Áfacsökkentést sürgetnek a haltermelők

Az élő halak általános forgalmi adójának (áfa) csökkentéséért lobbiznak haltermelői és horgászati szervezetek, hogy növelni lehessen a hazai halfogyasztást és haltelepítéseket – írja az agrarszektor.hu. A mai 27 százalékos áfát jelentősen, egyes vélemények szerint legalább 5 százalékra kellene mérsékelni ahhoz, hogy érdemi változásokat lehessen elérni.

Mindent tudni akar az új agrártámogatásokról? - Az Agrárium 2015 konferencián világos, alapos hátteret és gyakorlati útmutatást kap.

Az áfacsökkentést tartanák jó megoldásnak meghatározó halágazati szervezetek annak érdekében, hogy a magyarországi halfogyasztást és a haltelepítéseket növelni lehessen. Az agrárszektor.hu értesülései szerint a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) és a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület- hasznosítók Szövetsége (Mahal) közelmúltbeli egyeztető megbeszélésén is felmerült, hogy a két érdekképviselet szorgalmazza az áfamérséklést.

Szakértői vélemények szerint az élő halak 27 százalékos jelenlegi áfakulcsát kellene jelentősen – nullára vagy 5 százalékra - csökkenteni ahhoz, hogy érzékelhető változást lehessen elérni. Az agrarszektor.hu úgy tudja, hogy az áfamérséklés lehetséges módjairól a Földművelésügyi Minisztérium már kapott is szakmai javaslatokat.

A kisebb áfakulcs közvetlenül is megmozdíthatná a hazai halpiacot, mert a haltermelők a fogyasztóknak vélhetően több halat értékesíthetnének, ha az alacsonyabb áfa árcsökkenést eredményezne és a hazai élő halak iránti kereslet nőne. A fogyasztást azért is élénkíteni kellene, mert az egy főre jutó éves halfogyasztás ma rendkívül alacsony, évi 3-5 kilogrammra tehető, pedig a halhúsnak fontos szerepe lenne például a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, amelyek nálunk évről évre a halálozások felét okozzák.

Az agrarszektor.hu cikke ezen a linken folytatódik.

 


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.