Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Az új vendéglátóhely a Costes Csoport legfrissebb egysége, ahol a fővárosban Michelin-csillagos konyhát vezető sztárséf szakít az eddigi, tőle megszokott fine dining koncepcióval, hiszen ezen a helyen a házias, magyaros ízekre helyezi a hangsúlyt.

A Balaton egyik legexkluzívabb kikötőjében található étterem célja, mint hallottuk a nyitást megelőző nap egy helyszíni tájékoztatón, hogy a környéken nyaralóknak vagy arra vetődő éhes turistáknak is megfizethető, népszerű és ismert ételeket kínáljon, miközben a minőségi vendéglátás élményét is garantálja. A május 29-ei nyitás előtti napon a meghívott vendégek ízelítőt kaptak az ételválasztékból, amely mind a hajóval érkező, mind a kikötőben álló hajósok, mind a part felől betérő vendégek számára egyaránt elérhető.

Régi vágyam volt, hogy létrehozzak egy olyan egységet a nevemmel fémjelezve, ahol nem a fine dining ételeket teszem fel az étlapra, hanem házias ízeket is kóstolhatnak az emberek. Az, hogy végül ez itt, a Balaton partján valósulhat meg, nagy szerencse és a sorsnak köszönhető, mert ez a hagyományos étkezés tökéletesen illeszkedik a balatoni régióhoz

– mondta Rácz Jenő, aki azt is hozzátette, a következő hetekben még folyamatosan bővülő a’la carte menüt úgy állította össze, hogy minden vendég végigehessen egy klasszikus, többfogásos étkezést.

 Szeretném, ha újra szokássá válna a leves-előétel–főétel–desszert menüsor

 – hangsúlyozta a séf a hely megnyitójának előnapján, mielőtt lesietett volna az alagsorban lévő konyhába, hogy felügyelje a vendégtérben szervírozott kóstolófalatokat.

Nem egy ünnepi alkalmakra, hanem egy minden napra szóló éttermet nyit most a Balaton északi partján a sztárséf, Rácz Jenő
Nem egy ünnepi alkalmakra, hanem egy minden napra szóló éttermet nyit most a Balaton északi partján a sztárséf, Rácz Jenő
Fotó: Schumy Csaba

Az Ypsilon név, mint megtudtuk, az étterem különleges elhelyezkedésére utal: a kikötő Y alakú belső öble inspirálta az elnevezést. A séf elmondása szerint régóta vágyott arra, hogy létrehozzon egy olyan egységet, ahol nem a tőle megszokott fine dining ételeket szervírozza, hanem egy lazább, szélesebb közönséget célzó koncepciót valósíthat meg.

A víz megnyugtató látványával, az akár 300 hajót befogadó kikötő fölé magasodik az új étterem
A víz megnyugtató látványával, az akár 300 hajót befogadó kikötő fölé magasodik az új étterem
Fotó: Schumy Csaba

Az étterem a Costes Csoport és Gerendai Károly együttműködésében üzemel, akik egy olyan komplexumot álmodtak meg, amelybe a bárzongoristás koktélbár éppúgy belefér, mint egy szendvicseket és süteményeket árusító kávézó és gourmet bolt. A cél, hogy a vendégek a víz partján vagy akár a hajójukon is élvezhessék a minőségi ételeket és italokat.

Gerendai Károly, aki Rácz Jenő vezetésével a balatoni vitorlásklub konyhájának üzemeltetője
Gerendai Károly, aki Rácz Jenő vezetésével a balatoni vitorlásklub konyhájának üzemeltetője
Fotó: Schumy Csaba

Ezt a helyet, egyelőre, csak szezonális módon üzemeltetjük, mostantól csak csütörtöktől-vasárnapig tartó időszakban. A hely kapacitása jelentős: a terasszal együtt mintegy 120 ember tud majd itt egyszerre étkezni, enni-inni, beszélgetni, jól érezni magát. Tervezünk tematikus programokat is, már idén nyáron lesznek borral, pezsgővel bélelt, vagy különleges alapanyagokból készült ételeket a fókuszba helyező rendezvényeink

- mondta a megnyitó alkalmával Gerendai Károly, a Costes Csoport alapító-tulajdonosa.

Szemközt Bolgár György üzletember, a jachtklub tulajdonosa
Szemközt Bolgár György üzletember, a jachtklub tulajdonosa
Fotó: Schumy Csaba

Az Ypsilon Yacht Club a kikötői szolgáltatások terén a legmagasabb minőséget célozta meg a Balatonon. Ennek része az étterem is. A hajósok számára és ezáltal a bérlőink számára is kiemelten fontos a minőségi gasztronómia. Ezért is választottuk a Costes csoportot, és nagyon örülünk, hogy Rácz Jenő séf-vel nyitjuk az éttermet. A kikötők világa általában zárt, de az étterem előtt is található öt vendég hajóhelynek köszönhetően az étterem közvetlenül megközelíthető a víz irányából, szárazföldről pedig az őrszolgálaton keresztül, asztalfoglalást követően, lehet az étterembe bemenni,

- tette hozzá a nyitással kapcsolatban a Ypsilon Yacht Klub tulajdonosa, Bolgár György.


CSR-akciózik a hazai cégcsoport a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akciózik a hazai cégcsoport a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.
Kibővült a pályázható kocsmák köre

Kibővült a pályázható kocsmák köre 

1000-2000 fő közötti települések lezárt üzleti évvel még nem rendelkező italüzletei is igényelhetik a 3 milliós támogatást.
Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés

Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés 

Egy esemény két helyszínen – a díjazottak között a hazai gasztrovonal elismert képviselője ott volt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.