A HOTREC beszámol az ÁFA-kulcsok csökkentésének hatásáról

A HOTREC szerint az ÁFA kulcsok csökkentésének jelentős forgalom-, színvonalnövelő, gazdaságélénkítő és munkahely teremtő hatása van.

A szállodák és éttermek versenyképessége vonatkozásában a legfontosabb kérdés évek óta az ÁFA kulcs kérdése - hangzott el az Európai Szállodák, Éttermek, Kávéházak Szövetsége (HOTREC) 61., budapesti közgyűlésén múlt héten.

Több országban csökkentették a kulcsokat és ezek az intézkedések jelentős eredményeket hoztak.

Belgiumban az éttermi ÁFA-kulcs csökkentés során nem volt elvárás az árcsökkentés és az alkalmazottak fizetésének növelése, de a fekete gazdaság visszaszorítása érdekében szigorították az értékesítés, és a bevétel regisztrálását. Nem csökkent a dolgozói létszám, 9000 új munkahely létesült, fehérült a tevékenység.

Finnországban ez év július 1-től 10 éves küzdelmet követően 22%-ról 13%-ra csökkent az ételek és alkoholmentes italok ÁFÁ-ja. A vállalkozók árcsökkentést ígértek.

Franciaországban egy évvel ezelőtt az ételek és alkoholmentes italok áfa kulcsát 5.5%-ra csökkentették, melynek számos pozitív eredménye lett. Bár általános árcsökkenés nem valósult meg, egy év alatt 29.500 új munkahely létesült, jelentős bérkiáramlás és béren kívüli juttatások mellett. A bérek 2%-kal nőttek a vendéglátásban.

Németországban 2010. január 1-tőla szálloda ÁFA kulcs 19%-ról 7%-ra csökkent. Ennek köszönhetően a szállodák 89%-a tudott fejleszteni, 35%-a bért emelni, 32%-a új munkatársakat felvenni. A szállodák 32%-a hajtott végre árcsökkentést. De a vendégéjszakák száma is jelentősen emelkedett. A fenti pozitív hatásokat ellenben lerombolná az egyes tartományokban újabban javasolt helyi, városi adók ( bed tax/city tax).


A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán

A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán 

A müncheni központú Ruby Hotels bejelentette első máltai szállodaprojektjét, a Ruby Ninu közösségi munkatér (Workspace) tavaly februári megnyitását követően.
Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok

Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok 

Bemutatkozott a Clarion Hotel Vienna South.
NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken

NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken 

A belföldi vendégek száma 5,4 százalékkal 485 ezerre nőtt, míg a külföldi turisták száma több mint 22 százalékkal 536 ezer főre emelkedett.
Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei

Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei 

Beszédes adatok és izgalmas tapasztalatok egy hotel első évéből – így indult a TRIBE Budapest Stadium.
Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben

Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben 

A gazdasági kihívások és a geopolitikai bizonytalanság ellenére rekordévet zárt a nemzetközi szállodaipar.
Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást?

Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást? 

A Danubius Hotels (DH) a budapesti szállodáikba látogató külföldi turisták körében végzett kutatást.
Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban

Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban 

Ezzel hívja fel a figyelmet a felelős állattartásra a Minaro Hotel Tokaj MGallery.
Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik

Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik 

A szállodacsoport globális hűség- és kedvezményprogramja most köszöntötte százmilliomodik tagját.
Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában

Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában 

Olyan megoldásokkal, amelyek a gyerekkel érkező vendégek kényelmét szolgálják.
Így állnak a foglalások eddig a tavaszi időszakban

Így állnak a foglalások eddig a tavaszi időszakban 

A Szallas.hu legfrissebb adatai szerint.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.