Egy könyv, két magnószalag és sok-sok emlék

Az MSZÉSZ 50. születésnapját alakulásának helyén, a Hotel Gellértben ünnepelte az egykori alapítókkal közösen.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az idén 100 éves Gellért Hotel adott otthont annak az emlékülésnek, amelyet március 27-én tartottak mai szállodások, és a korábbi generációk részvételével. 

Volt elnökök, alapítók

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke, Könnyid László köszöntötte a többnyire fehér hajú megjelenteket, a jelen lévő alapítótagokat és az alapítás körül bábáskodókat. Megemlékezett Rózsa Miklós alapító elnökről, az akkori alelnökről, Somogyi Jenőről. Szerencsére Dr. Gyökössy Gyulát személyesen köszönthették, hiszen jóerőben van ma, meg is jelent az 1987-89-ig az elnöki pozíciót is betöltő szállodás szakember. Dr. Rubovszky András, Kovács István, Bocsák László, dr. Niklai Ákost, Kopócsy Andrea, dr. Erdei János volt elnökök szintén jelen voltak az ünnepi találkozón.

Majd Könnyid László elnök a Szövetség alakulásának történetéből mesélt érdekességeket 1968-tól kezdődően. Az alapítás három okát is megismerhettük: ezek a magyar szállodaipar fejlesztése, szolgáltatás színvonalának emelése, a szakma képviselete belföldön és külföldön.

Pávelné lapvásárlásra buzdít, Rubovszky háborog

A regnáló elnök nagy kedvence 1977-ből való, és egy korábbi elnökasszony, Pável Jánosné nevéhez fűződik: Magyar Hét néven megjelent akkoriban egy újság, 1 Ft-os előfizetéssel, Pávelné annyit kért, fizessék be a szállodások ezt a pénzt, és adják át a lapot a baráti országok képviselőinek (vendégeinek).

Mint kiderült, 1990-ben Rubovszky András is írt egy levelet az akkori Fővárosi Önkormányzatnak: bűnözésről a Belvárosban, valutázásról, prostutícióról háborgott. Hallhattuk még, 1989 óta lobbiszervezet lett a Szövetség, hiszen megjelent az áfa! 15 százalékkal indult, 1993-ban már 20 százalék lett, utána csökkent 18-ra.

Generációk békében, egyetértésben egymás között

Azzal zárta ünnepi beszédét Könnyid elnök, hogy büszke arra, Magyarország legmeghatározóbb turisztikai szövetségét vezetheti, amely 50 éve működik, és ma is aktív.  

Dr. Princzinger Péter (elnök, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány) örül,t hogy egy olyan szakmának a képviselőihez látogathatott el, ahol idősek, középkorúak, fiatalok együttdolgoznak. Amikor az MTÜ-nél dolgozott, mondta a turisztikai szakértő, jól együtt tudtak működni az MSZÉSZ-szel. 28 szervezet alkotja turisztikai szövetségüket, az alapítók közt ott szerepel az MSZÉSZ is.

Kolomp és sosemkész kongresszusi központ

Néhány hozzászólás következett a szakma jeles képviselőitől, a múlt tanúitól. Elsőként dr. Niklai Ákos emelt ki néhány epizódot az elmúlt 50 évből. Kiemelte, mennyire fontosak voltak az elnökök mellett a titkárok munkája is. Különösen Lombossy Gábort emelték ki többen is nagy tisztelettel, akinek a nevezetes kolompolást is köszönheti a tagság az üléseken. 1973-ban alakultak először szekciók, 1995-ben hirdették meg először a Zöld Szálloda díjat. Kialakították a regionalitást, elindították a lobbizást, a társszövetségekkel való együttműködést. 1975-ben fogadták a 15 százalékos szervízdíjat. És már 1974-ben megígérték a nagy befogadóképességű kongresszusi komplexumott az állam részéről a szállodásoknak - fejezte be visszatekintését Niklai ex-elnök.

Jé, egy szállodának tulajdonosa is van?

Dr. Rubovszky András is hozzászólt az ünnepségen, aki az ünnepi programnak helyet adó Hotel Gellértnek is 14 évig az igazgatója volt. Szállodaigazgatók szerinte akkoriban új helyzettel néztek szembe: a 90-es években megjelent egy új személy sok helyütt - tulajdonosnak hívták.

Meszter László szintén az alapítástól jelen volt a szövetség életében, ő a szakmai szervezet alapításának lehetőségeiről beszélt. Az Új Gazdasági Mechanizmus évében végre egyetemet végzett emberek kerültek az állami hivatalos vezető szervekhez. És elmondta, megtalált két magnószalagot, amit átadott a most regnáló elnöknek.

Szakmai konferencia az MSZÉSZ szervezésében

Dr. Valkó Miklós két emléket osztott meg a jelen lévőkkel: ő 1957-ben került a Gellértbe portásnak, azt a tanácsot kapta, hogy ne kezdjen ki a személyzettel és a vendéggel, mert ebből csakis ő járhat rosszul! És arról a könyvről mesélt, amiben ő is szerepelt, és az első szállodás szakmai konferencia anyagát tartalmazza – ezt 1972-ben adták ki, és szintén átadta az ünnepségen az utókornak.

Dr. Csizmadia László kézcsókkal köszöntötte a műsorvezetőt, Náray Erikát, majd mesélt a régi dolgokról, alapvetően szakterületéről, a szakképzésről, iskoláról és a szövetség kapcsolatáról. "Egy szakma nélkül egy szakmai főiskola nem létezhet" mondta. Angol és német nyelvű képzést 1992-ben az MSZÉSZ segítségével tudták elindítani.  

12 alapító hotel díjai

Lombossy Gábor nagyhírű kolompjával végül ünnepélyes díjátadás kezdődött. Royal Hotel, Margitsziget Szálloda, Astoria Hotel, Sport Szálloda (ma Flamenco), a 100 éves Gellért hotel, Hotel Annabella, Budapest Szálloda, Szabadság Hotel, Fenyves Szálloda (mai Lővér), Nemzeti Szálló, Novotel Hotel és Béke Szálloda - az alapítók nevében mai igazgatók, ügyvezetők és menedzserek vették át Könnyid elnöktől a szép és elegáns emlékplakettet.

Forrás: Vendég


Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.