Népszerű úti célok, ahol jövőre különadót kell fizetni

Népszerű úti célok, ahol jövőre különadót kell fizetni 

Európa legnépszerűbb úti céljai közül számos hely jelentette be az elmúlt hónapokban, hogy többletbevételre kíván szert tenni. 2024-ben idegenforgalmi adót fizettetnek például Santiago de Compostelában, de Párizs és Amszterdam is a díj összegének megemelése mellett döntött.
Izland új turisztikai adó bevezetését tervezi

Izland új turisztikai adó bevezetését tervezi 

Még nem született döntés arról, hogy a látogatóknak mekkora összeget kell majd fizetniük, de Katrín Jakobsdóttir miniszterelnök szerint ez kezdetben nem lesz magas.
Horvátországban már csak online fizethetik az IFÁ-t a hajósok

Horvátországban már csak online fizethetik az IFÁ-t a hajósok 

A Horvátországban tartózkodó hajós turisták mostantól nem a kikötői kapitányságokon, hanem kizárólag online módon fizethetik meg az idegenforgalmi adót - tájékoztatta a Horvát Turisztikai Közösség (HTZ) budapesti képviseletének igazgatója csütörtökön az MTI-t.
Az IFA felfüggesztése inkább veszély mint segítség

Az IFA felfüggesztése inkább veszély mint segítség 

Miközben Ausztriában Kurz kancellár hétfői bejelentése szerint májusban a szállodák újranyitását tervezik, a magyar kormány adó felfüggesztő döntése alapján a turizmussal foglalkozó hazai önkormányzatok nem csak a tavaszt, a nyarat, az egész évet törölhetik a költségvetésük bevételi oldalán - írja a Balatontipp.hu.
Országszerte drágulnak a szálláshelyek

Országszerte drágulnak a szálláshelyek  

Több turisztikai szempontból fontos város önkormányzata is úgy döntött, hogy emeli az idegenforgalmi adó mértékét, emiatt még drágábbak lesznek a hazai szálláshelyek.

Drágulhat az új-zélandi nyaralás 

A 25-35 új-zélandi dollár közé tervezett összegből a beléptetési rendszer fejlesztését támogatnák - tudtuk meg szerdán a szigetország budapesti konzuli képviseletétől.
Baleár-szigeteken duplázzák az idegenforgalmi adót

Baleár-szigeteken duplázzák az idegenforgalmi adót 

A turistáknak ettől a hónaptól kétszer annyi idegenforgalmi adót (Ecotasa) kell fizetniük a Baleár-szigeteken, mint tavaly. Az ökoadóként emlegetett, de hivatalosan a fenntartható turizmusadó nevet viselő közterhet két évvel ezelőtt vezették be a Baleár-szigeteken azzal az indokkal, hogy a kormányzat anyagi forrásai szűkösek, miközben beruházásokra, a kulturális örökség védelmére, a turisztikai ágazat minőségének javítására van szükség ahhoz, hogy a turizmus növekedése tartós lehessen.
Korlátoznák a turisták áradatát Spanyolországban

Korlátoznák a turisták áradatát Spanyolországban 

Különböző intézkedésekkel próbálják mérsékelni a Spanyolországba látogató turisták számát.
Négy- és ötcsillagos szállodát építenének Balatonfűzfőn

Négy- és ötcsillagos szállodát építenének Balatonfűzfőn 

Hamarosan befejeződik Balatonfűzfő két strandjának megújítása. A későbbiekben bicikliutat alakítanának ki, illetve négy- és ötcsillagos szálloda építésére keresnek befeketetőt. 
Idegenforgalmi adót vezetett be Malajzia

Idegenforgalmi adót vezetett be Malajzia 

2017. szeptember 1-től kell fizetni a délkelet-ázsiai országba látogatóknak. 

