Kö­zép­pont­ban a szak­ma 

A kor­mány­vál­tás utá­ni struk­tu­rá­lis át­szer­ve­zé­sek kö­vet­kez­té­ben a ko­ráb­ban a Gaz­da­sá­gi Mi­nisz­té­ri­um ál­tal fel­ügyelt Tu­risz­ti­kai He­lyet­tes Ál­lam­tit­kár­ság át­ke­rült a Mi­nisz­ter­el­nö­ki Hi­va­tal­ba, s im­már önál­ló ál­lam­tit­kár­ság­ként mű­kö­dik. Ve­ze­té­sé­vel Pál Bé­lát, az Or­szág­gyű­lés Ide­gen­for­gal­mi Bi­zott­sá­gá­nak elő­ző el­nö­két bíz­ta meg a mi­nisz­ter­el­nök, aki így ál­lam­tit­ká­ri be­osz­tás­ban ve­ze­ti a tu­riz­mu­sért fe­le­lős kor­mány­za­ti hi­va­talt. Az újon­nan ki­ne­ve­zett ál­lam­tit­kár öröm­mel állt ren­del­ke­zé­sünk­re.

Hogyan hosszabbítsuk meg a szezont? 

Nemzetközi Turisztikai Konferenciát szervezett a Savonai Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Iparkamara (Camera di Commercio Industria Artigianato e Agricoltura di Savona) az olasz Riviéra egyik csodálatos kisvárosában, Loanóban, s erre a konferenciára a 2heti turizmus is meghívást kapott. A konferencián természetesen a tartomány, Liguria problémáiról esett szó, ám mielőtt még bárki azt gondolná, Olaszország messze van, nekünk is van elég bajunk, hadd mondjam el: Liguriában kísértetiesen hasonló gondokra keresik a megoldást, mint például nálunk a Balaton mentén. Ezért a loanói konferencia nekünk is számos tanulsággal szolgálhat.

Mercator Net Holiday 

A szep­tem­ber 11-i ter­ror­tá­ma­dás miatt vi­lág­szer­te szám­ta­lan cégnek rop­pant meg az anya­gi hely­ze­te. Ha­son­ló­an járt több ha­zai uta­zá­si iro­da, így pél­dá­ul a Mercator Travel, amely­nek a for­gal­ma 92 szá­za­lé­kát az USA-­ba szer­ve­zett utak tet­ték ki (ezen be­lül Flo­ri­da 70 szá­za­lék volt). Most fon­tos vál­to­zá­sok tör­tén­tek a cég éle­té­ben: a Mercator Travel ar­cu­la­ti ele­me­it és ke­res­ke­del­mi jo­ga­it meg­vá­sá­rol­ta a Mercator Net Holiday ne­vű uta­zá­si iro­da, mely­nek tu­laj­do­no­sa a Mercator Travel ko­ráb­bi mar­ke­tingigaz­ga­tó­ja, Meichl Má­tyás. Az üz­let hát­te­ré­ről az új tu­laj­do­nost kér­dez­tük.

Be­fek­te­té­si workshop 

A re­gi­o­ná­lis együtt­mű­kö­dés egyik nagy­sze­rű pél­dá­ját je­len­tet­te a Du­nán­tú­li Tu­risz­ti­kai Be­fek­te­té­si Workshop, ame­lyet no­vem­ber 21-én ren­de­zett a Ma­gyar Tu­riz­mus Rt., a Ba­la­to­ni Re­gi­o­ná­lis Tu­risz­ti­kai Pro­jekt Iro­da, a Budapest–Közép-Duna-vidéki, a Dél-du­nán­tú­li, a Kö­zép-du­nán­tú­li és a Nyu­gat-du­nán­tú­li RMI a tér­ség vál­lal­ko­zói, ön­kor­mány­za­tai és pro­jekt­gaz­dái szá­má­ra. Cél­juk az volt, hogy hasz­nos öt­le­tek­kel, in­for­má­ci­ók­kal ösz­tö­nöz­zék a be­fek­te­té­si ked­vet a ré­gi­ók­ban.

El­en­ged­he­tet­len a tel­jes fel­újí­tás 

Ko­moly el­len­ál­lást vál­tott ki a be­utaz­ta­tás­ban dol­go­zó ide­gen­for­gal­mi szak­em­be­rek kö­ré­ben az a tény, hogy be­lé­pő­dí­jat ve­zet­tek be a Má­tyás-temp­lom­ban, s tet­ték mind­ezt a sze­zon ele­jén. Ér­vek és el­len­ér­vek hang­zot­tak el mind­két fél­től: egyik ol­da­lon az elő­re nem kal­ku­lált költ­sé­gek okoz­ta ne­ga­tív ha­tás, a má­sik ol­da­lon pe­dig a temp­lom ka­taszt­ro­fá­lis ál­la­po­ta és fi­nan­szí­roz­ha­tat­lan­sá­ga állt. Vé­gül komp­ro­mis­­szu­mos meg­ol­dás szü­le­tett: a be­lép­te­tőrend­szert üzem­be he­lyez­ték, de egész év­ben a be­ve­ze­tő áron le­he­tett be­jut­ni, a kü­lön­bö­ze­tet pe­dig a Szé­che­nyi terv pá­lyá­za­ta és a GM egy­sze­ri tá­mo­ga­tá­sa biz­to­sí­tot­ta.

