Áfacsökkentést sürgetnek a haltermelők

Az élő halak általános forgalmi adójának (áfa) csökkentéséért lobbiznak haltermelői és horgászati szervezetek, hogy növelni lehessen a hazai halfogyasztást és haltelepítéseket – írja az agrarszektor.hu. A mai 27 százalékos áfát jelentősen, egyes vélemények szerint legalább 5 százalékra kellene mérsékelni ahhoz, hogy érdemi változásokat lehessen elérni.

Mindent tudni akar az új agrártámogatásokról? - Az Agrárium 2015 konferencián világos, alapos hátteret és gyakorlati útmutatást kap.

Az áfacsökkentést tartanák jó megoldásnak meghatározó halágazati szervezetek annak érdekében, hogy a magyarországi halfogyasztást és a haltelepítéseket növelni lehessen. Az agrárszektor.hu értesülései szerint a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) és a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület- hasznosítók Szövetsége (Mahal) közelmúltbeli egyeztető megbeszélésén is felmerült, hogy a két érdekképviselet szorgalmazza az áfamérséklést.

Szakértői vélemények szerint az élő halak 27 százalékos jelenlegi áfakulcsát kellene jelentősen – nullára vagy 5 százalékra - csökkenteni ahhoz, hogy érzékelhető változást lehessen elérni. Az agrarszektor.hu úgy tudja, hogy az áfamérséklés lehetséges módjairól a Földművelésügyi Minisztérium már kapott is szakmai javaslatokat.

A kisebb áfakulcs közvetlenül is megmozdíthatná a hazai halpiacot, mert a haltermelők a fogyasztóknak vélhetően több halat értékesíthetnének, ha az alacsonyabb áfa árcsökkenést eredményezne és a hazai élő halak iránti kereslet nőne. A fogyasztást azért is élénkíteni kellene, mert az egy főre jutó éves halfogyasztás ma rendkívül alacsony, évi 3-5 kilogrammra tehető, pedig a halhúsnak fontos szerepe lenne például a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, amelyek nálunk évről évre a halálozások felét okozzák.

Az agrarszektor.hu cikke ezen a linken folytatódik.

 


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.