A Balaton egyik legexkluzívabb kikötőjében található étterem célja, mint hallottuk a nyitást megelőző nap egy helyszíni tájékoztatón, hogy a környéken nyaralóknak vagy arra vetődő éhes turistáknak is megfizethető, népszerű és ismert ételeket kínáljon, miközben a minőségi vendéglátás élményét is garantálja. A május 29-ei nyitás előtti napon a meghívott vendégek ízelítőt kaptak az ételválasztékból, amely mind a hajóval érkező, mind a kikötőben álló hajósok, mind a part felől betérő vendégek számára egyaránt elérhető.
Régi vágyam volt, hogy létrehozzak egy olyan egységet a nevemmel fémjelezve, ahol nem a fine dining ételeket teszem fel az étlapra, hanem házias ízeket is kóstolhatnak az emberek. Az, hogy végül ez itt, a Balaton partján valósulhat meg, nagy szerencse és a sorsnak köszönhető, mert ez a hagyományos étkezés tökéletesen illeszkedik a balatoni régióhoz
– mondta Rácz Jenő, aki azt is hozzátette, a következő hetekben még folyamatosan bővülő a’la carte menüt úgy állította össze, hogy minden vendég végigehessen egy klasszikus, többfogásos étkezést.
Szeretném, ha újra szokássá válna a leves-előétel–főétel–desszert menüsor
– hangsúlyozta a séf a hely megnyitójának előnapján, mielőtt lesietett volna az alagsorban lévő konyhába, hogy felügyelje a vendégtérben szervírozott kóstolófalatokat.
Fotó: Schumy Csaba
Az Ypsilon név, mint megtudtuk, az étterem különleges elhelyezkedésére utal: a kikötő Y alakú belső öble inspirálta az elnevezést. A séf elmondása szerint régóta vágyott arra, hogy létrehozzon egy olyan egységet, ahol nem a tőle megszokott fine dining ételeket szervírozza, hanem egy lazább, szélesebb közönséget célzó koncepciót valósíthat meg.
Fotó: Schumy Csaba
Az étterem a Costes Csoport és Gerendai Károly együttműködésében üzemel, akik egy olyan komplexumot álmodtak meg, amelybe a bárzongoristás koktélbár éppúgy belefér, mint egy szendvicseket és süteményeket árusító kávézó és gourmet bolt. A cél, hogy a vendégek a víz partján vagy akár a hajójukon is élvezhessék a minőségi ételeket és italokat.
Fotó: Schumy Csaba
Ezt a helyet, egyelőre, csak szezonális módon üzemeltetjük, mostantól csak csütörtöktől-vasárnapig tartó időszakban. A hely kapacitása jelentős: a terasszal együtt mintegy 120 ember tud majd itt egyszerre étkezni, enni-inni, beszélgetni, jól érezni magát. Tervezünk tematikus programokat is, már idén nyáron lesznek borral, pezsgővel bélelt, vagy különleges alapanyagokból készült ételeket a fókuszba helyező rendezvényeink
- mondta a megnyitó alkalmával Gerendai Károly, a Costes Csoport alapító-tulajdonosa.
Fotó: Schumy Csaba
Az Ypsilon Yacht Club a kikötői szolgáltatások terén a legmagasabb minőséget célozta meg a Balatonon. Ennek része az étterem is. A hajósok számára és ezáltal a bérlőink számára is kiemelten fontos a minőségi gasztronómia. Ezért is választottuk a Costes csoportot, és nagyon örülünk, hogy Rácz Jenő séf-vel nyitjuk az éttermet. A kikötők világa általában zárt, de az étterem előtt is található öt vendég hajóhelynek köszönhetően az étterem közvetlenül megközelíthető a víz irányából, szárazföldről pedig az őrszolgálaton keresztül, asztalfoglalást követően, lehet az étterembe bemenni,
- tette hozzá a nyitással kapcsolatban a Ypsilon Yacht Klub tulajdonosa, Bolgár György.