Duplájára nő az idegenforgalmi adó a Baleár-szigeteken 

Megduplázzák az idegenforgalmi adót (Ecotasa) a Baleár-szigeteken 2018-tól - jelentette be a döntést a helyi kormányzat turizmusért felelős tanácsosa a Palma városában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Rekord mértékű idegenforgalmi adóval gazdagodott Gyöngyös 

A Mátra kapujában, Gyöngyösön 2016-ban rekord mértékű, csaknem 81 millió forint idegenforgalmi adó érkezett az önkormányzathoz – jelentette ki egy szakmai konferencián Csupekné Bedő Éva, a város polgármesteri hivatalának adóügyi csoportvezetője. Hozzátette: mindez a turisták növekvő érdeklődésének és a szállásadók szervezett munkájának köszönhető.

Nőtt az idegenforgalmi adóbevétel Egerben 

Az idei esztendő első nyolc hónapjában – a tavalyihoz képest – tovább nőtt Eger népszerűsége a turisták körében. Mindez az elmúlt évek fejlesztéseinek, az egész évre szóló gazdag programkínálatnak és nem kevésbé a vendégszeretetnek köszönhető.

A települések fele nem ellenőrzi az idegenforgalmi adót bevallókat 

Az idegenforgalmi adót (ifa) beszedő mintegy 830 magyarországi település csaknem fele nem ellenőrzi megfelelően az adófizetést,  így nagyon magas - átlagosan 23 százalék - a "láthatatlan" vendégéjszakák becsült aránya  - mondta Almádi Krisztina, a településmarketinggel foglalkozó EMKA Tanácsadó Kft. szakmai igazgatója az MTI-nek aztkövetően, hogy országos szakmai tájékoztatási fórumot indítottak az eredményekről.

Így alakul az idegenforgalmi adó mértéke a Baleár-szigeteken 

Szállástípustól függően 0,5 és 2 euró közötti összegbe kerül éjszakánként a Baleár-szigeteken nemrég bevezetett idegenforgalmi adó.

Bevezették az idegenforgalmi adót a Baleár-szigeteken 

Idegenforgalmi adót vezettek be a Spanyolországhoz tartozó Baleár-szigeteken július 1-től, amely a turistáknak éjszakánként 0,5 és 2 euró közötti többletköltséget jelent szállástípustól és a tartózkodási időtől függően.

PM: támogatást érdemelnek a balatoni szabadstrandok üzemeltetői 

A Párbeszéd Magyarországért (PM) arra szólítja fel a kormányt, hogy adja vissza az idegenforgalmi adóhoz járó teljes kiegészítést azoknak az önkormányzatoknak, amelyek szabadstrandot tartanak fent.

Ellehetetlenítené a Balatont a tervezett új ifa-normatíva 

A Balatoni Szövetség (BSZ) Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordult az idegenforgalmi adó (ifa) mellé járó állami kiegészítés tervezett csökkentése miatt, ami a szövetség szerint ellehetetlenítené a balatoni önkormányzatokat - közölte Balassa Balázs, a szövetség elnöke.

Pályázat révén javul a hévízi magánszálláshelyek színvonala 

Egy pályázat keretében közel 9 millió forintot kapnak a hévízi magánszálláshelyek. Ebből az összegből modernebb műszaki berendezéseket vásárolhatnak.

Turistákat adóztatnának a Baleári-szigeteken 

Idegenforgalmi adót vetne ki a Baleári-szigetek kormánya a turistákra; az elkészült tervezetet, amely szerint 0,5 és 2 euró közötti összeget kellene fizetni éjszakánként, hamarosan nyilvános vitára bocsátják.

Londonban is bevezetnék az idegenforgalmi adót 

Az egyik londoni polgármester-jelölt, Iwan Massow egyebek mellett azzal kampányol, hogy bevezetné az idegenforgalmi adót, amellyel évi 400 millió font pluszbevételhez jutna a város.

A TDM Szövetség reakciója az ifa-szabályok tervezett megváltoztatására 

A Magyar TDM Szövetség reakciója az idegenforgalmi adó és kiegészítésének megszüntetéséről Kehidakustányban elhangzottakra.

