A HOTREC beszámol az ÁFA-kulcsok csökkentésének hatásáról

A HOTREC szerint az ÁFA kulcsok csökkentésének jelentős forgalom-, színvonalnövelő, gazdaságélénkítő és munkahely teremtő hatása van.

A szállodák és éttermek versenyképessége vonatkozásában a legfontosabb kérdés évek óta az ÁFA kulcs kérdése - hangzott el az Európai Szállodák, Éttermek, Kávéházak Szövetsége (HOTREC) 61., budapesti közgyűlésén múlt héten.

Több országban csökkentették a kulcsokat és ezek az intézkedések jelentős eredményeket hoztak.

Belgiumban az éttermi ÁFA-kulcs csökkentés során nem volt elvárás az árcsökkentés és az alkalmazottak fizetésének növelése, de a fekete gazdaság visszaszorítása érdekében szigorították az értékesítés, és a bevétel regisztrálását. Nem csökkent a dolgozói létszám, 9000 új munkahely létesült, fehérült a tevékenység.

Finnországban ez év július 1-től 10 éves küzdelmet követően 22%-ról 13%-ra csökkent az ételek és alkoholmentes italok ÁFÁ-ja. A vállalkozók árcsökkentést ígértek.

Franciaországban egy évvel ezelőtt az ételek és alkoholmentes italok áfa kulcsát 5.5%-ra csökkentették, melynek számos pozitív eredménye lett. Bár általános árcsökkenés nem valósult meg, egy év alatt 29.500 új munkahely létesült, jelentős bérkiáramlás és béren kívüli juttatások mellett. A bérek 2%-kal nőttek a vendéglátásban.

Németországban 2010. január 1-tőla szálloda ÁFA kulcs 19%-ról 7%-ra csökkent. Ennek köszönhetően a szállodák 89%-a tudott fejleszteni, 35%-a bért emelni, 32%-a új munkatársakat felvenni. A szállodák 32%-a hajtott végre árcsökkentést. De a vendégéjszakák száma is jelentősen emelkedett. A fenti pozitív hatásokat ellenben lerombolná az egyes tartományokban újabban javasolt helyi, városi adók ( bed tax/city tax).


Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit

Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 2025. januárjában ismét meghirdette az Év Szállodája pályázatot. Mutatjuk az idei győzteseket.
Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről

Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről 

Soha rosszabb évet.
10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon

10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál”

ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál” 

Friss ibis-kutatás az idei utazási szokásokról.
Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o

Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o 

Az új szálláshely a Piazza del Duomótól 30 perc sétára található a városközpontban.
Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely

Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely 

Győztest hirdettek a négycsillagos Hotel Lycium bérbeadásának pályázatán.
Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak

Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak 

Sok pár utazással tölti idehaza is az eredetileg Angliában és Amerikában a szerelmesek ünnepeként számon tartott február 14-ét, és az azt követő hétvégét.
A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján

A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján 

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest “négycsillagos” besorolást kapott..
Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren

Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren 

Ez lesz az első szálloda az ország második legforgalmasabb repülőtere, a Debreceni Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében
Év Szállodája díjátadó gála  – még lehet jelentkezni!

Év Szállodája díjátadó gála – még lehet jelentkezni!  

Február 21-én részese lehet az év egyik legexkluzívabb szállodai eseményének.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.