Immár hivatalos: eladták a budapesti repteret üzemeltető céget

Jól értesült belső körök infoja szerint az volt korábban a terv, hogy megvárják a bejelentéssel a közelgő választásokat - de nem így történt, a valóság átírta ezt a hipotézist.

A Budapest Airport Zrt.-t megvette a magyar állam, és a tranzakció a rendszerváltás óta a legnagyobb üzletnek számít,

a vételár 3,1 milliárd euró (nagyjából 1207 milliárd forint),

illetve a hitelezői konzurciummal történt megállapodásnak köszönhetően a korábbi tulajdonosok által felvett 1,44 milliárd eurónyi hitelt is meghosszabbították, írta meg elsőként az Index hírportál.

Forrás: bud.hu
Forrás: bud.hu

Szerkesztőségünkbe is eljuttattak ezzel kapcsolatosan egy friss sajtóközleményt, amelyből a következő derül ki:

A mai napon az AviAlliance és a Budapest Airport Zrt. társtulajdonosai megállapodtak a repülőtér eladásáról a magyar állami Corvinus Zrt. és a francia Vinci Airports konzorciumávl.

Mivel a megállapodás összes feltétele teljesült, így az adás-vétel lezajlott.

Gerhard Schröder, az AviAlliance ügyvezető igazgatója, aki a megállapodásig a Budapest Airport legnagyobb részvényese kijelentette:

„2007-től, a befektetésünk kezdete óta a Budapest Airport jelentősen fejlődött. A társtulajdonosokkal együtt összesen több mint 700 millió eurót fektettünk a repülőtér bővítésébe és fejlesztésébe. A kiváló vezetői csapat, valamint a dolgozók odaadó munkájának köszönhetően a repülőtér nemzetközi elismerést szerzett a magas színvonalú utas kiszolgálás terén. Meg vagyunk győződve arról, hogy befektetéseink és fejlesztési terveink szilárd alapot biztosítanak a további sikerekhez az új tulajdonos általi működtetés alatt is.”

Mint írják, a Budapest Airport jelentős utasforgalom-növekedést tapasztalt az AviAlliance és társtulajdonosai, a GIC és a CDPQ tulajdonában, a 2008-as 8,4 millióról 2019-re közel duplájára nőtt az utaslétszám, elérve a 16,2 milliót. 2023-ban a Budapest Airport 14,7 millió utasával a járvány előtti szint 91 százalékát érte el, meghaladva az európai átlagot, és új légi teherszállítási rekordot állított fel a meghaladott 200 000 tonnával.

Ez a sikertörténet annak köszönhető, hogy a részvényesek 2007 óta több mint 700 millió eurót fektettek a repülőtér bővítésébe és fejlesztésébe.

A COVID-19 világjárvány ellenére csak 2020 óta több mint 200 millió eurót fordítottak a repülőtér infrastruktúrájának és az utasok kényelmének javítására.

A repülőtér fejlesztése az elmúlt évek során az egész ország javát szolgálta, 2022-ben becslések szerint 2,85 milliárd euróval járult hozzá a magyar gazdasághoz, ami Magyarország GDP-jének körülbelül 3 százaléka.

Az AviAlliance, a PSP Investments teljes tulajdonú leányvállalata, a világ egyik vezető magán repülőtér-befektetője és üzemeltetője. A vállalat világszerte részt vesz repülőtér-privatizációkban, és érdekeltséget szerez repülőtereken. Az AviAlliance nemzetközi repülőtér-hálózattal rendelkezik, jelenleg Athén, Düsseldorf, Hamburg és San Juan (Puerto Rico) repülőtereiben birtokol tulajdont. 2023-ban ez a négy létesítmény együttesen 73 millió utast fogadott, teszik hozzá zárásképp közleményükben.

 

 

 

 

 


Gasztro-programokra induló buszjáratok Ausztriába

Gasztro-programokra induló buszjáratok Ausztriába 

Salzburg és Tirol vidéke az a terület, ahová idén nyáron is indulnak Magyarországról közvetlen Flixbus-járatok.
E-rollerek használata esetén komoly változás

E-rollerek használata esetén komoly változás 

Július 16-tól kötelező felelősségbiztosítást kötni az elektromos rollerekre.
Ők lesznek a Budapest Airport új vezetői

Ők lesznek a Budapest Airport új vezetői 

A 2024. június 6-án történt tulajdonosváltás bejelentését követően a repülőtér teljes igazgatósága és felügyelőbizottsága lemondott.
A Wizz Air utasai közel egy napja várják, hogy hazatérhessenek  Rómából

A Wizz Air utasai közel egy napja várják, hogy hazatérhessenek Rómából 

Szombat este 21:35-kor szállt volna fel a Wizz Air Rómából Budapestre tartó járata, de néhány órás várakozás után kiderült, hogy a járatot törölték.
Turbóüzemmódra kapcsol az Air France a párizsi olimpia miatt

Turbóüzemmódra kapcsol az Air France a párizsi olimpia miatt 

Minden repülőgépét menetrendbe állítja ,és rendkívüli intézkedéseket vezet be a francia légitársaság az olimpia idejére.
A SunExpress pénteki törökországi útja egy életre emlékezetes marad utasainak

A SunExpress pénteki törökországi útja egy életre emlékezetes marad utasainak 

Egy napon át váratták utasaikat a Budapest Airport tranzit területén belül.
Újdonsággal lepte meg utasait a China Airlines

Újdonsággal lepte meg utasait a China Airlines 

Az Osztrák Szövetségi Vasúttal együttműködve egy új szolgáltatást dolgoztak ki.
Új taggal bővült a Royal Caribbean-család

Új taggal bővült a Royal Caribbean-család 

Hivatalosan is csatlakozott a hajótársaság flottájához a legújabb tengerjáró, az Utopia of the Seas.
Ilyen lesz az új Air Force One

Ilyen lesz az új Air Force One 

Az új Air Force One, hivatalosan VC-25B jelzésű, a Boeing 747-8 Intercontinental utasszállító repülőgépen alapul, és számos jelentős módosítást kap majd, hogy megfeleljen az elnöki különgép elvárásainak.
Hétvégétől sűrűbben jár a repülőtéri gyorsjárat

Hétvégétől sűrűbben jár a repülőtéri gyorsjárat 

A nyári repülőtéri forgalom várható növekedése miatt péntektől gyakrabban jár napközben a 100E Repülőtéri Expressz a Deák Ferenc tér és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér között.