Az IFA felfüggesztése inkább veszély mint segítség

Miközben Ausztriában Kurz kancellár hétfői bejelentése szerint májusban a szállodák újranyitását tervezik, a magyar kormány adó felfüggesztő döntése alapján a turizmussal foglalkozó hazai önkormányzatok nem csak a tavaszt, a nyarat, az egész évet törölhetik a költségvetésük bevételi oldalán - írja a Balatontipp.hu.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Kormányinfón a napokban jelentette be, hogy “a turizmus segítésére felfüggesztik az év végéig az idegenforgalmi adót“. Több balatoni település vezetőjét arról kérdezte a Balatontipp.hu, hogyan érinti őket az IFA idei elvesztése, kell-e spórolniuk. S ha igen, miben érzik majd a pénz hiányát a települések lakói és az odalátogatók.

Mint kiderült, igazán el sem akarják hinni, hogy a gépjárműadó és a parkolódíjak után a települések legfontosabb bevétele is áldozatul esik a járvány elleni védekezésnek. Balatonberényben a tavalyi adatok alapján 17 millió forint lenne az idegenforgalmi adóból származó bevétel, aminek most így teljesen búcsút mondhatnak. És persze ugyanez lehet a sorsa annak a hasonló nagyságú központi kiegészítésnek is, amit az idei bevétel alapján jövőre kapnának meg – tudták meg Horváth László polgármestertől. Mint elmondta, ehhez jön még, illetve ezzel együtt elmegy a 3,7 milliós gépjármű adónak a maradék 40 százaléka, amit a napokban szintén elvettek a településektől. Csak abban bíznak, hogy a község határában tavaly nyár óta származó naperőmű iparűzési adóként visszapótolja majd az elvonásra kerülő adók egy részét. – Az már most biztos, hogy ilyen helyzetben a tervezett fejlesztéseket nem tudjuk elkezdeni – mondta a polgármester.

Révfülöp esetében az idegenforgalmi adó elvesztése mintegy 25 millió forint bevételkiesést jelentene, tudták meg Kondor Géza polgármestertől. – Tekintettel arra, hogy az elmúlt években amúgy is fokozatosan csökkent a beszedett adó utáni költségvetési hozzájárulás, és figyelembe véve azt, hogy az MTÜ ennek az összegnek közel kétszeresét adta a turizmus illetve a strand fejlesztésre, mondhatnánk, hogy ha ezzel segíteni tudjuk a turizmussal foglalkozó vállalkozásokat, akkor nemes célra fordítottuk. De, a gyenge láncszem az, hogy ki tudnak-e nyitni a szálláshelyek. Ha esetleg nem, akkor a 0 vendégéjszakára nincs mit elengedni, hisz az idegenforgalmi adót nem a vállalkozó, hanem a vendég fizeti, a szálláshely csak beszedi. Ha kinyitnak, az a nem túl magas, 200-500 Ft közötti összeg valószínűleg be fog épülni a szállásdíjba, mint ahogy az élelmiszerek ÁFA-csökkentése is általában ezt a hatást váltotta ki – véli a polgármester. A strandokra kapott pénz kárpótlás lehet, de ettől még kérdéses a döntés indokoltsága.

Kondor Géza arra is felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzatok, illetve dolgozóik ugyanúgy szenvedő alanyai a turizmus visszaesésének, ahogy a szálláshelyek. Ezért az elvonás helyett inkább támogatásra szorulnának. – Nem csak a szálláshelyek foglalkoznak turizmussal, hanem a vendéglátóhelyek, önkormányzati strandok is, ahol szintén komoly visszaesés várható, ha ki lehet nyitni. Ezek szinten tartásához szintén elkelne némi hozzájárulás, főleg, mivel ha kevés a vendég, a költség akkor is közel annyi, mint telt ház esetén. Az önkormányzati dolgozók több mint fele áprilistól kb. októberig szintén a turizmusban dolgozik – strandokon, múzeumokban, kulturális létesítményekben -, ezen dolgozók bértámogatásáról még egyértelmű információt nem hallottam – mondta Kondor Géza.

