Öt százalékos szállásáfát és kötelező szervízdíjat kér az MSZÉSZ alelnöke

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) alelnöke egy szakmai konferencián az egységes, öt százalékos áfakulcs és a kötelező szervízdíj bevezetését kérte a kormányzattól. 

- A turizmus és a vendéglátás a magyar gazdaság húzóágazata lett, ami az idegenforgalomban dolgozók áldozatos munkájának eredménye - mondta Nyitrai Zsolt, stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott egy szakmai konferencián szerdán Budapesten.

Nyitrai Zsolt a Turisztikai pályázati források és lehetőségek című Turizmus és Profit 2017 konferencia megnyitójában kiemelte: az ágazat jelentősen hozzájárul a gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez. A turizmus mára már több mint 350 ezer embernek ad munkát, és a szektorban 45 ezer kis- és középvállalkozás működik - hangsúlyozta. Kitért arra, hogy a külföldiek körében egyre nagyobb az érdeklődés és a bizalom az ország iránt, Budapest és Magyarország biztonságos úti cél. A kormány adócsökkentéssel is segíti az ágazatot, a vendéglátás áfájának idei és jövő évi csökkentése az ágazat élénkítését is szolgálja - tette hozzá.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) alelnöke elmondta: az ENSZ turisztikai világszervezete Európára 4-4,5 százalékos, míg a régióra 5 százalék feletti növekedést vár középtávon. Budapest Prágához és Bécshez is közelebb került az elmúlt időszakban, az átlagárak javultak, de még komoly tartaléka van a magyar fővárosnak, ahol jelenleg számos fejlesztés zajlik, így a következő egy-két évben a szobakapacitás 10-15 százalékkal nőhet - ismertette.

Az alelnök beszélt arról is, hogy a turizmus a GDP 10 százalékát adja és a kormány ezt az arányt 13 százalékra szeretné növelni. Hozzátette: ehhez az ágazatban működő vállalkozások működési feltételeinek javítása kell, és a szabályozási környezetet is hosszú távon kiszámíthatóvá kell tenni.

A jövedelmezőség növelése ugyancsak fontos, amit a költségek és a munkabérek növekedése befolyásol. A munkaerőhiányon enyhítene a külföldön dolgozók hazavonzása, de sok dolgozót a kereskedelem is elszívott a szektorból. Jelenleg hiány van pincérből, szakácsból, recepciósból, és menedzser szinten is hiányoznak dolgozók a turizmusból - mondta.

Flesch Tamás elengedhetetlennek nevezte a szobakiadás és a vendéglátás áfájának csökkentését. A szövetség ezért azzal a javaslattal fordul a kormányhoz, hogy az áfa egységesen 5 százalék legyen, ami béremelésre is lehetőséget adna. Ezért cserébe vállalnák az ágazati nettó bér jelentős emelését. Ugyancsak javasolják kötelező szervizdíj bevezetését januártól minden vendéglátóipari egységre, ennek mértéke 8-15 százalék között lenne. Ez szintén béremelési lehetőséget adna, és az ágazat elindulna fehéredés irányába - mondta.

Közlése szerint a szálláshelyek fejlesztési pályázatairól jelenleg tárgyalnak a turisztikai ügynökséggel, ezek egy része vissza nem térítendő támogatás, másik része kedvezményes hitel lesz. A következő hetekben írhatják alá a szerződést arról, hogy az MSZÉSZ közreműködhet a pályázatok elbírálásában.

A konferencián díjazták a 2016-os év legjobb turisztikai szolgáltatóit. Az év üzleti szállodája 2016-ban az ötcsillagos The Ritz-Carlton Budapest lett, Az év wellness szállodája a négycsillagos Avalon Resort & Spa Miskolc, Az év konferencia szállodája a négycsillag superior kategóriájú Continental Hotel Budapest lett. Az év városi szállodája a négycsillagos Hotel Moments Budapest, Az év új családbarát szállodája a Tündérkert Hotel és Rendezvényközpont Noszvaj, Az év családbarát szállodája a négycsillagos Kolping Hotel Alsópáhok, Az év szállodaüzemeltetője elismerést pedig a Service4You Hotel Management kapta. Díjat kapott még többek között a legjobb légitársaság, utazási iroda és autókölcsönző is.

Forrás: MTI


Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok

Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok 

Bemutatkozott a Clarion Hotel Vienna South.
NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken

NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken 

A belföldi vendégek száma 5,4 százalékkal 485 ezerre nőtt, míg a külföldi turisták száma több mint 22 százalékkal 536 ezer főre emelkedett.
Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei

Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei 

Beszédes adatok és izgalmas tapasztalatok egy hotel első évéből – így indult a TRIBE Budapest Stadium.
Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben

Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben 

A gazdasági kihívások és a geopolitikai bizonytalanság ellenére rekordévet zárt a nemzetközi szállodaipar.
Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást?

Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást? 

A Danubius Hotels (DH) a budapesti szállodáikba látogató külföldi turisták körében végzett kutatást.
Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban

Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban 

Ezzel hívja fel a figyelmet a felelős állattartásra a Minaro Hotel Tokaj MGallery.
Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik

Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik 

A szállodacsoport globális hűség- és kedvezményprogramja most köszöntötte százmilliomodik tagját.
Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában

Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában 

Olyan megoldásokkal, amelyek a gyerekkel érkező vendégek kényelmét szolgálják.
Így állnak a foglalások eddig a tavaszi időszakban

Így állnak a foglalások eddig a tavaszi időszakban 

A Szallas.hu legfrissebb adatai szerint.
Kastélyszállodások éves találkozója az alsópetényi Prónay-kastélyban

Kastélyszállodások éves találkozója az alsópetényi Prónay-kastélyban 

Sikeresen lezajlott a Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetségének éves közgyűlése.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.