülönlegesebb szálláshelyét: a Private Jet Villát.
Pihenés és konferenciaélet újratöltve:  nyitva Hajdúszoboszló ikonikus szállodája

Pihenés és konferenciaélet újratöltve: nyitva Hajdúszoboszló ikonikus szállodája 

A ház az elmúlt években teljesen megújult: a teljes felújtásnak köszönhetően modern külsővel és elegáns belső tereivel várja ismét vendégeit.
Új igazgató a Hunguest hévízi házainak élén

Új igazgató a Hunguest hévízi házainak élén 

2025. április 1-től Martos Andrást nevezték ki a Hunguest Helios és a Hunguest Panoráma szállodák igazgatójának.
Verdi Budapest Hotel: befejeződött a márkaváltás, jöhet a felújítás

Verdi Budapest Hotel: befejeződött a márkaváltás, jöhet a felújítás 

Új név, új arculat, új lehetőségek.
Tojásfestés, locsolkodás, wellness a húsvéti befutók

Tojásfestés, locsolkodás, wellness a húsvéti befutók 

A tavalyi évhez hasonlóan népszerű a húsvét a belföldi utazók körében – derült ki az egyik szállásfoglaló portál adataiból.
MSZÉSZ Dél-dunántúli régióülés: hosszabb foglalási ablakok, növekvő számú nyári foglalások

MSZÉSZ Dél-dunántúli régióülés: hosszabb foglalási ablakok, növekvő számú nyári foglalások 

Április 15-én, kedden zajlott a szakmai program Pécsett.
Az Emírségben nyitotta meg új egységét a Rove-lánc

Az Emírségben nyitotta meg új egységét a Rove-lánc 

A Rove Al Marjan Island szálloda az Al Marjan-sziget tengerpartján nyílt meg Rász el-Haimában.
Belföldi szállásfoglalások alakulása Q1 alatt

Belföldi szállásfoglalások alakulása Q1 alatt  

Főként rövid, 1-2 éjszakás belföldi utazásokat választottak a hazai vendégek az év első három hónapjában.
Luxusszállodát nyitott az Orient Express Rómában

Luxusszállodát nyitott az Orient Express Rómában 

Az Orient Express La Minerva a legújabb ötcsillagos szálloda, amely Rómában nyílt meg.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.