Glattfelder nekiment az idegenforgalmi adónak 

Megszűnhet az idegenforgalmi adó (ifa) és kikerülhetnek a SZÉP-kártyát elfogadó helyek közül a gyorséttermek - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön egy kehidakustányi konferencián.

Jelentősen kevesebb ifa-kiegészítés jut a gazdagabb településeknek 

A 2015. január 1-jével hatályba lépett Államháztartási törvény szerint az idegenforgalmi adó (ifa) után járó kiegészítés mértékének módosításával a települések mint egy harmada jár rosszul.

Eger került az élre az idegenforgalmi adóbevételben 

Egy friss elemzés szerint a megyeszékhelyi és a megyei jogú városok közül tavaly Egerben szedték be a legtöbb idegenforgalmi adót – mondta a Turizmus Online-nak Korsós László, a hevesi megyeszékhely polgármesteri hivatalának adóiroda-vezetője.

Több településen nőtt az idegenforgalmi adó 

A turisztikailag frekventált városok közül 505 forinttal Gyöngyös lett a legdrágább.

Több hazai településen is nőhet az idegenforgalmi adó 

Bár a legtöbb város jövőre sem növeli idegenforgalmi adóját, vannak kivételek. Tapolca különösen magas adót vethet ki a turistákra, Debrecen pedig mintegy 100 forinttal növelné az IFA-t.

Idegenforgalmi adót vezetnek be Portugália fővárosában 

A lisszaboni városi tanács eldöntötte, hogy 2015-től bevezeti az idegenforgalmi adót minden olyan látogató részére, aki repülővel vagy a tengeren keresztül jut el a fővárosba.

Róma durván megadóztatja a turistákat 

Rómában mostantól duplájára nő a turisták által a szálláshelyeken fizetendő idegenforgalmi adó mértéke. 

Drágábbá válnak Rómában a múzeumi belépők 

Egy euróval többet kell fizetnie szeptember elsejétől Róma lakosainak az állami és önkormányzati múzeumokban. Két euróval drágulnak a múzeumi belépőjegyek a máshonnan érkező látogatóknak. Milánóban és Firenzében júliustól emelkedett a múzeumi belépők ára.

Adómentes idegenforgalom Szarvason 

Egy Magyarországon meglehetősen szokatlan kezdeményezéssel a szarvasi önkormányzat a Körös-menti TDM szakmai véleményezését is figyelembe véve módosította az idegenforgalmi adóról (ifa) szóló helyhatósági rendeletet: 2014. január 1-től a városban pihenő, nyaraló 70 év felettiek mentesülnek az ifa megfizetése alól. A Körös-menti régió turizmusának élénkítéséért dolgozó szakmai szervezet kezdeményezésére a magánszállások esetében a jövő év elejétől a korábbi 400 forintos idegenforgalmi adót a rendelet 250 forintra csökkentette.

Áfacsökkentést, nagyobb marketingkeretet kér a szállodaszövetség 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége ismét elkészítette "A magyar szállodaipar helyzetének értékelése" című anyagát, amely bemutatja az ágazat 2011-12 évi, 2013. I-VII. havi teljesítményének alakulását, a megmutatkozó tendenciákat, a szállodai vállalkozások fenntartható működésére ható körülményeket, javaslatot tesz a hotelek teljesítményének javítására.

155 milliós bevétel a margitszigeti adókból 

Éves szinten 155 milliós bevételt vár a fővárosi önkormányzat a megszavazott margitszigeti ingatlan- és idegenforgalmi adótól. Az adónemeket eddig is fizetni kellett, csak a XIII. kerületi önkormányzatnak. A rendelet 2014-től lép érvénybe.

Az MSZP ismét a fővároshoz utalná az idegenforgalmi adó bevételeit 

Az MSZP szerint nem szolgálja Budapest turisztikai fejlesztését az, hogy az idegenforgalmi adót a főváros helyett a kerületek szedik be.

Hogy lett 660 millióból 10 millió a főváros Ifa-bevétele? 

Két év alatt drasztikusan lecsökkentek a főváros idegenforgalmiadó-bevételei, ugyanakkor az V. kerület 950 millió forintot zsebelt be ebből az adónemből 2012-ben.

