hirdetés

Már kötelező az új vendégazonosítási rendszer a szálláshelyeken

Mint már korábban is megírtuk, a csecsemőktől a felnőttekig mindenkinek szüksége lesz a szolgáltatások igénybevételehez fényképes okmányra. A témát a szakma körében tapasztalható és hozzánk eljuttatott információk alapján hamarosan folytatjuk.

hirdetés

Minden szálláshely-szolgáltatónak legkésőbb 2021. szeptember 1-jétől rendelkeznie kell olyan szálláshelykezelő szoftverrel és okmányolvasóval, amely a VIZA-rendszer számára történő, szálláshelyenkénti adattovábbításra képes, olvasható a vizainfo.hu oldalon. A kormány által kijelölt tárhelyszolgáltató a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), a tárhelyfeladatokat a Vendég Információs Zárt Adatbázis (VIZA) látja el, áll az index.hu cikkében.

Adobe Stock
Adobe Stock

Mi az a VIZA?

A beolvasott adatok titkosított továbbítása csak jóváhagyott szálláshelykezelő szoftveren keresztül teljesíthető. A szálláshely-szolgáltató a vendég jogszabályban meghatározott személyes adatait a szálláshelykezelő szoftver okmányolvasó részén keresztül köteles rögzíteni. Azokat az adatokat, amelyeket az okmányolvasó nem tud leolvasni, vagy hibásan olvassa le, a szálláshely-szolgáltató manuális adatbevitel útján rögzíti a szálláshelykezelő szoftverében, olvasható a hivatalos tájékoztatásban.

Kivétel sajnos nincs, a jogszabály nem tesz különbséget életkor alapján a vendégek okmánybemutatási kötelezettségénél, vagyis a kisgyermekeknek ugyanúgy rendelkezniük kell személyivel vagy útlevéllel, mint a felnőtteknek.

Ha a vendég nem adja át a személyi azonosításra szolgáló okmányt, abban az esetben a szálláshely-szolgáltatónak meg kell tagadnia a szolgáltatást, és ha volt, akkor vissza kell fizetnie a már beérkezett előleget, vagy szállásdíjat.

A VIZA két évig (a tudomásra jutást követő első év utolsó napjáig) tárolja a titkosított adatokat. A rendőrség a bűnüldözés, a bűnmegelőzés, valamint a közrend, a közbiztonság, az államhatár rendjének, az érintett és mások jogainak, biztonságának és tulajdonának védelme, a körözési eljárás lefolytatása érdekében végezhet célzott keresést egy konkrét adatsorra vonatkozóan, de a VIZA teljes adattartalma a rendőrség számára sem ismerhető meg.

A turisztikai tárhelyszolgáltatónak és a kulcsszolgáltatónak az adatok szintén nem láthatók, abba betekintési jogosultsága és technikai lehetősége egyik érintett szervezetnek sincs.

A teljes cikk megtalálható: ITT

 

 

(forrás: vizainfo.hu / index.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye a katát érintő, szeptember 1-től érvényes új szabályozásról?

Partnerünk