A szállodák és éttermek versenyképessége vonatkozásában a legfontosabb kérdés évek óta az ÁFA kulcs kérdése - hangzott el az Európai Szállodák, Éttermek, Kávéházak Szövetsége (HOTREC) 61., budapesti közgyűlésén múlt héten.
Több országban csökkentették a kulcsokat és ezek az intézkedések jelentős eredményeket hoztak.
Belgiumban az éttermi ÁFA-kulcs csökkentés során nem volt elvárás az árcsökkentés és az alkalmazottak fizetésének növelése, de a fekete gazdaság visszaszorítása érdekében szigorították az értékesítés, és a bevétel regisztrálását. Nem csökkent a dolgozói létszám, 9000 új munkahely létesült, fehérült a tevékenység.
Finnországban ez év július 1-től 10 éves küzdelmet követően 22%-ról 13%-ra csökkent az ételek és alkoholmentes italok ÁFÁ-ja. A vállalkozók árcsökkentést ígértek.
Franciaországban egy évvel ezelőtt az ételek és alkoholmentes italok áfa kulcsát 5.5%-ra csökkentették, melynek számos pozitív eredménye lett. Bár általános árcsökkenés nem valósult meg, egy év alatt 29.500 új munkahely létesült, jelentős bérkiáramlás és béren kívüli juttatások mellett. A bérek 2%-kal nőttek a vendéglátásban.
Németországban 2010. január 1-tőla szálloda ÁFA kulcs 19%-ról 7%-ra csökkent. Ennek köszönhetően a szállodák 89%-a tudott fejleszteni, 35%-a bért emelni, 32%-a új munkatársakat felvenni. A szállodák 32%-a hajtott végre árcsökkentést. De a vendégéjszakák száma is jelentősen emelkedett. A fenti pozitív hatásokat ellenben lerombolná az egyes tartományokban újabban javasolt helyi, városi adók ( bed tax/city tax).