Vízesések, hegycsúcsok és vízi élmények a Magas-Tátrában

A Magas-Tátra páratlan szépsége mellett bővelkedik az élményekben, szinte végtelen mennyiségben találhatunk túrázásra, sziklamászásra, kirándulásra, és fürdőzésre alkalmas helyet. Számos jobbnál jobb, felújított szálláslehetőséget kínál, beleértve szállodákat, kempingeket és számtalan népszerű turisztikai célpontot.

A Magas-Tátrában az idei az első év, amikor korábban kezdődött a nyár. A túrázni vágyók és a hegycsúcsok rajongóit már június 1-jétől várják az ösvények és a túraútvonalak. A stabilabb időjárásnak köszönhetően a június kiváló időszak a régió felfedezésére, de a forró nyári hónapokban is tökéletes hely, hogy a kétezer méteres magasba nyúló hegyek között hűsöljünk és kimeneküljünk a nagyvárosi forgatagból. Az ilyenkor a zöld ezer árnyalatában pompázó Magas-Tátrát többszáz kilométernyi jelölt turistaúton és több mint 300 km kerékpárúton fedezhetjük fel.

Ikonikus túraútvonal, menedékházak és vízesések minden mennyiségben

A Magas-Tátra területén mintegy 600 km-nyi jelzett turistaút található, amelyek a hegyvidék legszebb pontjaihoz vezetnek:  völgyekhez, tipikus tátrai menedékházakhoz, gyönyörű sziklákhoz, 2000 méteres csúcsokhoz, és lélegzetelállító kilátást nyújtó hegyi nyergekre.

A Stara Lesnában található Horizont Hotel nem csak kiváló szálláslehetőség, de több túraútvonalhoz remek kiindulópont. A közeli Ótátrafüred nem csak a Magas-Tátra egyik legrégibb síközpontja, hanem innen indul a történelmi villamos (Tatranská elektrická železnica  - TEŽ) ) amellyel kivételes élmény utazni.

A történelmi villamos megállója Tatranska Lomnicában
A történelmi villamos megállója Tatranska Lomnicában
Fotó: SZT

A Magas-Tátra településeit összekötő elektromos vasút 1908-ban indult első útjára Poprád és a Csorbató között. A Tátralomnic-Ótátrafüred 6 kilométeres szakaszát alig 10-15 perc alatt tehetjük meg, ahonnan Hrebienok fenyőerdővel borított ösvényeire és a Tarpataki-völgy vízeséseihez túrázhatunk.

A Tarpataki-vízeséseknél
A Tarpataki-vízeséseknél
Fotó: SZT

 

Persze Tatranska Lomnicot sem érdemes gyorsan a hátunk mögött hagyni, ha már itt vagyunk, megnézhetjük a Tatra Nemzeti Park Múzeumot, a botanikus kertet, a legbátrabbak pedig még egy igazi „maci-lesre” is befizethetnek.

Az ikonikus Magisztrálé (Tatranska Magistrala) túristaút 46 km hosszan vezet, és látja el a kirándulók szemeit figyelemreméltó természeti látnivalókkal.  Mi Hrebienoknál csatlakoztunk rá, ahol a hegyek és a táj igazi szépségében gyönyörködve egy könnyed egyórás túraútvonalon haladva jutottunk el az 1301 méter magasan fekvő apró menedékházhoz, a Rainer-kunyhóhoz (Rainerova Chata). A kellemes nyáreleji napon a csipkézett csúcsok mentén, magas fenyők társaságában a Tarpataki-vízesések mellett vezetett utunk. Néhol olyan hangosan zubogott a víz, hogy szinte a saját gondolatunkat se hallottuk, míg máshol csak komótosan csordogált lefelé, mint a megfáradt hegyi túrázó.

A Tarpataki-völgy és körülötte a páratlan hegyvonulatok
A Tarpataki-völgy és körülötte a páratlan hegyvonulatok
Fotó: Kun Tamás/Mozgásvilág.hu

A menedékháztól egy erdős ösvényen haladva akár folytathattuk is volna tovább az utunkat egészen az 1475 méteren, sziklás hegycsúcsok ölelésében trónoló Zamtkovskeho Chatáig, de mivel volt még programunk aznapra, inkább visszatértünk Hrebienokba és elfogyasztottunk egy tál ízletes haluskát (a juhtúrós sztrapacska szlovák verziója).

