Öt százalékos szállásáfát és kötelező szervízdíjat kér az MSZÉSZ alelnöke

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) alelnöke egy szakmai konferencián az egységes, öt százalékos áfakulcs és a kötelező szervízdíj bevezetését kérte a kormányzattól. 

- A turizmus és a vendéglátás a magyar gazdaság húzóágazata lett, ami az idegenforgalomban dolgozók áldozatos munkájának eredménye - mondta Nyitrai Zsolt, stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott egy szakmai konferencián szerdán Budapesten.

Nyitrai Zsolt a Turisztikai pályázati források és lehetőségek című Turizmus és Profit 2017 konferencia megnyitójában kiemelte: az ágazat jelentősen hozzájárul a gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez. A turizmus mára már több mint 350 ezer embernek ad munkát, és a szektorban 45 ezer kis- és középvállalkozás működik - hangsúlyozta. Kitért arra, hogy a külföldiek körében egyre nagyobb az érdeklődés és a bizalom az ország iránt, Budapest és Magyarország biztonságos úti cél. A kormány adócsökkentéssel is segíti az ágazatot, a vendéglátás áfájának idei és jövő évi csökkentése az ágazat élénkítését is szolgálja - tette hozzá.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) alelnöke elmondta: az ENSZ turisztikai világszervezete Európára 4-4,5 százalékos, míg a régióra 5 százalék feletti növekedést vár középtávon. Budapest Prágához és Bécshez is közelebb került az elmúlt időszakban, az átlagárak javultak, de még komoly tartaléka van a magyar fővárosnak, ahol jelenleg számos fejlesztés zajlik, így a következő egy-két évben a szobakapacitás 10-15 százalékkal nőhet - ismertette.

Az alelnök beszélt arról is, hogy a turizmus a GDP 10 százalékát adja és a kormány ezt az arányt 13 százalékra szeretné növelni. Hozzátette: ehhez az ágazatban működő vállalkozások működési feltételeinek javítása kell, és a szabályozási környezetet is hosszú távon kiszámíthatóvá kell tenni.

A jövedelmezőség növelése ugyancsak fontos, amit a költségek és a munkabérek növekedése befolyásol. A munkaerőhiányon enyhítene a külföldön dolgozók hazavonzása, de sok dolgozót a kereskedelem is elszívott a szektorból. Jelenleg hiány van pincérből, szakácsból, recepciósból, és menedzser szinten is hiányoznak dolgozók a turizmusból - mondta.

Flesch Tamás elengedhetetlennek nevezte a szobakiadás és a vendéglátás áfájának csökkentését. A szövetség ezért azzal a javaslattal fordul a kormányhoz, hogy az áfa egységesen 5 százalék legyen, ami béremelésre is lehetőséget adna. Ezért cserébe vállalnák az ágazati nettó bér jelentős emelését. Ugyancsak javasolják kötelező szervizdíj bevezetését januártól minden vendéglátóipari egységre, ennek mértéke 8-15 százalék között lenne. Ez szintén béremelési lehetőséget adna, és az ágazat elindulna fehéredés irányába - mondta.

Közlése szerint a szálláshelyek fejlesztési pályázatairól jelenleg tárgyalnak a turisztikai ügynökséggel, ezek egy része vissza nem térítendő támogatás, másik része kedvezményes hitel lesz. A következő hetekben írhatják alá a szerződést arról, hogy az MSZÉSZ közreműködhet a pályázatok elbírálásában.

A konferencián díjazták a 2016-os év legjobb turisztikai szolgáltatóit. Az év üzleti szállodája 2016-ban az ötcsillagos The Ritz-Carlton Budapest lett, Az év wellness szállodája a négycsillagos Avalon Resort & Spa Miskolc, Az év konferencia szállodája a négycsillag superior kategóriájú Continental Hotel Budapest lett. Az év városi szállodája a négycsillagos Hotel Moments Budapest, Az év új családbarát szállodája a Tündérkert Hotel és Rendezvényközpont Noszvaj, Az év családbarát szállodája a négycsillagos Kolping Hotel Alsópáhok, Az év szállodaüzemeltetője elismerést pedig a Service4You Hotel Management kapta. Díjat kapott még többek között a legjobb légitársaság, utazási iroda és autókölcsönző is.

Forrás: MTI


MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat

MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat 

Az MSZÉSZ útjára indítja az „Év Szállodája 2024” pályázatot.
Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek

Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek 

Az utazás nehéz Indiában azoknak, akik nem házasok, azonban ennek ellenére szeretnének együtt utazni és közös szálláshelyen aludni.
Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban

Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban 

Évkezdetnek nem is rossz: két olyan csomagajánlatot állítottak össze, amely mindkettő ezt a célt szolgálja.
Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban

Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban 

Az a&o Hostels, Európa vezető hostellánca, 2025. január 1-jén megnyitotta második belga szálláshelyét, az a&o Brussels Centrumot.
Brandváltás az egykori Adria Palotában

Brandváltás az egykori Adria Palotában 

Az Al Habtoor Palace megérkezett Budapestre az ikonikus, egykori Adria Palotába, amelyet jóideje Ritz Carlton-ként ismertünk, korábban pedig a Meridien-lánc tagjaként nyílt meg ötcsillagos szállodaként a pesti Belváros szívében.
Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE

Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE 

Jakab Gábor lett a hévízi NaturMed Hotel Carbona új szállodaigazgatója.
Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél

Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél 

A Danubius Hotels Zrt. új vezető kinevezésével indítja 2025-öt, megerősítve a szállodavállalat láncszintű üzemeltetését.
Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál

Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál 

Több, mint harmincmilliós tartozást hátrahagyva váltak köddé a koreai befektetők.
Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén

Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén 

Aki Bristol környékére tervez látogatni mostanában, akár már az egykori drogbáró magángépéből átalakított Airbnb szállást is kibérelheti.
HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra

HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra 

Az idei program különlegessége, hogy neves előadók osztják meg tapasztalataikat, amelyek értékes tanulságokkal szolgálhatnak minden résztvevő számára.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.