Új elnök a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának élén

Új elnök a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának élén 

Ünnepi alakuló ülést tartott a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT), a grémium elnökévé Frittmann Jánost választották.
Átfogó szüreti mustfokellenőrzés indul

Átfogó szüreti mustfokellenőrzés indul 

A hatóságok 2021-ben, a szőlőszüret folyamán – a korábbi évekhez hasonlóan – ismét ellenőrzést végeznek a borászati üzemekben.  Ennek alapvető célja a helyes szüreti gyakorlat kialakítása: az ellenőrök a szőlőfelvásárlások során a tisztességes piaci gyakorlatot vizsgálják - jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

„Palackposta 2020” borpromóciós kampány 

Elindult a „Palackposta 2020”, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös borpromóciós kampánya, amely az online termelői borrendelést népszerűsíti a fogyasztók felé.

3 millió hektoliter bor készülhet idén 

Átlagos, több mint 400 ezer tonna szőlő teremhet idén Magyarországon, így várhatóan 3 millió hektoliter körüli bor készül - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára hétfőn, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlő-, bor-, pálinka albizottsága ülésén.

Már lehet nevezni az Országos Borversenyre 

A 40. Országos Borversenyre a jelentkezéseket 2019. május 10-ig várja a szervező Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a www.orszagosborverseny.hu honlapon. A jubileumi borverseny házigazdája a Kunsági Borvidék, a bírálat május 21. és 22. között Kecskeméten kerül megrendezésre.

Bemutatták a magyar borok legjavát Varsóban 

A tavalyi év sikereire alapozva, február 26-án, második alkalommal szervezte meg a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa lengyel üzleti borbemutatóját. A kereskedők, újságírók és gasztronómiai szakértők részvételével lezajlott borbemutatón 30 magyar, az Országos Borversenyen díjnyertes pincészet mutatkozott be. Az érdeklődő szakemberek három mesterkurzuson mélyíthették el ismereteiket.

Munkaerőpiaci felmérés a szőlő-bor ágazatban 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) február 19-én on-line felmérést indított, melynek célja a szőlő- és bortermelő vállalkozások foglalkoztatási jellemzőinek részletes feltérképezése. Az agráriumon belül is kiemelten nagy élőmunka-igényűnek számító ágazatban rendkívül komoly gondokat okoz a megfelelő munkaerő hiánya. A minőségi szőlőtermesztéshez, illetve borkészítéshez elengedhetetlen a szaktudással és kellő gyakorlattal rendelkező munkavállaló.

Magyar borászati terminusokat védetnének le 

Előrelépés történt a magyar borok uniós oltalma területén, ugyanis az Európai Bizottság foglalkozik a már öt éve benyújtott hagyományos magyar borászati kifejezések kérdésével, és hamarosan sor kerülhet ezek hivatalos bejegyzésére - közölte Erdős Norbert fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében hétfőn.

Legyen az Ön bora is az ország büszkesége! 

A borászok április 19-től nevezhetnek a 2018. évi Országos Borversenyre.

Hatodával kevesebb bort hozhat az idei szüret 

Hiány nem lesz, viszont drágulhatnak az italok - írja a Lokál csütörtöki számában Légli Ottóra, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnökére hivatkozva.

Gyérnek ígérkezik a borszőlőtermés 

Az idei szőlőtermés az eddigi becslések szerint nem éri el az átlagost - közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának új elnöke 

Idén nagyobb és jobb minőségű termés lett, csökkent az importált, nőtt az exportált borok mennyisége - derül ki a mintegy 60 ezer gazdálkodót tömörítő szervezet szakmai összefoglalójából.

Elkerülhetetlenül drágulni fognak az idei borok 

Elkerülhetetlennek tartja az áremelést az idei termésű boroknál a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT), mivel a borászatoknak a tavalyinál jóval többet kell fizetniük a szőlőért – írja az agárszektor.hu. A HNT szerint valamennyi borminőségi kategóriában 7-10 százalékos drágításra lesz szükség, ezért a szervezet egyeztetéseket kezdeményezett a borkereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokkal.

Kiváló évjáratú borokra van kilátás 2015-ben 

Emlékezetes évjárat lehet a 2015-ös mennyiségi és minőségi szempontból is a borászok szerint - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke a Magyar Hírlap szombati számában.

Június 27. lesz a Magyar bor és pezsgő napja 

Az idei évben első alkalommal június 27-én rendezik meg hagyományteremtő céllal országszerte a Magyar bor és pezsgő napját, a rendezvénysorozat Magyarország 22 borvidékén, egy időben zajlik majd - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Megújul a Magyar Bormustra 

Az ország legfontosabb borversenyévé kíván válni a Magyar Bormustra – korábban Országos Borverseny –, amelyet május 28-29-én, 36. alkalommal rendez meg a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).

Integrált szőlészeti-borászati rendszer 

Integrált hálózati rendszerben, tudásbázisát közösen felhasználva kell együttműködnie a szőlészeti-borászati ágazat szereplőinek és a minisztériumnak – jelentette ki Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szerdán Egerben egy szakmai konferencián.

Borászat: sikeres az ellenőrző jegy 

Látványos eredményeket hozott a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által kezdeményezett földrajzi jelzés nélküli borokra vonatkozó, miniszteri rendelettel bevezetett ellenőrző jegy alkalmazása, amit az elmúlt egy hónap tapasztalatai is alátámasztanak - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel.

Ellenőrzési díj az olcsó importborokra 

Literenként 30 forintos ellenőrzési díjat léptetett életbe keddi rendkívüli tanácsülésén az úgynevezett földrajzi jelzés nélküli (FN) borokra a borgazdasági szereplőket tömörítő Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). Az intézkedés elsősorban a dömpingáras borimport visszaszorítását célozza, ezért az agrártárca a díjfizetést napokon belül kiterjeszti a nem HNT-tag borimportőrökre is. Valószínű, hogy az ellenőrzési díjhoz kapcsolódó ellenőrző jegyek a legtöbb esetben megjelennek majd a borospalackokon is. Az agrarszektor.hu beszámolója.

Erősödhet a magyar borlobbi Brüsszelben 

A magyarországi borágazat lobbi-erejének növeléséről tárgyalt Budapesten Jean-Paul Bachy, az Európai Bortermelő Régiók Gyűlésének (AREV) francia elnöke. A HVG cikke.

Tarolt a lisztharmat a szőlőkben 

Tízmilliárd forintnyi terméskiesést okozhatott a szőlőültetvényeken az idei csapadékos időjárás, illetve az átlagosnál nagyobb kórokozói kártétel – olvasható az agrárszektor.hu-n. A legnagyobb károkat a szőlőlisztharmat idézte elő, amely a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felmérései szerint a kiskertekben 50-75 százalékos, a nagyüzemekben 25-35 százalékos veszteségeket okozott. A termelők 100-150 ezer tonnával kevesebb szőlőt szüretelhetnek le a kártételek miatt.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!