Az ide­gen­for­ga­lom jö­vő­je a Ka­ná­ri-szi­ge­te­ken 

A Rák­té­rí­tő men­tén, a Sza­ha­rá­tól alig 200 ki­lo­mé­ter tá­vol­ság­nyi­ra, az At­lan­ti-óce­án­ban fek­vő Ka­ná­ri-szi­ge­tek nép­sze­rű üdü­lő­pa­ra­di­csom­má vált az el­múlt két év­ti­zed­ben, ám nap­ja­ink egyik leg­fon­to­sabb kér­dé­se a szi­ge­tek jö­vő­jé­vel ös­­sze­füg­gés­ben pont a tu­riz­mus fej­lő­dé­sé­nek irá­nya. A szi­ge­te­ken a leg­főbb be­vé­te­li for­rás még min­dig a ba­nán­ter­mesz­tés, ám a tu­riz­mus­ból szár­ma­zó be­vé­te­lek szé­pen nö­ve­ked­nek, ter­mé­sze­tes te­hát, hogy egy­re töb­ben akar­nak ma­guk­nak ha­sí­ta­ni eb­ből a tor­tá­ból. És ép­pen ez a prob­lé­ma: a men­­nyi­sé­gi, vagy in­kább a mi­nő­sé­gi tu­riz­mus fe­lé tö­re­ked­je­nek?

Lo­vastu­riz­mus 

Saj­tó­tá­jé­koz­ta­tót tar­tott a Ma­gyar Tu­riz­mus Rt. az As­to­ria szál­ló­ban az észak-ma­gyar­or­szá­gi és az észak-al­föl­di ré­gió lo­vas tu­riz­mu­sá­nak hely­ze­té­vel és fej­lesz­té­si le­he­tő­sé­ge­i­vel ösz­­sze­füg­gés­ben. Eh­hez ap­ro­pót az je­len­tett, hogy az MT Rt. meg­bí­zá­sá­ból Lóska Já­nos, az Equus Kft. ügy­ve­ze­tő igaz­ga­tó­ja ve­ze­té­sé­vel át­fo­gó ta­nul­mány ké­szült a két ré­gió lo­vastu­riz­mu­sá­ban rej­lő adott­sá­gok jobb ki­hasz­ná­lá­sá­ról.

Több túristát a Dél-Alföldre!. 

Bel­föl­di utaz­ta­tók szá­má­ra szer­ve­zett ta­nul­mány­utat a Ma­gyar Tu­riz­mus Rt. Dél-al­föl­di Re­gi­o­ná­lis Mar­ke­ting Igaz­ga­tó­sá­ga, hogy a tér­ség vál­lal­ko­zá­sa­it, az ide­gen­for­ga­lom­ban rej­lő ki­hasz­ná­lat­lan ka­pa­ci­tást meg­is­mer­tes­sék az uta­zás­szer­ve­zők­kel. Az uta­zás­ra, s a má­so­dik na­pon a Sze­ge­den ren­de­zett workshopra a szak­saj­tó kép­vi­se­lői is el­kí­sér­ték a meg­hí­vot­ta­kat.

Te­rí­té­ken a Ba­la­ton 

Te­rí­té­ken a Ba­la­ton

Nem­zet­kö­zi jog­se­gély 

Jo­gá­szok és ügy­vé­dek al­kot­ják az Assinfort Ser­vi­ce Europe ne­vű, ró­mai szék­he­lyű vál­lal­ko­zást, amely­nek el­sőd­le­ges cél­ja, hogy se­gít­sé­get nyújt­son a kül­föld­ön baj­ba ju­tott, bal­ese­tet szen­ve­dett, vagy bár­mely ok­ból jog­se­gély­re szo­ru­ló tu­ris­ták­nak. Az Assinfort mű­kö­dé­si he­lye el­ső­sor­ban az Eu­ró­pai Unió és a csat­la­ko­zás­ra vá­ró or­szá­gok te­rü­le­te. Az ASE el­nö­ke, Franco Lione ma­ga is ügy­véd, ő in­dí­tot­ta be 1998. jú­ni­u­sá­ban a jo­gi há­ló­za­tot. Bár­ki for­dul­hat hoz­zá­juk, sem­mit nem kér­nek elő­re, s dí­ja­zá­suk a meg­szer­zett kár­té­rí­té­si összeg bi­zo­nyos szá­za­lé­ka. Szin­te min­den eu­ró­pai or­szág­ban van iro­dá­juk, így rö­vi­de­sen meg­nyí­lik a bu­da­pes­ti kép­vi­se­let, az Assinfort Hun­gá­ria is. Hogy mi­ből is áll az ASE szol­gál­ta­tá­sá­nak lé­nye­ge, ar­ról az el­nök be­szélt ne­künk.

Or­szág­rész­nyi ös­­sze­fo­gás 

He­ves me­gye, az Észak-ma­gyar­or­szá­gi Ré­gió és a Ti­sza-tó Ré­gió ide­gen­for­gal­mi és tu­risz­ti­kai hasz­no­sí­tá­sá­ról ren­de­zett saj­tó­tá­jé­koz­ta­tó­val egy­be­kö­tött be­mu­tat­ko­zót a He­ves Me­gyei Ön­kor­mány­zat a Gerbaud Ház­ban. Azért volt ez a hár­mas be­mu­tat­ko­zás, mert a me­gye te­rü­le­tén egy­szer­re két ré­gió is ta­lál­ko­zik, már­pe­dig kö­zös ös­­sze­fo­gás­sal mind­ket­ten ha­té­ko­nyab­ban dol­goz­hat­nak.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!