Rekord mértékű idegenforgalmi adóval gazdagodott Gyöngyös

A Mátra kapujában, Gyöngyösön 2016-ban rekord mértékű, csaknem 81 millió forint idegenforgalmi adó érkezett az önkormányzathoz – jelentette ki egy szakmai konferencián Csupekné Bedő Éva, a város polgármesteri hivatalának adóügyi csoportvezetője. Hozzátette: mindez a turisták növekvő érdeklődésének és a szállásadók szervezett munkájának köszönhető.

A Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület rendezésében, az Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi campusán tartott szakmai összejövetelen szállásadók, vendéglátósok és egyetemi hallgatók vettek részt. Köszöntőjében Benkő Béla, az egyesület TDM menedzsere a partnerek kölcsönös tájékoztatásának és együttműködésnek fontosságát emelte ki. Csupekné Bedő Éva adóügyi csoportvezető bevezető előadásában a 2004-2016 közötti időszakot mérlegelve a Gyöngyösön beszedett idegenforgalmi adó kedvező változásait mutatta be. Kiemelte, hogy a tavalyi közel 81 millió forintnyi ifa az eddigi legtöbb a mátraaljai város életében. Mindez közigazgatásilag Gyöngyös, Mátrafüred, Mátraháza és Kékestető szállásadóira vonatkozik, akik sokat tettek ezért az eredményért.

Az idén már emelt adóval számolnak

Ezután beszélt a jogszabályi kötelezettségekről, illetve a helyi idegenforgalmi adórendeletről is, amelyet az önkormányzat képviselőtestülete alkotott meg. Hangsúlyozta az adózók felelősségét és a vendégéjszakákra vonatkozó bejelentési kötelezettségüket is. Kiemelte, hogy az adó mértéke tavaly egy vendégéjszakára számítva 300 forint volt a város vonzáskörzetében, az idén viszont – a képviselő testület döntése alapján – ezt 503 forintra emelték.

A továbbiakban az előadó arról is szólt, hogy a törvény szerint kik kérhetnek mentességet az idegenforgalmi adó fizetése alól. Felsorolta a törvényi szabályozásban foglaltak körét, amelyet a helyi képviselőtestület ebben az évben Gyöngyös térségében rendeletileg két területen egészített ki. A döntésük szerint a 70 éven felüli magánszemélyeknek, valamint a mátraházi edzőtáborban munkát végző élsportolóknak, illetve szakembereknek sem kell idegenforgalmi adót fizetniük. Csupekné Bedő Éva arra is rámutatott, hogy az idegenforgalmi adót a vendégek a szállásadóknak adják át, akik ezt kötelesek bejelenteni és befizetni az önkormányzatnak. Ugyanakkor folyamatos nyilvántartást is vezetniük kell arról, hogy kik kapnak mentességet. Késedelem esetén pótlékot számolnak fel nekik, illetve, ha nem fizetik meg az önkormányzatnak az idegenforgalmi adót, akkor végrehajtást is elrendelhetnek ellenük.

Az előadást követő beszélgetésen az egyik szállásadó azt vetette fel, hogy ha olyan családok érkeznek hozzájuk, akik babával, illetve kisgyerekkel jönnek, akkor mi a teendő az adózással. Az előadó elmondta, hogy az idegenforgalmi adó fizetése alóli mentességet igényelniük kell az érintett családoknak. Ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy ezt a kérdést közelebbről is megvizsgálják.

A piaci ár és a járulékos költségek

Ezután Gábriel Péter, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara adószakértője beszélt az általános forgalmi adónak a szálláshely-szolgáltatásban, illetve a vendéglátásban betöltött szerepéről. Ismertette a hatályos áfa-szabályokat és hangsúlyozta, hogy az adó alapja a szokásos piaci ár. De ide tartozik a vevőre áthárított járulékos költség is. Példaként említette a csomagolás, illetve a szállítás költségeit, a vendéglátásban pedig a felszolgálási díjat. Ezeket a számlán vagy a nyugtán fel kell tüntetni. A kereskedelmi szálláshelyeken is megjelennek járulékos költségek, így például a szoba árában foglalt reggeli, az üdvözlőital, a délutáni kávé vagy a fürdőköpeny használata. Ezeket is figyelembe kell venni.

Az előadó arra is kitért, hogy az adó alapját ár- és díjengedménnyel csökkenthetik, de lehet üzletpolitikai célú árengedmény is. Ezt a partner abban az esetben veheti igénybe, ha megfelel az előírt követelményeknek. A továbbiakban 2017 január 1-jén életbe lépett jogszabályi módosításokat ismertette. Többek között arról beszélt, hogy a 18 százalékos általános forgalmi adót alkalmazhatják például a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásoknál, az étkezőhelyi vendéglátásban, továbbá azokon az önkiszolgáló helyeken is, ahol a fogyasztáshoz szükséges feltételekkel rendelkeznek.

Számla- és nyugtaadási kötelezettség

Ugyanez vonatkozik a cukrászsüteményekre és a pizzára is. Ám a hal- és a pecsenyesütők, a kolbász- és a hurkasütők, a munkahelyi, illetve a közétkeztetésben résztvevők például a 27 százalékos áfát alkalmazzák. Az öt százalékos adómértékkel csak a húsok, a tej, a tojás, illetve a vendégeknek biztosított napilapok és folyóiratok beszerzésénél találkozhatnak. A szakértő kiemelte a számla-, illetve a nyugtaadási kötelezettség fontosságát is a gyakorlatban.

Gábriel Péter végül arról is beszélt, hogy a vendéglátók, illetve a szálláshely-tulajdonosok nemcsak itthon, hanem külföldön is hirdethetik a tevékenységüket természetesen akkor, ha az erre vonatkozó adózási feltételeknek megfelelnek.


Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre

Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre 

A MUISZ a következő időpontban nagyszabású programot szervez 50. születésnapja alkalmából.
Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában

Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában  

Gyereknapi programok a Városháza pop-up parkban!
Gördeszka-kiállítás Pécsett

Gördeszka-kiállítás Pécsett 

Dizájnolt deszkák, underground relikviák, magazinok és plakátok a ’60-es évekből – minden, ami a gördeszka-kultúrához tartozik.
Egy éves a Madame Tussauds Budapest

Egy éves a Madame Tussauds Budapest 

A meglepetések sora nem ér véget: a Madame Tussauds Budapest hamarosan újabb sztárok érkezését jelenti be, nemsokára két állandó figurával 54-re bővül a hírességek névsora.
Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban

Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban 

Együttműködési megállapodást kötött a Tesco és az Erste.
Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora

Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora 

Az est során 1.751.000 Ft gyűlt össze az alapítvány javára, mely során igazgyöngyös gyerekek által festett öt festmény is kalapács alá került.
Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában

Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában 

A fergeteges zene mellett lendületes, informatív és izgalmas tárlatvezetések is várnak ránk, hiszen ez az utolsó este, amikor ebben a formában.
Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon

Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon 

Kihirdették a 4. Káli Art-Park szobrászati pályázatának eredményét.
Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon

Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon 

„Éld át az ismeretlent” hirdetik a kiállítás plakátjai és molinói városszerte.
Új kiállítás Balatonfüreden

Új kiállítás Balatonfüreden 

A reformkorba repít vissza a balatonfüredi látógatóközpont.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.