A szezonkezdést nehezíti, hogy a nyári iskolaszünet a tavalyinál egy héttel később indul, így még rövidebb a vendégek rohamára épülő időszak, olvasható a Sokszínű Vidék oldalán.
A munkaerőpiac sem kedvez a balatoni szolgáltatóknak: kevés a fiatal, tapasztalt dolgozó, ráadásul az egyszerűsített foglalkoztatás költségei februártól 63 százalékkal nőttek.
Fotó: Depositphotos
Mint írják, a generációváltás is elmaradt: sok vendéglátós már 60-70 év feletti, de nincs, aki továbbvigye a boltot vagy éttermet.
„Az előszezonban hétköznap nem dübörög a balatoni turizmus, így hétvégente érdemes csak kinyitni, azt pedig alkalmi munkásokkal lehet, illetve érdemes. Mivel ez a fajta foglalkoztatás jócskán drágult a munkaadók számára, és amúgy se igen találnak munkaerőt, az előszezonban sokan inkább ki se nyitnak, nyitottak”
- fogalmazott egy vállalkozó a cikkben.
Fotó: Depositphotos
Somogy vármegyében 2024-ben tovább folytatódott a csökkenő tendencia a vállalkozások számában: a vendéglátóhelyek száma 4, míg a kiskereskedelmi üzletek száma 6-7 százalékkal esett vissza az előző évhez képest.
Mindezek mellé társul az árstopok miatti alapanyag-beszerzési gond: a vendéglátósok drágábban és nehezebben jutnak hozzá húsokhoz, zöldségekhez és az üzemeltetés bonyolultsága is nő:
„Drasztikusan emelkedtek a szabálysértési- és mulasztási bírságok, miközben képzetlen, gyakorlatiatlan munkaerővel, így egyre több hibával kell üzemeltetni a vállalkozásokat, 100-120 féle jogszabályt, rendeletet fejben tartva és betartatva.”
- írják.