Angkor Wat: hosszabb nyitva tartás, szigorúbb viselkedési szabályok

Új, a korábbinál szigorúbb viselkedési szabályok léptek életben a khmer birodalom egykori székhelyén, az UNESCO világörökségi helyszínei közé tartozó kambodzsai Angkor Wat épületegyüttesénél, ugyanakkor mostantól akár a napfelkeltét is a romok között tölthetjük. A két legfontosabb változás, hogy ezentúl tilos selfie-t készíteni a szerzetesekkel azok megkérdezése nélkül, másrészt nem lehet belépni a területre olyan ruhában, amely fedetlenül hagyja a vállat vagy a térdet.

Az új szabályok bevezetésére azután került sor, hogy 2014-ben több olyan személyt őrizetbe vettek a kambodzsai hatóságok, akik meztelenül fényképezkedtek a buddhista szent helyen. Idén februárban egy amerikai testvérpárt tartóztattak le, miután letolták a nadrágjukat Angkor Watnál. Az új szabályokat több helyen is kifüggesztették a templomegyüttes környékén, négy nyelven – írja a Daily Telegraph.

Angkor Watot tavaly 2,35 millió turista kereste fel, ami 5%-os növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A belépőjegyekből közel 60 millió dollár folyt be. Az új, illetve újrafogalmazott szabályok közé tartozik, hogy ne adjunk cukorkát és pénzt gyerekeknek, mert akkor „nem fognak iskolába járni, hanem kéregetnek inkább”. Dohányozni már 2012 óta tilos, és immár azt is kérik a látogatóktól, hogy tartózkodjanak a hangoskodástól, mivel zavarhatják a híveket.

Az viszont jó hír, hogy a Telegraph értesülései szerint a korábbinál két órával korábban, már reggel 5,30-kor nyit a templomegyüttes, így sokan már a templomoknál gyönyörködhetnek a napfelkeltében. Aki mégis szeretne szerzetesekkel fényképezkedni, az először kérjen erre engedélyt. A napi belépő 20 dollár, a háromnapos bérlet 40, az egy hetes 60 dollárba került. A viselkedési kódexet az Apsara Nemzeti Hatóság, az Angkort felügyelő állami szerv állította össze.

Egy másik újságcikk arról az örvendetes tényről számol be, hogy visszatérnek a vadállatok Angkor Wat környékére. A The Guardian írásából kiderül, hogy az utóbbi évtizedek során az illegális vadászat miatt a nagytestű emlősök jóformán teljesen eltűntek a templomegyüttes környékéről. Egy sikeres projekt eredményeként most viszont a gibbonok és a langurok visszatértek a környékre és további pozitív fejlemények is várhatók. Az erdők „visszavadítása” program 2013-ban kezdődött egy gibbonpár szabadon engedésével, egy évvel később már utódja is volt a párnak. Azóta még egy párt telepítettek be az erdőbe, tavaly decemberben pedig ezüst langúrokat engedtek szabadon.

Hamarosan 500 kilogrammos számbárszarvasokat is betelepítenek az erdőbe, őket cibetmacskák, muntyákszarvasok, leopárdmacskák, lajhármakik és binturongok követik majd, így 1-2 évtizeden belül az eredetihez nagyban hasonló állatvilág alakulhat ki újra a világhírű romváros környéki erdőkben, a turisták legnagyobb örömére.

Forrás: The Guardian


ANTOR szezonnyitó: sikeres nyárnak néznek elébe a külföldi képviseletek

ANTOR szezonnyitó: sikeres nyárnak néznek elébe a külföldi képviseletek 

Biztos jele a nyár kezdetének, hogy összegyűlnek a Magyarországon működő külföldi turisztikai képviseletek vezetői, hogy találkozzanak a szakmával.
TUI 2024: Fedezze fel a legújabb görögországi és ciprusi luxushoteleket

TUI 2024: Fedezze fel a legújabb görögországi és ciprusi luxushoteleket 

Görögország legnagyobb szállodaláncai mutatták be csütörtökön idei újdonságaikat a TUI szervezésében hazai utazási szakembereknek a páratlan panorámával rendelkezdő Sunhill Bisto & Skybárban.
Innovatív gyakorlatok és konkrét tippek a turisztikai podcast legújabb részében

Innovatív gyakorlatok és konkrét tippek a turisztikai podcast legújabb részében 

Egy kis ízelítőt adunk az újturizmus világával foglalkozó népszerű Dunakavicsok turisztikai podcast-sorozat legújabb részéből.
Indul a nyár: bőröndöt bepakolni, mobilt felkészíteni!

Indul a nyár: bőröndöt bepakolni, mobilt felkészíteni! 

Hasznos tippek külföldre utazás előtt.
Új dubaji programok - télen-nyáron

Új dubaji programok - télen-nyáron 

A már ismert, ikonikus látnivalók mellett számos gyerek és családi, szabad- és beltéri program, kulturális rendezvények hosszú sora várja a Dubajba látogatókat.
Extrém hőség Görögországban és Cipruson

Extrém hőség Görögországban és Cipruson 

Lezárták a turisztikai látványosságokat, és felfüggesztették az iskolai oktatást.
Az utazás az új álommeló

Az utazás az új álommeló  

A 18-27 év köztiek és a 28-37 év köztiek döntő többsége tartja álommunkának az utazást.
Friss adatok a német beutazó turizmusról

Friss adatok a német beutazó turizmusról 

A DZT legújabb jelentése szerint az előzetes adatok és az aktuális számok alapján a német beutazó turizmus dinamikusan növekedett 2024. első negyedévében.
Strandnyitás Párizsban

Strandnyitás Párizsban 

A St. Tropez és Nizza hangulatát megidéző vízpartokat természetesen a Szajna partján alakítják ki.
Az évszázad leghumorosabb kampányával csalogatja a turistákat Bécs

Az évszázad leghumorosabb kampányával csalogatja a turistákat Bécs  

A „Post-Vienna-Blues” – megvonási tünet szindrómára alapuló kampányt máris több nemzetközi sajtóorgánum felkapta.