Elkerülhetetlenül drágulni fognak az idei borok

Elkerülhetetlennek tartja az áremelést az idei termésű boroknál a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT), mivel a borászatoknak a tavalyinál jóval többet kell fizetniük a szőlőért – írja az agárszektor.hu. A HNT szerint valamennyi borminőségi kategóriában 7-10 százalékos drágításra lesz szükség, ezért a szervezet egyeztetéseket kezdeményezett a borkereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokkal.

Jelentősen, átlagosan 15 százalékkal nőttek az idén a szőlőfelvásárlási árak, ezért a borászatok is áremelésre kényszerülnek, hogy jövedelmezőségüket fenntarthassák – közölte az agrárszektor.hu-val Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke. A szervezet szerint árnövelésre minden borminőségi kategóriában szükség lehet, mértéke pedig 7-10 százalék között mozoghat.

A HNT egyeztetéseket kezdeményezett annak érdekében, hogy a borkereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokat tájékoztassa a kialakult helyzetről. Az áremeléseket a borászatoknak az idei új borok megjelenése után, illetve a következő évre szóló értékesítési tárgyalásokon kellene érvényesíteniük.

A borászati cégek az idén 80-150 forintos kilónkénti árakon vásárolják fel a szőlőt annak ellenére is, hogy a 3 millió hektoliteres várható termés közel 20 százalékkal meghaladja a tavalyit. Tornai Tamás szerint a szőlőárak idei növekedéséhez hozzájárult, hogy vissza lehetett szorítani az árletörő hatású, gyenge minőségű importborokat. Több borvidéken azonban az is stabilizálja az árakat, hogy egyre szorosabb integráció épül ki a szőlőtermelők és a bortermelők között. A HNT a szőlő- és bortermelői integrációt – ágazati szintű megállapodással – tovább kívánja fokozni a közeljövőben – tette hozzá a szervezet elnöke.


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.