Áfacsökkentés és ártámogatás a brit vendéglátásnak

Áfacsökkentés és ártámogatás a brit vendéglátásnak 

Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.
Áfacsökkentést szorgalmaz a Pálinka Lovagrend

Áfacsökkentést szorgalmaz a Pálinka Lovagrend 

Mintegy 60 százalékkal esett vissza tavaly a pálinka kereskedelmi forgalma a népegészségügyi termékadó (neta) bevezetésének hatására, az ágazat stabilitásának megőrzése érdekében a Magyar Pálinka Lovagrend a szakmai szervezetek támogatásának megszerzését követően szorgalmazná a Pénzügyminisztériumnál (PM) a termék általános forgalmi adójának (áfa) 27 százalékról 5 százalékra csökkentését.
Szálláshelyi áfacsökkentés

Szálláshelyi áfacsökkentés 

Januártól 5%-ra csökken a szálláshelyi áfa. Interjú az ágazat két főszereplő szervezetének képviselőjével.

A románok áfát csökkentenek az idegenforgalomban 

Kedvezményes, 5 százalékos áfát vezet be november 1-jétől az idegenforgalmi szolgáltatásokra a román kormány, erről csütörtökön döntött a bukaresti kabinet - jelentette be Nelu Barbu kormányszóvivő.
Megdrágulhat a kenyér

Megdrágulhat a kenyér 

A Népszava arról ír, hogy komoly áremelés nélkül ellehetlenülnek a sütőipari cégek. Az ágazati szakemberek nem értik, miért nem kerül be ez az alapélelmiszer is az ötszázalékos áfakörbe.
A pékárukon a sor?

A pékárukon a sor? 

Fazekas Sándor leköszönő földművelésügyi miniszter és Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke is egyetértett abban, hogy az áfacsökkentés emelte az érintett termékek forgalmát (például sertés és csirkehús). Emiatt a lépés a gazdaságfehérítő hatással együtt a vártnál jóval kisebb bevételkiesést jelent az államnak. 
Van, amikor kötelező a munkavédelmi képviselő

Van, amikor kötelező a munkavédelmi képviselő 

Szállodai munkavédelmi kézikönyvet állított össze a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a  Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) támogatásával, a dokumentumot csütörtökön mutatták be szállodai  és éttermi igazgatóknak, munkavédelmi felelősöknek  Szegeden egy szakmai konferencián - írta a szegedma.hu.

Mire költhető az éttermi szolgáltatások áfacsökkentése? 

Az éttermi szolgáltatások idei újabb áfacsökkentésével a kormány célja az, hogy az így megmaradt pénzt az ágazatban dolgozók bérfejlesztésére fordítsák a tulajdonosok, munkáltatók - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI érdeklődésére.
MSZÉSZ igazgatói reggeli: még bőven vannak férőhelyek a vizes VB-re a Balatonnál

MSZÉSZ igazgatói reggeli: még bőven vannak férőhelyek a vizes VB-re a Balatonnál 

Hévíz és Debrecen után immár a balatoni turizmus egyik meghatározó központjában is összejönnek a szállodaigazgatók havonta egy üzleti reggelire, a legfontosabb feladatok és teendők megvitatására.

Miért nem alapélelmiszer a kenyér? 

Fellélegezne a sütőipar, ha a kormányzat elfogadná a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) javaslatát az ütemezett áfacsökkentésről – mondta a Magyar Pékszövetség elnöke.

Öt százalékos szállásáfát és kötelező szervízdíjat kér az MSZÉSZ alelnöke 

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) alelnöke egy szakmai konferencián az egységes, öt százalékos áfakulcs és a kötelező szervízdíj bevezetését kérte a kormányzattól. 

A versenyképességhez szükséges a fürdőszolgáltatások áfacsökkentése 

A Magyar Fürdőszövetség - tagságának egységes támogatásával - kezdeményezte a kormánynál, hogy a jelenleg érvényes 27 százalékról 18 százalékra csökkenjen a fürdőszolgáltatások áfakulcsa 2018. január 1-jétől.

