Glattfelder nekiment az idegenforgalmi adónak

Megszűnhet az idegenforgalmi adó (ifa) és kikerülhetnek a SZÉP-kártyát elfogadó helyek közül a gyorséttermek - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön egy kehidakustányi konferencián.

Glattfelder Béla megfogalmazása szerint felvetődött olyan javaslat, hogy érdemes lenne megszüntetni az eredetileg a helyi turizmus támogatására bevezetett idegenforgalmi adót (ifa) a hozzá járuló állami kiegészítéssel együtt, hiszen az ma már szinte ágazati "különadóvá" vált és csökkenti a turizmusban lévő forrásokat. De továbbra is joguk lenne az önkormányzatoknak erre az ágazatra helyi adót kivetni.

Az államtitkár úgy vélekedett, egy ilyen javaslat elfogadása esetén közel 10 milliárd forint maradna állami szinten. Ezt az összeget inkább olyan területek támogatására lehetne felhasználni, amelyeket ma európai uniós forrásokból lehet támogatni, mint például a szálloda- vagy gyógyfürdőfejlesztések.A SZÉP-kártya rendszerének továbbfejlesztése kapcsán pedig arról beszélt az államtitkár, hogy az elfogadók köréből kikerülhetnek a gyorséttermek, mert az eredeti céloknak megfelelően a szálláshelyeknek és a szabadidős tevékenységeknek kellene nagyobb szerepet szánni.

Az MTI kérdésére kifejtette: a SZÉP-kártyás költések jelentős része ma már a vendéglátáshoz kapcsolódik, ami közvetlenül nem a turizmust szolgálja, márpedig ezt a fajta adókedvezménnyel illetett juttatást alapjaiban idegenforgalmi célokra találták ki.

Az államtitkár mindezt azt követően fejtette ki, hogy Horváth Tihamér, az éppen a SZÉP-kártya ötletét felvető Széchenyi-Terv Gazdaságfejlesztő Társaság elnöke a szervezet közgyűlésén beszámolt arról a javaslatukról, miszerint a SZÉP-kártyák rendszerét valamilyen módon a nyugdíjasokra is ki kellene terjeszteni. Felvetése szerint a bizonyos idő után fel nem használt, és ma még a munkáltatóknak visszautalt összegeket lehetne a nyugdíjasok számára elérhetővé tenni, de a részletes javaslatokat az NGM-mel közösen dolgoznák ki.

Az MSZÉSZ nem ért egyet az ifa megszüntetésével

Niklai Ákost, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnökét is megkérdeztük a témában, aki elmondta: „Ez a javaslat számunkra nem ismert, a Nemzetgazdasági Minisztériummal való megbeszélésünk során ez ilyen formában még nem vetődött fel, de szívesen megismernénk ennek okát és összefüggéseit. Szakmailag nézve az idegenforgalmi adó megszüntetésével nem értünk egyet, hiszen a mikro-, kis- és középvállalkozások piacra jutását és piacon maradását segíti a világszerte sikeres idegenforgalmiadó-rendszer. Egyébként – a kormányzathoz hasonlóan – még a helyi (települési) vállalkozók is gyakran adnak pénzügyi hozzájárulást, és így biztosítanak forrást a helyi desztinációs menedzsment tevékenységéhez. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége várja a további részleteket, indokokat.”

Glattfelder Béla 2014. júliusa óta tölti be jelenlegi pozícióját, ennek apropójából tavaly szeptemberben exkluzív interjúban kérdeztük az államtitkárt a turizmusirányítás aktuális kérdéseiről, melyet ide kattintva olvashat el.

Jelentősen kevesebb ifa-kiegészítés jut a gazdagabb településeknek
Nemrég számoltunk be arról, hogy a 2015. január 1-jével hatályba lépett Államháztartási törvény szerint az idegenforgalmi adó (ifa) után járó kiegészítés mértékének módosításával a települések mint egy harmada jár rosszul.

