Minden, amit a zöld turisztikai védjegyekről és szabványokról tudni érdemes

Az újturizmus világával, a jövő turizmusával foglalkozó Dunakavicsok turisztikai podcast 34. adása a globális-, regionális- és nemzeti szintű turisztikai szabványok és védjegyek rendszerével foglalkozik behatóan. Az adás szerkesztői, - Kovács Balázs nemzetközi turisztikai tanácsdó és Nagy-Szász István szállodás szakember - hiánypótló jelleggel gyűjtötték össze egy helyre azon információkat, amelyek a fenntarthatósági védjegyekről, tanúsítási eljárásokról és a szabványok rendszeréről tudni érdemes.

Az adás bevezetőjében a műsorvezetők kitérnek az első hazai turisztikai „Fenntarthatósági-díj” pályázatával, zsűrizésével kapcsolatos tudnivalókra, illetve bemutatják a shortlistára került nyerteseket. Ezt követően az adás hallgatói megismerkednek a Fenttartható Turisztikai Világtanács, a GSTC munkájával, a szabványügyi szervezet küldetésével, valamint eligazítást kapnak a fenntarthatósági turisztikai szabványok szintjeiről, funkcióiról és kategóriáiról. Az aktuális epizódból kiderül továbbá a minősítésekét végző tanúsító testületek működési mechanizmusa, nevesítésre kerülnek olyan zöld turisztikai védjegyek, mint a Green Key, a Good Travel Seal, vagy éppen a TourCert. A gyakorlati példákkal gazdagon illusztrált műsorból érdekes összefüggéseket is megismernek az adás hallgatói, osztrák és svájci jó gyakorlatok mellett szlovén és dán példákat is hallhatunk.

A regionális védjegyek közül az EU Ecolabel kerül bemutatásra, míg a nemzeti védjegyek közül a legjobb osztrák gyakorlatnak számító Österreichisches Umweltzeichen keletkezéstörténetét és napi gyakorlati hasznát is megérthetjük. Az adás rávilágit arra, hogy nemcsak szállodákat, éttermeket, térségeket, hanem rendezvényeket és múzeumokat, illetve termékeket is el lehet környezeti fenntarthatósági védjeggyel látni. Bécs vonatkozásában a fenntartható turisztikai városkártya koncepciója és a visitor economy (látogató-gazdaság) stratégia környezeti célkitűzései is feltárásra kerülnek. A rengeteg szakmai adatot és dokumentumot felsorakoztató adás aktuális, témába vágó utazási tippekkel és ajánlásokkal is segíti a hallgatók minél intenzívebb ráhangolódását és bevonódását a témára. Megtudhatjuk azt is, hogy miért érdemes megszerezni a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének Zöld Szálloda minősítését, illetve mi hiányzik ahhoz, hogy ez a védjegy is megkaphassa a GSTC akkreditációt?

Az adás második felében a szerkesztők kronológiai és logikai összefüggésekben mutatják be a környezeti fenntarthatósági szabványok mögött meghúzódó hajtóerőket. Az ENSZ fenntarthatósági célkitűzései mellet az EU Green Deal célrendszere, valamint a fenntarthatósági jelentéseket kikényszerítő CSRD EU-s irányelv és az azon nyugvó magyar „ESG-törvény” részletei és a turisztikai szektorra való kihatása is alaposan feltárásra kerül. Ausztria turisztikai védjegy-stratégiájának példája kapcsán képet kapunk arról arról is, hogy miért fontos versenyképességi kérdés a megfelelő tanúsítványok melletti elköteleződés. Szokás szerint a podcast mostani adásából sem hiányoznak a színes történetek a történelmi összefüggéseket felvillantó érdekes sztorik. További részletek, ahonnan az adás is letölthető ITT.


Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással

Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással  

A részvételhez csupán az ivie városnéző alkalmazást kell letölteni.
Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?