Áfacsökkentés és digitalizáció a szállodaiparban 

A Magyar Szállodaszövetség idei közgyűlésén a német társszervezet vezérigazgatója, Markus Luthe a digitalizációról és a pár évvel ezelőtti németországi szállodai áfacsökkentés pozitív hatásairól tartott előadást.

Áfacsökkentést és az OEP támogatás emelését kérik a fürdők 

A fürdőszolgáltatások áfájának 18 százalékra csökkentését szorgalmazták a Magyar Fürdőszövetség (MF) tagjai szerdán Hévízen kezdődött közgyűlésükön.

18 százalékos áfakulcsot szeretnének a fürdők 

A fürdőszolgáltatások áfájának 18 százalékra csökkentését szorgalmazták a Magyar Fürdőszövetség (MF) tagjai szerdán Hévízen kezdődött közgyűlésükön.

Mit hoz a konyhára a négy százalék? 

Mint ahogy az a szakmában ismert, az Országgyűlés elfogadta, hogy jövőre az éttermi étkezés áfáját 27-ről 18 százalékra csökkentsék, 2018-tól pedig öt százalékra. Azt is bejelentették, 2018-tól négyszázalékos turisztikai fejlesztési hozzájárulást kell fizetniük a hazai vendéglátós vállalkozásoknak, amelyet kizárólag turisztikai fejlesztésekre fordítanak. Ez utóbbi új adónemről kérdeztük a szakmát: vajon megítélésük szerint a kormány miképp költi majd el a beszedett összeget, és segíti-e az új adónem a hazai vendéglátós vállalkozások munkáját?

Két szakmai szervezet szerint előnyös a turizmusfejlesztési hozzájárulás 

Előnyös a turisztikai szervezetek szerint a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás bevezetése 2018-tól az áfakulcs 5 százalékra csökkentésével együtt, mivel a bevételeket kizárólag turisztikai fejlesztésekre lehet használni.

Menni vagy maradni? 

Külföldön vagy itthon jobb? Milyen szempontok alapján döntenek ma a pályakezdő fiatalok és az aktívan dolgozók a munkavállalásról? Erre keresett választ a „Munkatársat keresünk” című, egész napos konferencia október 14-én, a Falk 1 Edutus Rendezvényközpontban.

Öt százalékra kellene csökkenteni a szállásdíj áfáját 

A turisztikai szervezetek szövetsége kezdeményezi a társasági adó-támogatás felhasználását a turizmusra, a szállodaszövetség pedig a szállásdíj áfájának 5 %-ra történő csökkentését - hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács ülésén.

Áfacsökkentést sürgetnek a haltermelők 

Az élő halak általános forgalmi adójának (áfa) csökkentéséért lobbiznak haltermelői és horgászati szervezetek, hogy növelni lehessen a hazai halfogyasztást és haltelepítéseket – írja az agrarszektor.hu. A mai 27 százalékos áfát jelentősen, egyes vélemények szerint legalább 5 százalékra kellene mérsékelni ahhoz, hogy érdemi változásokat lehessen elérni.

Áfacsökkentést, nagyobb marketingkeretet kér a szállodaszövetség 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége ismét elkészítette "A magyar szállodaipar helyzetének értékelése" című anyagát, amely bemutatja az ágazat 2011-12 évi, 2013. I-VII. havi teljesítményének alakulását, a megmutatkozó tendenciákat, a szállodai vállalkozások fenntartható működésére ható körülményeket, javaslatot tesz a hotelek teljesítményének javítására.

Bebukta a magyar szállodaipar a fellendülést 

Magyarország szállodaipara nem lesz nyertese a gazdasági fellendülésnek, Magyarországon még a legfontosabb európai versenytársaknál is szerényebb, mérsékeltebb a vendégforgalom növekedése, amivel még a tavaly regisztráltnál is alacsonyabb értékesítési átlagárak párosultak - közölte Erdei János, a Magyar Szállodaszövetség elnöke.

A HOTREC beszámol az ÁFA-kulcsok csökkentésének hatásáról 

A HOTREC szerint az ÁFA kulcsok csökkentésének jelentős forgalom-, színvonalnövelő, gazdaságélénkítő és munkahely teremtő hatása van.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!