Áfacsökkentést sürgetnek a haltermelők

Az élő halak általános forgalmi adójának (áfa) csökkentéséért lobbiznak haltermelői és horgászati szervezetek, hogy növelni lehessen a hazai halfogyasztást és haltelepítéseket – írja az agrarszektor.hu. A mai 27 százalékos áfát jelentősen, egyes vélemények szerint legalább 5 százalékra kellene mérsékelni ahhoz, hogy érdemi változásokat lehessen elérni.

Mindent tudni akar az új agrártámogatásokról? - Az Agrárium 2015 konferencián világos, alapos hátteret és gyakorlati útmutatást kap.

Az áfacsökkentést tartanák jó megoldásnak meghatározó halágazati szervezetek annak érdekében, hogy a magyarországi halfogyasztást és a haltelepítéseket növelni lehessen. Az agrárszektor.hu értesülései szerint a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) és a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület- hasznosítók Szövetsége (Mahal) közelmúltbeli egyeztető megbeszélésén is felmerült, hogy a két érdekképviselet szorgalmazza az áfamérséklést.

Szakértői vélemények szerint az élő halak 27 százalékos jelenlegi áfakulcsát kellene jelentősen – nullára vagy 5 százalékra - csökkenteni ahhoz, hogy érzékelhető változást lehessen elérni. Az agrarszektor.hu úgy tudja, hogy az áfamérséklés lehetséges módjairól a Földművelésügyi Minisztérium már kapott is szakmai javaslatokat.

A kisebb áfakulcs közvetlenül is megmozdíthatná a hazai halpiacot, mert a haltermelők a fogyasztóknak vélhetően több halat értékesíthetnének, ha az alacsonyabb áfa árcsökkenést eredményezne és a hazai élő halak iránti kereslet nőne. A fogyasztást azért is élénkíteni kellene, mert az egy főre jutó éves halfogyasztás ma rendkívül alacsony, évi 3-5 kilogrammra tehető, pedig a halhúsnak fontos szerepe lenne például a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, amelyek nálunk évről évre a halálozások felét okozzák.

Az agrarszektor.hu cikke ezen a linken folytatódik.

 


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.