Eger: illegális szálláshely-szolgáltatókra csap le az adóhatóság 

Az önkormányzati adóhatóság tapasztalatai és állampolgári bejelentések alapján megállapítható, hogy nem csökken az engedély nélküli szálláshely szolgáltatások száma - közölte Eger ökormámyzata hétfőn a Turizmus Online-nal.

Módosul a fővárosi forrásmegosztás 

Az idegenforgalmi adóra vonatkozó szabályok egyértelműsítése miatt módosította a fővárosi és a kerületi önkormányzatok közötti forrásmegosztásról szóló törvényt az Országgyűlés hétfőn.

Harc az idegenforgalmi adóért 

Addig aligha fog megszületi az új turizmus törvény, amíg nem dől el, hogyan oszlik majd meg az idegenforgalmi adó a TDM szervezetek és az önkormányzatok között, írja a Világgazdaság.

Balatoni kezdeményezés: adózzanak a középiskolás korú fiatalok is 

Szokatlanul kemény vitát váltott ki a Balatoni Szövetség (BSZ) pénteki füredi közgyűlésén dr. Balázs Árpád indítványa.

Egységes 4%-os IFA a fővárosban 

Egységesítik az idegenforgalmi adó kivetési gyakorlatát a budapesti kerületek és a főváros, ennek alapja a 4 százalékos adómérték lesz - jelentette be Rogán Antal (Fidesz-KDNP) V. kerületi polgármester szerdán, miután az érintett önkormányzatok egyeztettek a kérdésben.

Több vendégéjszaka, magasabb adóbevétel Egerben 

Jól teljesített idén a turizmus Egerben. Az idei első félévben a vendégéjszakák száma tíz százalékkal nőtt, az idegenforgalmiadó-bevétel pedig 17%-kal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Egységes idegenforgalmi adót szeretne a szálloda szövetség 

Egységes, a korábban alkalmazott idegenforgalmi adó visszaállítását szorgalmazza a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) az MTI-hez eljuttatott pénteki állásfoglalásában.

Nőttek Eger idegenforgalmi adóbevételei 

Javult Eger gazdasági helyzete az első féléves adózási adatok alapján. 

Egy napig sztrájkolhatnak az olasz szállodák 

Országos tiltakozó akciót hirdettek az olaszországi szállodák az idegenforgalmi adó tervezett bevezetése ellen. A szállodaszövetségek még nem döntötték el, hogy sztrájkkal vagy más eszközzel fejezik-e ki nemtetszésüket.

Józsefvárosban marad az idegenforgalmi adó 

Újabb bevételekhez juthat a kerület az idegenforgalmi adó (ifa) emelésének köszönhetően. A Józsefvárosi Önkormányzat 431 forintban határozta meg az éjszakánként, fejenként fizetendő ifa-t, amelyet a szállodáknak január 1-től minden vendég után be kell fizetni a közös kasszába. A kerület vezetése már 40 százalékos kihasználtság mellett is 250 millió forintos bevételre számít, amelyet a kerület fejlesztésére fordítanak majd.

A fővárosban a kerületek vetik ki az idegenforgalmi adót 

Ezentúl nem a főváros, hanem a kerületek szedik be az idegenforgalmi adót, hacsak a kerület az ellenkezőjéhez beleegyezését nem adja. Munkatársunktól

25 millió forinttal többre számít Gyula 

Mintegy 25 millió forint többletbevételre számít jövőre Gyula önkormányzata annak következtében, hogy a parlament elfogadta azt a módosító indítványt, amelynek értelmében a helyi idegenforgalmi adóbevétel minden egy forintjához másfél forinttal fog hozzájárulni a költségvetés - hangzott el egy sajtótájékoztatón pénteken Gyulán.

A kulturális turizmus stratégiája a szakbizottságnál 

Élénk érdeklődéssel követték az Országgyűlés Sport- és Turizmusbizottság tagjai a kulturális turizmus Budai és Barta tanácsadó cég által készített stratégiájának bemutatását.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!