Ahogy arról a Turizmus Online-on is beszámoltunk, a jelentős áfacsökkentés mellett egy új adónem bevezetését is elfogadta az Országgyűlés, eszerint 2018-tól 4%-os turisztikai fejlesztési hozzájárulást kell fizetniük a vállalkozásoknak, amely csak a turizmust értintő fejlesztési célra fordítható. Az új adónemet a javaslat indokolása szerint minden olyan, étkezőhelyi vendéglátásban étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után kell majd megállapítani, bevallani és megfizetni, amely 2018. január 1-től 5 százalékos áfa mértékkel adózik. A témáról és az áfacsökkentésről ide kattintva olvashat bővebben.
Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke kiemelte: az intézkedések javítják a jövedelmezőséget, a megtakarításokat béremelésre is tudják fordítani a vállalkozások, mivel az ágazat súlyos munkaerőhiánnyal küzd. A szövetség javaslata szerint a többletbevételeket főként beruházásokra kell fordítani, ezáltal javulni fog a vendéglátás helyzete. Megjegyezte, hogy a befolyó bevételek felhasználásának részletes rendszerét még nem ismerik, de azt várhatóan turisztikai marketingre és promóciókra fogják költeni.
A tervezett hozzájárulás bevezetése megfelel szövetség által korábban kidolgozott üzleti modellnek - mondta, hozzátéve: ezt a szállodák esetében is célszerű lenne bevezetni.
Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke szintén hasznosnak értékelte a tervezett turizmusfejlesztési hozzájárulást. Ezt az áfacsökkentéssel együtt két éve a szállodaszövetséggel már közösen javasolták - húzta alá. Gál Pál Zoltán szintén a hozzájárulás kiterjesztését tartaná fontosnak a szállodákra, ahogy az áfakulcs csökkentését is.
Hozzátette: problémát okoz, hogy az áfacsökkentés csak a kereskedelmi vendéglátásra vonatkozik, a közétkeztetésre pedig nem, ennek egységes kiterjesztését próbálják elérni év végéig.
A parlament által elfogadott adótörvények egyik pontja új hozzájárulást vezet be 2018-tól: a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulásból befolyó bevételeket kizárólag turisztikai fejlesztésre lehet használni.
Hozzájárulást az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után kell megfizetni, ebben a körben csökken az áfa 2017-től 27 százalékról 18 százalékra, majd 2018-tól várhatóan 5 százalékra. A hozzájárulás alapja a szolgáltatás áfa nélküli ellenértéke, mértéke 4 százalék. Az összeget az önadózás szabályai szerint kell megállapítani és bevallani.
Forrás: MTI / Turizmus Online