A HOTREC beszámol az ÁFA-kulcsok csökkentésének hatásáról

A HOTREC szerint az ÁFA kulcsok csökkentésének jelentős forgalom-, színvonalnövelő, gazdaságélénkítő és munkahely teremtő hatása van.

A szállodák és éttermek versenyképessége vonatkozásában a legfontosabb kérdés évek óta az ÁFA kulcs kérdése - hangzott el az Európai Szállodák, Éttermek, Kávéházak Szövetsége (HOTREC) 61., budapesti közgyűlésén múlt héten.

Több országban csökkentették a kulcsokat és ezek az intézkedések jelentős eredményeket hoztak.

Belgiumban az éttermi ÁFA-kulcs csökkentés során nem volt elvárás az árcsökkentés és az alkalmazottak fizetésének növelése, de a fekete gazdaság visszaszorítása érdekében szigorították az értékesítés, és a bevétel regisztrálását. Nem csökkent a dolgozói létszám, 9000 új munkahely létesült, fehérült a tevékenység.

Finnországban ez év július 1-től 10 éves küzdelmet követően 22%-ról 13%-ra csökkent az ételek és alkoholmentes italok ÁFÁ-ja. A vállalkozók árcsökkentést ígértek.

Franciaországban egy évvel ezelőtt az ételek és alkoholmentes italok áfa kulcsát 5.5%-ra csökkentették, melynek számos pozitív eredménye lett. Bár általános árcsökkenés nem valósult meg, egy év alatt 29.500 új munkahely létesült, jelentős bérkiáramlás és béren kívüli juttatások mellett. A bérek 2%-kal nőttek a vendéglátásban.

Németországban 2010. január 1-tőla szálloda ÁFA kulcs 19%-ról 7%-ra csökkent. Ennek köszönhetően a szállodák 89%-a tudott fejleszteni, 35%-a bért emelni, 32%-a új munkatársakat felvenni. A szállodák 32%-a hajtott végre árcsökkentést. De a vendégéjszakák száma is jelentősen emelkedett. A fenti pozitív hatásokat ellenben lerombolná az egyes tartományokban újabban javasolt helyi, városi adók ( bed tax/city tax).


Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.