Áfacsökkentés és ártámogatás a brit vendéglátásnak

Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.

Rishi Sunak, aki a londoni alsóházban ismertette a kormány átfogó gazdaságélénkítő csomagtervét, bejelentette: augusztusban az asztalnál elfogyasztott ételek és italok árából fejenként 50 százalékot, de legfeljebb 10 fontot (csaknem négyezer forintot) az állam fizet a programhoz csatlakozó éttermekben, kávézókban, pubokban és más olyan vendéglátóhelyeken, amelyek ételt szolgálnak fel. A költségvetésből fedezett árengedmény augusztus minden hetében hétfőtől szerdáig érvényes, kiterjed a nem alkoholos italokra és a gyerekek fogyasztására is vonatkozik.

A támogatási kezdeményezéshez csatlakozó vendéglátóhelyek augusztusban hetente terjeszthetik be a pénzügyminisztériumnak a visszatérítési igényt a kedvezményes áron felszolgált ételek és italok után, és az árkiegészítés öt munkanapon belül a számlájukon lesz - mondta a brit pénzügyminiszter. Hangsúlyozta: a brit vendéglátó ágazatban 1,8 millióan dolgoznak, és az ártámogatási program az ő munkahelyük védelmét szolgálja.

Angliában július 4-én nyithattak ki az éttermek, a pubok és más vendéglátóhelyek, amelyek a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó kormányzati intézkedések miatt március vége óta nem fogadhattak vendégeket. Londoni elemzői vélemények szerint azonban a brit vendéglátó ágazat kilátásai továbbra is komorak, nem utolsósorban azért, mert továbbra is be kell tartani az emberek közötti távolságtartás előírását, és a vendéglátóhelyeken a nyitás óta is csak asztali rendelésfelvétel és felszolgálás lehetséges, a bárpultoknál nem lehet sem rendelni, sem fogyasztani.

Az egyik tekintélyes londoni gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) a szombati nyitás elé időzített tanulmányában közölte: számításai szerint ez azt jelenti, hogy a brit pubok nyereségessége a szokásosnál több mint 75 százalékkal alacsonyabb lesz mindaddig, amíg e korlátozások érvényben maradnak. A vendéglátó szakma más előrejelzések szerint sem számíthat a forgalom gyors felfutására hosszú távon. Az EY globális pénzügyi-üzleti tanácsadó cég 1017 fős brit fogyasztói mintán elvégzett vizsgálatában a válaszadók 73 százaléka azt mondta, hogy hónapokig, sőt évekig eltarthat, mire ismét rászánja magát a pubok felkeresésére. Az éttermek esetében 67 százalék nyilatkozott ugyanígy.

A brit pénzügyminiszter által szerdán ismertetett támogatási program mindazonáltal még további ösztönzőket tartalmaz, és kiterjed a turisztikai ágazatra is. Rishi Sunak bejelentette, hogy a kormány jövő szerdától január 12-ig a jelenlegi 20 százalékról 5 százalékra csökkenti a vendéglátó és a turisztikai ágazat szolgáltatásaira kirótt áfát. A pénzügyminiszter szerint ez önmagában 4 milliárd font (csaknem 1600 milliárd forint) értékű ösztönző csomagnak felel meg, amelynek több mint 150 ezer vállalkozás a kedvezményezettje, és célja 2,8 millió munkahely megvédése.

Sunak mindemellett bejelentette azt is, hogy a kormány ezer font térítésmentes juttatást ad minden egyes olyan munkavállaló után, akit a munkáltatók októberben sem bocsátanak el. A kormány egy korábbi munkahelyvédő kezdeményezése alapján jelenleg a költségvetés fizeti a koronavírus-járvány miatt feladat nélkül maradt, de el nem bocsátott alkalmazottak bérének 80 százalékát, de ez a program októberben véget ér. Az ezer font juttatás akkor jár, ha a vállalatok október és január között sem küldik el érintett munkavállalóikat. Ez a program 9,4 milliárd fontba (3700 milliárd forintba) kerül akkor, ha a cégek a kormány által fizetett alkalmazottak mindegyikét október után is állományban tartják.

Forrás: MTI


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.