Az idegenforgalmi adóbevételek várt lecsökkenése, illetve most már biztosnak tűnő elvesztése a régióból legjobban a hévízi önkormányzatot érinti. Mint Papp Gábor polgármestertől megtudták, amennyiben március közepétől az év végéig kiesik az összes idegenforgalmi adó, akkor az a korábbi év alapján mintegy 650 millió bevétel kiesést jelent a városnak, plusz az ehhez járó állami támogatás elveszítését is. – Nagyon szoros költségvetést kell tartanunk, ehhez már tettünk lépéseket és a terveink a talpra álláshoz formálódnak. Megszorításokra is szükség lesz. Várhatóan újra kell gondolni a civil szervezetek, alapítványok támogatását. Ugyancsak át kell gondolni az önerős fejlesztéseket és az önerővel kiegészített fejlesztéseket, ahogy az intézményekben dolgozók esetleges bérpótléka, kiegészítése, jutalmazása is áttekintésre vár – válaszolta kérdésünkre a polgármester.

Papp Gábor a fentiekhez még azt tette hozzá: Véleményünk szerint az IFA felfüggesztése nem segíti a turizmus talpra állását, mivel ennek befizetése a vendégektől érkezik, a vendégek utazását pedig a veszélyhelyzet megszűnése után sem ez befolyásolja; a turizmusból élő települések költségvetését azonban veszélyezteti! Jelen helyzetre tekintettel észszerűnek tartanánk az IFÁ-ra adott állami támogatás felfüggesztését, és/vagy a turisztikai adó felfüggesztését.


Ingyenes kresz suli a Városligetben

Ingyenes kresz suli a Városligetben 

1400 gyermek tanulhatja meg a biztonságos közlekedés szabályait a nyáron.
Különleges izlandi koncert és drón nap a repülőmúzeumban

Különleges izlandi koncert és drón nap a repülőmúzeumban 

Inspiráló történetek, múzeumok éjszakája és érdekes bemutatókkal készülnek az idei nyári szezonra.
Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben

Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben 

A rendelkezés 2024. június 14-30. között érvényes.
Átadták az üzleti turizmus kiválóságait elismerő Business Excellence díjakat

Átadták az üzleti turizmus kiválóságait elismerő Business Excellence díjakat 

Tíz kategóriában meghirdetett felhívásra 62 pályamunka érkezett.
Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján

Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján 

Közel 450 intézmény mintegy 2500 programmal készül június 22-ére.
Lerántják a leplet egy felemelő sporteseményről

Lerántják a leplet egy felemelő sporteseményről 

Az egész világot megmozgató futball seregszemlére  a Pont Csopak is méltó módon készül.
Pokrócos utazó fesztivál rejtett kincsekkel

Pokrócos utazó fesztivál rejtett kincsekkel 

A Balaton Piknik a Tihanyi-félszigetre érkezik.
Személyre szabja az ügyfelek védelmét az Erste

Személyre szabja az ügyfelek védelmét az Erste 

Az emberközpontú bankolás filozófiáját követve az egyéni költési szokásokhoz igazodó, napi maximális limitet állít be lakossági ügyfeleinek az internet- és mobilbankos (George Web és George App) átutalásokhoz az Erste.
Ilyen lett  megújult zarándokközpont - képekkel

Ilyen lett megújult zarándokközpont - képekkel 

Családbarát turisztikai hellyé vált Mátraverebély-Szentkút: hivatalosan is átadták a római katolikus nemzeti kegyhely új létesítményeit.
Focilázban ég a Városháza pop-up parkja

Focilázban ég a Városháza pop-up parkja 

Szombaton, június 15-én, 15 órakor lép először pályára a magyar válogatott, és lehet szurkolni a csapatnak a belváros szívében, a Károly körútnál, a Városháza pop-up parkban.