A Magisztrálé végefele található egy másik különleges hely: a Kő-pataki-tó (Skalnaté pleso), ahová felvonóval érkeztünk meg, és ahonnan felvonóval vagy akár túrázva mehetünk tovább a Lomnici-csúcsra, amelyet ott létünkkor a napsütéses idő ellenére sűrű köd borított.

A kirándulásoknál érdemes figyelembe venni azt a kevésbé népszerű változást, miszerint korlátozásra került az állattal való belépés a Tátrai Nemzeti Parkba. Szerencsére ez nem azt jelenti, hogy a kutyusukkal egyáltalán nem mehetünk a Tátrába, de a túra megtervezésekor érdemes utánanézni a szabályoknak. Egyébként ha a Magas-Tátrába indulunk, érdemes letölteni a tátrai útlevelet. A TatryCard  három napos vagy hétnapos verziójával ingyenesen használhatjuk a tátrai vonatokat, és télen-nyáron számos kedvezményre jogosít.

Kő-pataki-tó
Kő-pataki-tó
Fotó: SZT

Spa élmények és professzionális szaunakultúra

Elsőre furcsának tűnhet a meleg nyárban szaunázni, de Szlovákiának és a Magas-Tátrának olyan magasszintű szaunakultúrája van, hogy kár lenne kihagyni. A régió tele van jobbnál jobb élményfürdőkkel és vízi világokkal, amelyek remek alkalmat adnak, hogy rossz idő esetén vagy a túrázásban, kirándulásban megfáradt testünket kényeztessük. Mi kettőt is kipróbáltunk, amelyek közül például a Poprádon található AquaCity akkora, hogy egy egész nap nem elég a felfedezésére, ezért a kültéri és beltéri medencék sokasága után az elképesztően kialakított szaunavilág felé indultunk. Hamar kiderült, hogy ennél jobban nem is dönthettünk volna. Az idén huszadik születésnapját ünneplő komplexum különben remek nyári és vízi szórakozást kínál egész nyáron (és persze télen is): július első hétvégéjén például egy nagy születésnapi partit tartanak, rengeteg zenével, tánccal és gyerekműsorokkal, és mivel szülinapos évről van szó, az előzetes hírek szerint a nyár többi része is ilyen ünnepi hangulatban telik majd.  

A Magas-Tátra másik, nyugatabbra fekvő lábánál található Liptói-tó népszerű nyaralóhely és tele van látnivalókkal. A régió Szlovákia ékköve, az ország egyik gyönyörű részén helyezkedik el és minden korosztály számára élmények egész sorát kínálja - függetlenül attól, hogy pihenésre, aktív nyaralásra vagy szórakozásra vágyunk.  A környékén található két vízi park, a Tatralandia Liptovský Mikulášban és a Bešeňová vízi park vidám nyári élményekre csábítanak.

A Liptói-tó
A Liptói-tó
Fotó: VisitLiptov

Bešeňová vízi park a relaxáció és kikapcsolódás netovábbja. A hatalmas szálloda és fürdő komplexum három hotele különböző szállásokat kínál, a számtalan külső és belső medence, tengervizes és termál medencék pedig végtelen fürdőzést sejtetnek. Ami viszont felteszi az i-re a pontot, az megint csak a hihetetlen szaunavilág, mert itt is elsőrangúan kialakított, különleges tematikájú szaunák várnak. Itt található Szlovákia legnagyobb szaunája is, ahol a Haitiről származó többszörös szauna show világbajnok szaunamester, Jean olyan különleges szaunaszeánszot tartott, amelyre évek múlva is emlékezni fogunk.

Nyitókép: mozgasvilag.hu

 

 

 

 


Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét

Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét 

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.
Horvátországnál soha ilyen meleg nem volt még az Adriai-tenger

Horvátországnál soha ilyen meleg nem volt még az Adriai-tenger 

Ha megerősítik a mérést, ez lesz a valaha mért legmagasabb vízhőmérséklet Horvátországban.
Ételmérgezéssel szállítottak kórházba magyar turistákat Romániában

Ételmérgezéssel szállítottak kórházba magyar turistákat Romániában 

A  Krassó-Szörény megyei tisztiorvosi szolgálat vizsgálatot indított, hogy kiderítsék a megbetegedések okát.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.