Még régebbi városra bukkantak Angkor alatt

A kutatók mélyen a kambodzsai dzsungelben a középkori világ legnagyobb városa alatt egy másikat is felfedeztek.

A légi lézeres szkenneléssel, a LiDAR-ral készített felvételeken templomok, széles utak, házak, csatornarendszer vehetők ki. Ezzel pontosan azonosították Angkor eredetét, amiről eddig kevés nyom árulkodott.

1858-ban egy fiatal francia biológus és felfedező, Henri Mouhot járta be Délkelet-Ázsia dzsungelvilágát egzotikus rovarok után kutatva - nem is eredménytelenül, hiszen néhány a nevét is viseli, mégis mára szinte teljesen elfelejtették. Nem úgy úti beszámolóját, ami 1863-ban jelent meg, két évvel azután, hogy a férfi 35 évesen Laoszban meghalt maláriában. Ám a Voyage dans les royaumes de Siam, de Cambodge, de Laos… című könyvben nem a rovarok keltették fel a nagyközönség érdeklődését, hanem a dzsungelben látott hatalmas templomokról szóló leírásai és képei. Mouhot ismertette meg a világgal a különös Angkort, amely például a legnagyobb vallási célú épülettel, az 1150 körül emelt Angkorvattal büszkélkedhet. Ennek alapterülete négyszer akkora, mint a Vatikán városé.

Ám amikor Mouhot arra járt és megcsodálta a még látható romokat, a helybélieken kívül szinte senki nem hallott róluk, de ők sem hitték volna el, hogy ezek a templomok egykor egy nyüzsgő életű metropolisz részei voltak, amelyben közel 1 millió ember élt. Amikor vagy 100 éve végre megkezdődtek a vesződséges feltárások a dzsungelben, utcáról utcára rajzolódott ki az egykori város képe. Múltjáról, a kezdetekről azonban kevés nyom árulkodott. Most azonban bejelentették, hogy LiDAR-technológiával Angkor alatt egy jóval régebbi várost fedezett fel a Damian Evans, a Sydney-i Egyetem munkatársa vezette nemzetközi kutatócsoport. A város területe mintegy 370 négyzetkilométer – írja a BBC.

A későbbi, 1000 négyzetkilométeres Angkor virágkorában, a 12. század végén a legnagyobb metropolisz volt a világon. (London csak 700 évvel később ért el hasonló méretet.) A Khmer Birodalom – a mai Kambodzsa, Vietnam egy része, Laosz, Thaiföld és Mianmar – fővárosa volt, amelyet harcos királyok uraltak. Eredete azonban a homályba veszett. Néhány felirat arra utal, hogy a birodalmat a 9. század elején alapította a nagy király, II. Dzsajavarman, és akkori fővárosa, Mahendraparvata, valahol a Kulen-hegyen, egy erdős fennsíkon állt, északkeletre a később felépült Angkortól.

Az új fővárost a 9. század végén délebbre, a ma ismert Angkor területén emelték fel. Ekkor már a khmer mérnökök bonyolult vízátemelő-rendszert építettek ki. A LiDAR-csapat nemcsak Angkor múltját fedezte fel, de láthatóvá tette ennek a csatornarendszernek a körvonalait is – mondta el Evans a BBC-nek. A monszunesők vizének felfogására hatalmas víztárolókat építettek, a tárolt csapadékvizet csatornarendszer továbbították a kívánt helyre a megfelelő időben. Így minden évszakban képesek voltak élelmiszert termelni, ezzel pedig koruk legvagyonosabb uralkodóivá tették királyaikat, amit híven reprezentálnak hatalmas templomegyütteseik. Mindez azonban mit sem ért a közelgő veszéllyel szemben.

Pont az óriási templomépítkezések csúcspontján a vízvezetékrendszer felmondta a szolgálatot. Ráadásul Délkelet-Ázsia éghajlata ekkor hirtelen drámai változáson esett át. A fák évgyűrűin jól kivehető a rendkívül száraz és nedves éghajlat ingadozása, a LiDAR-képeken az is látható, hogy hatalmas áradások rongálták tovább az elöregedett vízvezetékrendszert. Angkor hanyatlásnak indult, és a közeledő véget semmi sem állíthatta meg. A 15. században a khmer királyok elhagyták a várost, és a partvidéken építették fel új fővárosukat, Phnompent.