A beszedett IFA minden forintja mellé a költségvetés 1,55 forint kiegészítést nyújt, üdülőhelyi feladatok támogatása néven. Ezen támogatási előirányzat a korábbi években a központosított előirányzatok között szerepelt, de az Áht. módosítását követően - mint azt érdeklődésünkre a NGM-nél közölték - a helyi önkormányzatok támogatásait szét kellett választani normatív jellegű, pályázást nem igénylő, valamint pályázati kiírással biztosított költségvetési támogatásokra.

Előbbi esetben működik évek óta a helyi önkormányzatok jövedelemkülönbségét mérséklő kompenzációs rendszer. A jövedelemkülönbség-mérséklés során az egy főre jutó iparűzési adóerőképességet veszik alapul. Ez a 2%-os maximális adókulcs 70%-át jelenti; vagyis ennek egy lakosra jutó összegét. Amelyik önkormányzatnál ez vészesen kevésnek bizonyul, az nagyobb kiegészítő támogatásban részesül. Akinél pedig az iparűzési adó is nagy, és ifa is rendesen folyik be a nagy kalapba, ott progresszív sávos elvonás érvényesül a különböző jogcímeken kapott, működést szolgáló előirányzatokból, de legfeljebb az iparűzési adóalap 0,55 %-a összegéig.

Az NGM-nél elismerték, hogy a beszámítás rendszere számos más támogatás mellett érinti az üdülőhelyi feladatok támogatását is. Vagyis az ifa esetében 1 forint vagy annál kevesebb maradhat az eddigi 1,55-ből. Ez például az adóbevételek alapján Magyarország leggazdagabb települései között számon tartott Hévíz esetében 60 millió forint mínuszt jelent idén.

A minisztériumtól szintén megtudtuk, hogy vannak önkormányzatok, melyek az adott támogatásra egyáltalán nem is lesznek jogosultak. - Ugyanakkor látni kell, hogy ebben az esetben az adott helyi önkormányzatok olyan mértékű helyi iparűzési bevételi képességgel rendelkeznek, aminek révén a meg nem kapott állami támogatásnak megfelelő forrást saját bevételéből képesek biztosítani az adott feladat ellátásához. - tették hozzá vigaszágon. A budapesti kerületekkel együtt összesen 686 önkormányzat jogosult elméletileg ifa-kiegészítésre, amelynek teljes összege 13 milliárd forint lenne. A kompenzáció eredményeként ennek az összegnek csak 47%-a, 6,1 milliárd forint kerül kifizetésre. A 686 településből az elvonás valamilyen mértékben közel 250 települést érint.Forrás: MTI


Végzetes fürdőzés a tóban

Végzetes fürdőzés a tóban  

Egész éjszakába nyúló kutató tevékenységet folytatott a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának egyik mentőegysége.
Nem lesz többet Balaton Sound?

Nem lesz többet Balaton Sound? 

A rendezvény esetleges megszűnéséről már korábban is felreppentek pletykák.
Így kerülhetőek el a nyári balesetek

Így kerülhetőek el a nyári balesetek 

A nyári szabadságok veszélyeire figyelmeztetnek a szakértők.
Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index

Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index 

A VIMOSZ szakmai társszervezetekkel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet.
Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen

Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen 

A keszthelyi sétálóutcán felállított színpadon keszthelyi és keszthelyi kötődésű zenészek mutatják be produkcióikat a júliusi és augusztusi estéken.
Kulturális turizmus díj  pályázat - hazai településeknek

Kulturális turizmus díj pályázat - hazai településeknek 

Megnyílt a jelentkezési és jelölési lehetőség a 6. Art is Business Díjra.
Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba

Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba 

Zendaya egy igazán különleges teremben kapott helyet...
 Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre

Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre 

A Disney idén nyáron egy különleges műsorral örvendezteti meg a közönséget, kicsiket és nagyok egyaránt elrepítve egy kalandokkal, varázslattal és felejthetetlen hősökkel teli világába
Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik

Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik 

Boldogkőváralja kivételes helyszínén, a Téka tábor festői környezetében jön idén is a rusztikus könnyűzenei fesztivál 2024 augusztus 9-10-11 között.
Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között

Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között 

A fertődi Esterházy-kastély csodálatos Apolló-terme ad otthont az immár hagyományosnak számító nyári programsorozatnak.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.