Ízekkel, illatokkal csábítottuk a graziakat

„Auf nach Ungarn!” – szólt a meghívó a Graz főterén, június 26-28-ig tartó kulturális-turisztikai napokra, amelyen kézművesek serege, borászok, turisztikai régiók, kistermelők, valamint előadóművészek jelentek meg.

Az ötletgazda, a Magyar Turizmus Zrt. osztrák piacért felelős külképviselet-vezetője, Kovács Balázs a grazi városházán tartott fogadást követően a Turizmus Trend érdeklődésre elmondta, hogy a rendezvény tulajdonképpen egy koncentrált Magyarország-bemutatkozás, melynek során igyekeznek minden érzékszervre hatni, élvezetessé és átélhetővé tenni mindazt, amit hazánk kínál. Elsősorban a kelet-osztrákokat célozta a rendezvény, ők ismernek minket, és a kétségtelenül pozitív megítélésen és kliséken túl, a hagyományos szolgáltatások és gasztronómia mellett a modern és trendi dolgok is teret kaptak kulturális programok keretében.

Többszörösen megtérülő kitelepülés

Már június elejétől intenzív sajtómegjelenést tudhatott magáénak a háromnapos parádé a legolvasottabb lapokban is: a Kleine Zeitungban, a Kronen Zeitungban és a Klipp Magazinban értékes felületek népszerűsítették a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum, a Követség és a Magyar Turizmus Zrt. közös, imázsformáló akcióját. Marketingszempontból többszörösen megtérülő kitelepülésről van tehát szó, hiszen a 80-100 ezer látogatón kívül az ORF nézői is rendszeresen értesülhettek a különlegességekről és újdonságokról – mondta Méhes Márton, a Collegium Hungaricum igazgatója. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége szakmailag támogatta ezt a nagyszabású szabadtéri Magyarország-prezentációt.

A SPAR áruházlánc 45 stájerországi üzletében magyaros hetet hirdetett meg az „Auf nach Ungarn!” idejére, ami egy, a Magyar Turizmus Zrt.-vel közösen megvalósult nyereményjáték keretében kiemelten népszerűsítette a magyar termékeket. Stájerország meghatározó utazásszervező irodája, a Gruber Touristik, valamint az OBB ugyancsak összeálltak, és standdal, szórólapokkal jelentek meg, így az érdeklődés rögtön kedvezményes utazásra volt váltható. Az ORF riportere, Sigi Maurer konferálta fel a látványos tánc- és népművészeti produkciókat a nagyszínpadon, amelyet egy autentikus matyó divatbemutató show tett még változatosabbá.

Örökség, egyetem, design, kultúra

Graz és Pécs ismét kezet nyújtott egymásnak, a két volt Európa Kulturális Fővárosa megtalálta közös pontjaikat. A városházán tartott hivatalos megnyitón Páva Zsolt, Pécs város polgármestere kiemelte, hogy a globalizáció folytán egyre többet látunk meg a nagyvilágból, ugyanakkor a helyi kapcsolatokat jó időről időre újragondolni és megerősíteni. Kollégája, Sigfried Nagl grazi polgármester örömmel adott helyet a kezdeményezésnek, hiszen a 17 kerületből álló osztrák város első kerülete teljesen a világörökség részét képezi. Önálló pavilonban mutatkozott be a Zsolnay Kulturális Negyed, a Grazi Magyar Egyesület pedig ehhez a fesztiválhoz igazította szokásos nyári piknikjét, hogy a stajerországi magyarok számára is maradandó és inspiráló élményként maradjon meg e sikeres bemutatkozás.

Graz pár szóban

A Mura folyó két partján fekvő Graz Stájerország osztrák tartomány székhelye. Ma már nem használt magyar megnevezése Grác, a 17. században Gréc, míg korábban Gerec volt. A szó maga szláv eredetű, és váracskát jelent. Ausztria második legfontosabb egyetemvárosa, és belvárosát, valamint a Várhegyet 1999-ben vette fel a Világörökségek listájára az UNESCO. 2003-ban Európa Kulturális Fővárosa volt a város, és 2010-ben a közeli Eggenberg-kastély is felkerült a világörökségi lajstromra. A 270 ezer főt számláló város 2011-től büszkén viseli a Design Városa UNESCO elismerést is.