Amikor Mouhot négyszáz évvel később Angkorba érkezett, csak romos kőépítményeket talált, minden, ami fából készült, házak, királyi paloták, raktárak, közösségi épületek, elrohadt. A hatalmas várost, a kőtemplomok kivételével, elnyelte a dzsungel.

Karosszékben
II. Dzsajavarman fejedelem a 8. század végén sikeres hadjáratokkal és szövetségekkel megteremtette egységes birodalmát. 802-ben Mahendraparvatában a Világ Urává nyilvánította önmagát. 834-ben vagy 835-ben halt meg. Tévesen említik Mouhot-t Angkor felfedezőjeként, hiszen előtte néhány évvel Charles Emile Bouillevaux, francia misszionárius még könyvet is publikált a templomokról, a portugál kereskedő, Diogo do Couto még korábban, 1550-ben járt Angkorban, a szintén portugál Antonio da Magdalena atya pedig 1586-ban. Mindketten publikálták is utazásukat. Mouhot színes beszámolója és rajzai voltak valóban az elsők, amire a nagyközönség is felfigyelt. (A képen Henri Mouhot)

Hundertwasser rajongóknak: hamarosan ismét nyitva a bécsi múzeum

Hundertwasser rajongóknak: hamarosan ismét nyitva a bécsi múzeum 

Fél éven át tartó felújítást követően márciustól újra látogatható a bécsi Hundertwasser Múzeum, a KunstHaus Wien.
Közösen írtak történelmet - 2023-ban több mint 3 millió turista kereste fel Máltát

Közösen írtak történelmet - 2023-ban több mint 3 millió turista kereste fel Máltát 

Ez kiemelkedő siker, hiszen csak 2024-re tervezték a szigetország turisztikai vezetői, hogy elérik a covid előtti bevételi szintet.
Sztrájkolnak az Eiffel-torony dolgozói

Sztrájkolnak az Eiffel-torony dolgozói 

Párizs legismertebb turistalátványosságának alkalmazottai az építmény gazdasági irányítása ellen tiltakoznak hétfő óta.
Így állnak az idei nyári foglalások eddig a TUI-nál

Így állnak az idei nyári foglalások eddig a TUI-nál 

Nem árulunk el nagy titkot, ha elöljáróban elmondjuk: Törökország szerepel eddig a foglalások élén.
Különleges kabinok vezetnek fel a Dolomitok legszebb hegyére

Különleges kabinok vezetnek fel a Dolomitok legszebb hegyére 

A panoráma a magasból szédítő és felejthetetlen élményt jelent annak ellenére, hogy a felvonó állógondoláiban félelmetes élmény az utazás.
A városi utazások a német beutazó turizmus meghatározó területe  2024-ben

A városi utazások a német beutazó turizmus meghatározó területe 2024-ben 

 A Német Turisztikai Hivatal (DZT) 2024-ben a városi utazások szegmensében látja a németországi beutazás további felépülésének legnagyobb lehetőségét.
Új üzleti platform - a kínai utazási piac fellendítése érdekében

Új üzleti platform - a kínai utazási piac fellendítése érdekében 

A SmoothTravel platformjára a teljes nemzetközi turisztikai szegmens regisztrálhat, ideértve a desztinációkat, ki- és beutaztató touroperátorokat, és minden egyéb, turisztikához köthető vállalkozást.
Hazai megjelenés az MIPIM-en: zéró kibocsátás, fenntarthatóság, karbonsemlegesség

Hazai megjelenés az MIPIM-en: zéró kibocsátás, fenntarthatóság, karbonsemlegesség 

Idén a kiállítás fókuszában a zéró kibocsátás, a fenntarthatóság, a karbonsemlegesség áll, amelyre a magyar standon felvonultatott ipari, iroda és hotelfejlesztések jó példával szolgálnak.
A színes házikókkal teli görög sziget, mely Európa egyik legszebb települését rejti

A színes házikókkal teli görög sziget, mely Európa egyik legszebb települését rejti 

A török partokhoz közeli Symi a klasszikus „csendes" úti célok között szerepel.
Teljes pompájában ragyog és dübörög a riói karnevál

Teljes pompájában ragyog és dübörög a riói karnevál 

Bár két hete egészségügyi veszélyhelyzetet hirdettek Brazíliában, a több millió turistát vonzó riói karnevál megrendezésre került és ragyogóbb, mint valaha.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.