Elkerülhetetlenül drágulni fognak az idei borok

Elkerülhetetlennek tartja az áremelést az idei termésű boroknál a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT), mivel a borászatoknak a tavalyinál jóval többet kell fizetniük a szőlőért – írja az agárszektor.hu. A HNT szerint valamennyi borminőségi kategóriában 7-10 százalékos drágításra lesz szükség, ezért a szervezet egyeztetéseket kezdeményezett a borkereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokkal.

Jelentősen, átlagosan 15 százalékkal nőttek az idén a szőlőfelvásárlási árak, ezért a borászatok is áremelésre kényszerülnek, hogy jövedelmezőségüket fenntarthassák – közölte az agrárszektor.hu-val Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke. A szervezet szerint árnövelésre minden borminőségi kategóriában szükség lehet, mértéke pedig 7-10 százalék között mozoghat.

A HNT egyeztetéseket kezdeményezett annak érdekében, hogy a borkereskedelemmel foglalkozó vállalkozásokat tájékoztassa a kialakult helyzetről. Az áremeléseket a borászatoknak az idei új borok megjelenése után, illetve a következő évre szóló értékesítési tárgyalásokon kellene érvényesíteniük.

A borászati cégek az idén 80-150 forintos kilónkénti árakon vásárolják fel a szőlőt annak ellenére is, hogy a 3 millió hektoliteres várható termés közel 20 százalékkal meghaladja a tavalyit. Tornai Tamás szerint a szőlőárak idei növekedéséhez hozzájárult, hogy vissza lehetett szorítani az árletörő hatású, gyenge minőségű importborokat. Több borvidéken azonban az is stabilizálja az árakat, hogy egyre szorosabb integráció épül ki a szőlőtermelők és a bortermelők között. A HNT a szőlő- és bortermelői integrációt – ágazati szintű megállapodással – tovább kívánja fokozni a közeljövőben – tette hozzá a szervezet elnöke.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.