Így alakul az idegenforgalmi adó mértéke a Baleár-szigeteken

Szállástípustól függően 0,5 és 2 euró közötti összegbe kerül éjszakánként a Baleár-szigeteken nemrég bevezetett idegenforgalmi adó.

Nemrég számoltunk be arról, hogy július 1-jétől idegenforgalmi adót vezettek be a Spanyolországhoz tartozó Baleár-szigeteken, amely a turistáknak éjszakánként 0,5 és 2 euró közötti többletköltséget jelent szállástípustól és a tartózkodási időtől függően.

A szigetcsoport kormányzati weboldalán megjelent, hogy a különböző típusú szállások esetén mennyibe kerül a turistáknak éjszakánként ez az adó.

Eszerint a luxusszállodák, az ötcsillagos és a négycsillagos superior hotelek, valamint a négykulcsos apartmanok vendégeinek fejenként és éjszakánként 2 euróba kerül az idegenforgalmi adó, a négycsillagos és a háromcsillagos superior szállodák, valamint a háromkulcsos superior apartmanok lakóinak 1,5 euróba kerül egy éjszaka. Az egy-, kettő- és háromcsillagos hotelekben, illetve az egy-, kettő- és háromkulcsos apartmanházakban megszállóknak 1 eurót kell fizetniük, ugyanennyibe kerül az adó a nyaralót bérlőknek és a vidéki szállodák, valamint az agroturizmusban részt vevő szálláshelyek vendégeinek és a tengerjáró hajókon érkezőknek. Fél eurót pedig a hostelben, vendégházban, panzióban, kempingben vagy táborban megszálló turistáknak kell fizetniük éjszakánként.

Nem kell idegenforgalmi adót fizetniük a 16 év alatti gyerekek után, illetve fele annyiba kerül az adó szezonon kívül (november 1. és április 30. között) és azoknak, akik hosszabb időt töltenek a szigeten – nekik a kilencedik naptól számítva él a kedvezmény abban az esetben, ha ugyanazon a szálláshelyen maradnak.

A hivatalos adatok szerint a szigetekre, amelyek közül a legnépszerűbb Mallorca, Menorca és Ibiza, tavaly 14 millió turista érkezett, akik összesen 54,3 millió vendégéjszakát töltöttek el.


A madridiak Balatonja a magyarok kedvence

A madridiak Balatonja a magyarok kedvence  

A magyarok körében azért is lett népszerű a terület, mert más spanyol régiókhoz képest jóval könnyebben megközelíthető.
Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt

Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt 

 „Mi vagyunk a nagy vesztesek” – mondják a párizsi kulturális szektorban dolgozók.
Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét

Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét 

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.