Áfacsökkentés és ártámogatás a brit vendéglátásnak

Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.

Rishi Sunak, aki a londoni alsóházban ismertette a kormány átfogó gazdaságélénkítő csomagtervét, bejelentette: augusztusban az asztalnál elfogyasztott ételek és italok árából fejenként 50 százalékot, de legfeljebb 10 fontot (csaknem négyezer forintot) az állam fizet a programhoz csatlakozó éttermekben, kávézókban, pubokban és más olyan vendéglátóhelyeken, amelyek ételt szolgálnak fel. A költségvetésből fedezett árengedmény augusztus minden hetében hétfőtől szerdáig érvényes, kiterjed a nem alkoholos italokra és a gyerekek fogyasztására is vonatkozik.

A támogatási kezdeményezéshez csatlakozó vendéglátóhelyek augusztusban hetente terjeszthetik be a pénzügyminisztériumnak a visszatérítési igényt a kedvezményes áron felszolgált ételek és italok után, és az árkiegészítés öt munkanapon belül a számlájukon lesz - mondta a brit pénzügyminiszter. Hangsúlyozta: a brit vendéglátó ágazatban 1,8 millióan dolgoznak, és az ártámogatási program az ő munkahelyük védelmét szolgálja.

Angliában július 4-én nyithattak ki az éttermek, a pubok és más vendéglátóhelyek, amelyek a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó kormányzati intézkedések miatt március vége óta nem fogadhattak vendégeket. Londoni elemzői vélemények szerint azonban a brit vendéglátó ágazat kilátásai továbbra is komorak, nem utolsósorban azért, mert továbbra is be kell tartani az emberek közötti távolságtartás előírását, és a vendéglátóhelyeken a nyitás óta is csak asztali rendelésfelvétel és felszolgálás lehetséges, a bárpultoknál nem lehet sem rendelni, sem fogyasztani.

Az egyik tekintélyes londoni gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) a szombati nyitás elé időzített tanulmányában közölte: számításai szerint ez azt jelenti, hogy a brit pubok nyereségessége a szokásosnál több mint 75 százalékkal alacsonyabb lesz mindaddig, amíg e korlátozások érvényben maradnak. A vendéglátó szakma más előrejelzések szerint sem számíthat a forgalom gyors felfutására hosszú távon. Az EY globális pénzügyi-üzleti tanácsadó cég 1017 fős brit fogyasztói mintán elvégzett vizsgálatában a válaszadók 73 százaléka azt mondta, hogy hónapokig, sőt évekig eltarthat, mire ismét rászánja magát a pubok felkeresésére. Az éttermek esetében 67 százalék nyilatkozott ugyanígy.

A brit pénzügyminiszter által szerdán ismertetett támogatási program mindazonáltal még további ösztönzőket tartalmaz, és kiterjed a turisztikai ágazatra is. Rishi Sunak bejelentette, hogy a kormány jövő szerdától január 12-ig a jelenlegi 20 százalékról 5 százalékra csökkenti a vendéglátó és a turisztikai ágazat szolgáltatásaira kirótt áfát. A pénzügyminiszter szerint ez önmagában 4 milliárd font (csaknem 1600 milliárd forint) értékű ösztönző csomagnak felel meg, amelynek több mint 150 ezer vállalkozás a kedvezményezettje, és célja 2,8 millió munkahely megvédése.

Sunak mindemellett bejelentette azt is, hogy a kormány ezer font térítésmentes juttatást ad minden egyes olyan munkavállaló után, akit a munkáltatók októberben sem bocsátanak el. A kormány egy korábbi munkahelyvédő kezdeményezése alapján jelenleg a költségvetés fizeti a koronavírus-járvány miatt feladat nélkül maradt, de el nem bocsátott alkalmazottak bérének 80 százalékát, de ez a program októberben véget ér. Az ezer font juttatás akkor jár, ha a vállalatok október és január között sem küldik el érintett munkavállalóikat. Ez a program 9,4 milliárd fontba (3700 milliárd forintba) kerül akkor, ha a cégek a kormány által fizetett alkalmazottak mindegyikét október után is állományban tartják.

Forrás: MTI


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.