Rekord mértékű idegenforgalmi adóval gazdagodott Gyöngyös

A Mátra kapujában, Gyöngyösön 2016-ban rekord mértékű, csaknem 81 millió forint idegenforgalmi adó érkezett az önkormányzathoz – jelentette ki egy szakmai konferencián Csupekné Bedő Éva, a város polgármesteri hivatalának adóügyi csoportvezetője. Hozzátette: mindez a turisták növekvő érdeklődésének és a szállásadók szervezett munkájának köszönhető.

A Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület rendezésében, az Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi campusán tartott szakmai összejövetelen szállásadók, vendéglátósok és egyetemi hallgatók vettek részt. Köszöntőjében Benkő Béla, az egyesület TDM menedzsere a partnerek kölcsönös tájékoztatásának és együttműködésnek fontosságát emelte ki. Csupekné Bedő Éva adóügyi csoportvezető bevezető előadásában a 2004-2016 közötti időszakot mérlegelve a Gyöngyösön beszedett idegenforgalmi adó kedvező változásait mutatta be. Kiemelte, hogy a tavalyi közel 81 millió forintnyi ifa az eddigi legtöbb a mátraaljai város életében. Mindez közigazgatásilag Gyöngyös, Mátrafüred, Mátraháza és Kékestető szállásadóira vonatkozik, akik sokat tettek ezért az eredményért.

Az idén már emelt adóval számolnak

Ezután beszélt a jogszabályi kötelezettségekről, illetve a helyi idegenforgalmi adórendeletről is, amelyet az önkormányzat képviselőtestülete alkotott meg. Hangsúlyozta az adózók felelősségét és a vendégéjszakákra vonatkozó bejelentési kötelezettségüket is. Kiemelte, hogy az adó mértéke tavaly egy vendégéjszakára számítva 300 forint volt a város vonzáskörzetében, az idén viszont – a képviselő testület döntése alapján – ezt 503 forintra emelték.

A továbbiakban az előadó arról is szólt, hogy a törvény szerint kik kérhetnek mentességet az idegenforgalmi adó fizetése alól. Felsorolta a törvényi szabályozásban foglaltak körét, amelyet a helyi képviselőtestület ebben az évben Gyöngyös térségében rendeletileg két területen egészített ki. A döntésük szerint a 70 éven felüli magánszemélyeknek, valamint a mátraházi edzőtáborban munkát végző élsportolóknak, illetve szakembereknek sem kell idegenforgalmi adót fizetniük. Csupekné Bedő Éva arra is rámutatott, hogy az idegenforgalmi adót a vendégek a szállásadóknak adják át, akik ezt kötelesek bejelenteni és befizetni az önkormányzatnak. Ugyanakkor folyamatos nyilvántartást is vezetniük kell arról, hogy kik kapnak mentességet. Késedelem esetén pótlékot számolnak fel nekik, illetve, ha nem fizetik meg az önkormányzatnak az idegenforgalmi adót, akkor végrehajtást is elrendelhetnek ellenük.

Az előadást követő beszélgetésen az egyik szállásadó azt vetette fel, hogy ha olyan családok érkeznek hozzájuk, akik babával, illetve kisgyerekkel jönnek, akkor mi a teendő az adózással. Az előadó elmondta, hogy az idegenforgalmi adó fizetése alóli mentességet igényelniük kell az érintett családoknak. Ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy ezt a kérdést közelebbről is megvizsgálják.

A piaci ár és a járulékos költségek

Ezután Gábriel Péter, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara adószakértője beszélt az általános forgalmi adónak a szálláshely-szolgáltatásban, illetve a vendéglátásban betöltött szerepéről. Ismertette a hatályos áfa-szabályokat és hangsúlyozta, hogy az adó alapja a szokásos piaci ár. De ide tartozik a vevőre áthárított járulékos költség is. Példaként említette a csomagolás, illetve a szállítás költségeit, a vendéglátásban pedig a felszolgálási díjat. Ezeket a számlán vagy a nyugtán fel kell tüntetni. A kereskedelmi szálláshelyeken is megjelennek járulékos költségek, így például a szoba árában foglalt reggeli, az üdvözlőital, a délutáni kávé vagy a fürdőköpeny használata. Ezeket is figyelembe kell venni.

Az előadó arra is kitért, hogy az adó alapját ár- és díjengedménnyel csökkenthetik, de lehet üzletpolitikai célú árengedmény is. Ezt a partner abban az esetben veheti igénybe, ha megfelel az előírt követelményeknek. A továbbiakban 2017 január 1-jén életbe lépett jogszabályi módosításokat ismertette. Többek között arról beszélt, hogy a 18 százalékos általános forgalmi adót alkalmazhatják például a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásoknál, az étkezőhelyi vendéglátásban, továbbá azokon az önkiszolgáló helyeken is, ahol a fogyasztáshoz szükséges feltételekkel rendelkeznek.

Számla- és nyugtaadási kötelezettség

Ugyanez vonatkozik a cukrászsüteményekre és a pizzára is. Ám a hal- és a pecsenyesütők, a kolbász- és a hurkasütők, a munkahelyi, illetve a közétkeztetésben résztvevők például a 27 százalékos áfát alkalmazzák. Az öt százalékos adómértékkel csak a húsok, a tej, a tojás, illetve a vendégeknek biztosított napilapok és folyóiratok beszerzésénél találkozhatnak. A szakértő kiemelte a számla-, illetve a nyugtaadási kötelezettség fontosságát is a gyakorlatban.

Gábriel Péter végül arról is beszélt, hogy a vendéglátók, illetve a szálláshely-tulajdonosok nemcsak itthon, hanem külföldön is hirdethetik a tevékenységüket természetesen akkor, ha az erre vonatkozó adózási feltételeknek megfelelnek.


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.