A város Schlossbergjére, vagyis várhegyére Európa egyik legmeredekebb siklója vezet fel, de a hegy belsejében gyorslift is közlekedik. Érdekesség még a harangtorony, a Kulturális Központ formabontó, szörnyre emlékeztető épülete, a gyorsfolyású Murán található amerikai ihletésű, de magyar tervezésű kávézó-amfiteátrum-sziget, valamint az óváros egyedüli dupla csigalépcsője.A főtéren bemutatkozó 30 kiállító – hazai térségek és desztinációk – mellett felvonult zenei kultúránk is a közel másfél tucat színpadi előadás során. A három nap alatti tíz koncertet olyan együttesek fémjelezték, mint az UniCum Laude, a Heaven Street Seven, a Random Trip, a Lajko Felix Duo vagy a Philharmonic Brass Quintet. Különleges médiaérdeklődés kísérte Kállay-Saunders András, az idei Eurovíziós Dalfesztivál magyar döntősének szólókoncertjét is. A grazi Forum Hungaricum nyitányához kapcsolódó jótékonysági koncerten, a Kammermusiksaalban Malek Andrea eMeRTon és Voice of Hungary 2012 díjas énekesnőnk is fellépett. Valamennyi itt tanuló ifjú, ösztöndíjas magyar zenész fergeteges élményt nyújtott, és a Könyves Benkő vezette Ben Stone Band még késő éjszakába nyúló ráadást is adott a hallgatóságnak.

A kulturális fesztivál 120 ezer eurós költségét a Magyar Turizmus Zrt. és a Balassi Intézet fele-fele arányban biztosította, komoly szponzorok bevonásával. A megjelent híradások médiaértéke a három nap alatt elérte a 300 ezer eurót, ami az osztrák külképviselet többéves marketingbüdzséjének felel meg. Ha minden jól alakul, és sikerül ismét összefogni a szereplőket, jövőre megint megrendezésre kerül az esemény – mondta Kovács Balázs. Az eddigi két helyszínt minden bizonnyal egy hasonló léptékű követi majd, de hogy melyik város ad otthont a már márkanévnek számító „Auf nach Ungarn!”-nak, az még egyelőre titok.


Ha Makao - akkor csak a kaszinó?

Ha Makao - akkor csak a kaszinó? 

Makaóban tényleg sok a kaszinó, de a város korántsem csak ezekről szól.
Málta - a sziget, ahol nem csak a tenger a főszereplő

Málta - a sziget, ahol nem csak a tenger a főszereplő 

A Máltai Idegenforgalmi Hivatal üzleti partnereit invitálta május 16-án, csütörtök délelőtt az ötcsillagos Corinthia Hotel Budapestbe.
Szintet lép a maldív kormány az aktív turizmus híveinek érvei ellen

Szintet lép a maldív kormány az aktív turizmus híveinek érvei ellen 

Elege lett az Indiai-óceán szigetországának irányítóinak abból, hogy országukat kizárólag egy gyönyörű, fehér homokos tengerparttal rendelkező, dögunalmas úti célnak gondolják többen.
Az Eb megdobta a repülőjegy-foglalásokat

Az Eb megdobta a repülőjegy-foglalásokat 

Stuttgartba átlagosan 60 ezer Ft-ba kerül egy repülőjegy az Eb alatti időszakra Magyarországról.
Huszonkét hajó vált a tűz martalékává Horvátországban

Huszonkét hajó vált a tűz martalékává Horvátországban 

Volt olyan hajó, amelyik el is süllyedt.
Igazi királynak érezheti magát a magyar turista a kubai luxus szigeteken

Igazi királynak érezheti magát a magyar turista a kubai luxus szigeteken 

Harminc ötcsillagos szállodát húztak fel a karibi paradicsomban.
Idén is sok magyar készül Horvátországba

Idén is sok magyar készül Horvátországba 

A helyi önkormányzatok és regionális turisztikai testületek új szerepet kapnak a fenntartható turizmus fejlesztésében.
Új alkoholtörvény Ibizán

Új alkoholtörvény Ibizán 

A nyaralókat 1500 euróig terjedő pénzbírsággal is sújtják, ha az utcán iszogatnak.
Randevúzzon Béccsel

Randevúzzon Béccsel 

Az új Wienliebe Fesztivál célja, hogy megmutassa, Bécsben nem csak élni érdemes, hanem szerethető oldala is van.
Ökotudatos világutazó, az organikus építészet atyja, a természet zseniális művésze

Ökotudatos világutazó, az organikus építészet atyja, a természet zseniális művésze 

Hundertwasser világa Bécsben, az újranyitott KunstHaus Wien-ben.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.