Történelmi nyitás a Matild Palotában

Az egykori Belvárosi Kávéház helyén Matild Café & Cabaret néven nyitották meg csütörtökön a Matild Palota kétszintes, 300 férőhellyel rendelkező történelmi kávéházát.

Az egykori „Belvárosi Kávéház” 1901-es pompájában és Wolfgang Puck sztárséf gasztronómiai irányításával Matild Café & Cabaret néven nyitott újra a nagyközönség számára.

Tágas terasszal, ősztől kabaréműsorokkal 

A részletes helyreállítási munkákat követően Matild Café & Cabaret néven újjáéledt történelmi kávéház kétszintes, 300 férőhelyes kávézóval, valamint a Duna utcára nyíló hatalmas szabadtéri terasszal várja vendégeit a Matild Palota épületében.

A nyarat követően különleges kabaréműsorok is várják a vendégeket a Ferenciek terén található történelmi helyszínen. A kávézó gasztronómiai kínálatában a különleges élmények és minőségi kávék mellett többek között a kávéház csokoládéműhelyében készült kézműves bonbonokat, tradicionális tortákat és péksüteményeket találunk, de a vendégek akár a házi galuskával kísért magyaros marhapörköltet vagy a házi készítésű Krúdy-féle kolbászt is megkóstolhatják.

Mi volt anno a Belvárosi Kávéház? 

A most újjászülető kávéház története rendkívül változatos - 1901-es elindulása óta különböző korszakokat élt meg a legendás helyszín. A kávéház otthonául szolgáló Matild Palota több mint 120 évvel ezelőtt Klotild Mária szász-koburgi és gothai főhercegné védnöksége alatt épült, hogy Budapest társasági életének központjaként szolgáljon. Az 1900-as évek elején a legendás budapesti kávéházi kultúra egyik legismertebb intézményévé és a korabeli pezsgő társasági élet legnépszerűbb találkozóhelyévé vált, ahol közéleti személyiségek, újságírók, írók és művészek találkoztak.

A kávéház történetének első szakaszának zárásaként az I. világháború vetett véget a helyi kávéházi kultúra aranykorának, de a háború után a kávézó újra életre kelt. A helyszínt generációkon át a Rónay vendéglátós-dinasztia vezette, és a II. világháború után ez volt az első budapesti vendéglátóhely, amely megnyitotta kapuit a városlakók előtt.

A kávézót ekkor Rónay Egon nyitotta újra - az egyetlen dologgal, amit a pincében talált: kávéval. A háború utáni megváltozott körülmények miatt ismét bezárt a kávéház, hogy majd 1956-ban újra megnyisson. A forradalom után, idővel, a mindennapos programoknak köszönhetően a legnépszerűbb szórakozóhelyek közé is visszakerült.

1984-től, egy felújítás után, Belvárosi Kávéház–Lidó néven került vissza a köztudatba, egyedülálló szórakozási lehetőséget kínálva a helyieknek. Később az 1990-es években kaszinóként, majd 2000 és 2002 között Lido néven szórakozóhelyként is üzemelt. Egy felújítást követően ismét kaszinóként funkcionált, hogy végül 2022-ben, 5 éves részletes felújítási munkálatok eredményeként, eredeti pompájában és funkciójában 300 férőhelyes kávéházként és a város társasági életének

 

 

Forrás: Matild Palota /Urbancomm


Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.
Bokrétaünnep Budapesten –  Moxy Downtown Budapest

Bokrétaünnep Budapesten – Moxy Downtown Budapest 

A Forestay Group épülő házuk szerkezetkész állapotát ünnepelte, amely egy 283 szobás szállodaprojekt Budapest történelmi negyedében.
Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra

Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra 

A budapesti Mövenpick Hotel Budapest Centre története mesébe illő, megjelenése lenyűgöző.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.