Ausztria nyit május 19-én

Sebastian Kurz osztrák kancellár április 23-ai sajtótájékoztatóján ismertette a „Nyitási Bizottság” által kidolgozott intézkedéseket, amely  Ausztria újraindításának részletes ütemtervét tartalmazza. Ennek értelmében május 19-től a turizmus, gasztronómia, kultúra, sport és a rendezvényszektor szolgáltatói ismét megkezdhetik tevékenységüket.

Általános szabály, hogy a szolgáltatásokhoz való hozzáférés egységes feltétele a "zöld útlevél" lesz. Ez az eljárás esélyegyenlőséget biztosít mindazok számára: akik beoltásra kerültek, a COVID-19 betegségen átestek, vagy negatív teszttel rendelkeznek? számol be az örömteli hírről a GD Consulting szakmai portál.

 

FFP2 maszk nélkül senki ne induljon az osztrák határ felé

Az FFP2 maszkhasználat, távolságtartás és a regisztráció is kötelező előírás lesz. Május közepére megközelítőleg 3 millió lesz a beoltottak száma Ausztriában, és folytatják a kiterjedt ingyenes tesztelési lehetőségek biztosítását, amelyek együttesen szolgálják a járvány visszaszorítását, hangsúlyozta a kancellár.

Nyitnak az éttermek, szállodák

Az éttermek kül- és beltérre egyaránt megnyithatnak, egy asztalnál kültéren 10 felnőtt, míg beltéren 4 felnőtt, illetve a hozzájuk tartozó gyerekek ülhetnek. Fogyasztás csak ülve engedélyezett.

Szabadtéri rendezvényeken kültéren 3000 fő tartózkodhat, beltéren pedig 1500 fő: feltétel, hogy beazonosíthatóan és nyomon követhetően legyenek a vendégek leültetve. Fontos ugyanakkor, hogy jegyeket a létesítmények összbefogadóképességének 50 százalékáig lehet csak eladni. Nem ültetett formában szervezett rendezvények esetében a maximum létszámkorlát: 50 fő.

A wellness létesítményekben és fitneszközpontokban 20 négyzetméter per főben szabják meg a létszámkorlátot.

Jöhetnek a határokon túlról is

A kancellár ismertetése szerint május 19-től a határok a külföldiek előtt is megnyitnak, karantén-kötelezettséget csak a súlyosan fertőzött országok esetében tartják fent.

Júniustól a szigorú járványügyi korlátozások (maszkviselés, létszámkorlát, regisztráció, távolságtartás, belépő tesztelés) fokozatosan kerülnek majd feloldásra. Július elsejétől az éjszakai vendéglátás is engedélyezett lesz. Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter a részletszabályok ismertetésekor kitért arra, hogy az asztalok között az éttermekben 2 méter távolságot szükséges tartani. A záróra mind a vendéglátóhelyeken, szállodákban, kulturális létesítmények esetében egységesen este 10 óra lesz. Minden egységnek saját higiéniai koncepcióval és covid referenssel kell rendelkeznie a biztonságos üzemeltetés érdekében.

A "zöld útlevél" alapkövetelmény lesz

A nemzetközi utazás feltétele nyártól az EU-ban egységesen bevezetett zöld útlevél lesz – ismertette a terveket Elisabeth Köstinger. A kancellár kérdésre válaszolva elmondta, hogy az egészségügyi minisztérium dolgozik azon, hogy a teszteredményeket, az oltási igazolást, vagy a védettségi igazolást tartalmazó dokumentum digitális formában is bevezetésre kerülhessen. A tartományok egyéni, - az általánosnál szigorúbb - szabályokat is bevezethetnek a járványügyi helyzetnek megfelelően. A jelenléti oktatás teljes osztályok számára május 17-től indulhat meg Ausztriában.

További részletek ITT és ITT és  ITT. 

Forrás: GD Consulting / Bécs


A madridiak Balatonja a magyarok kedvence

A madridiak Balatonja a magyarok kedvence  

A magyarok körében azért is lett népszerű a terület, mert más spanyol régiókhoz képest jóval könnyebben megközelíthető.
Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt

Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt 

 „Mi vagyunk a nagy vesztesek” – mondják a párizsi kulturális szektorban dolgozók.
Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét

Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét 

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.