hirdetés
hirdetés

Megelőzhető lett volna az etióp gép lezuhanása?

A probléma, mely egyes szakértők szerint a túl gyors fejlesztésből, a rivális Airbus-szal folytatott versenyből következik áttételesen, nem derült ki a Boeing 737 Max 8 üzemeltetési kézikönyvéből, arra a pilótákat nem képezték ki, pedig csak egy gyorsan végrehajtott összetett műveletsorral lehetett volna a katasztrófát megakadályozni - írja az index.

hirdetés

2019. március 10-én, vasárnap reggel az Addisz-Abebából Kenya fővárosába, Nairobiba tartó gép a  felszállást követő hatodik percben a földbe csapódott, Az Ethiopian Airlines alig négy hónapos Boeing 737 MAX 8-as utasszállítójának fedélzetén tartózkodó 157 ember közül a balesetet senki nem élte túl.  Az etiópiai tragédia után a Boeing átírta a használati utasítást és egy szoftverfrissítést is bejelentettek, amivel a cég implicit elismerte, hogy valami nem volt rendben.

Az etiópiai légi katasztrófa után az egész világon földre kényszerítették a 737 Max 8 típust, mert az a tragikus balesetek a gyanú szerint egy bizonyos helyzetekben életveszélyesen működő szoftveres mechanizmussal, az un. MCAS működésével függ össze: az elvileg az átesés megakadályozására szolgáló korrekciós rendszert meghülyíthetik a hibás adatok, és ilyenkor a pilótáknak az automata szisztémával kellene küzdeniük a túlélésért – anélkül, hogy erre megfelelő kiképzést kaptak volna.

Közben azonban a Quartz kiderítette, hogy az amerikai pilóták képzésük során alig egy órás specifikált képzést kaptak egy ipad segítségével a Boeing 737 Max 8-ra. A 737 Max 8-at hivatalosan a 737-800 kategória altípusának tekintik; akinek engedélye van arra, ezt is vezetheti. A Max 8 azonban, mint a balesetekből kiderült, tragikusan máshogy tud viselkedni, mint a többi gép.  Az amerikai használati utasítások ennek ellenére szót sem ejtettek a katasztrófákért felelősnek tartott MCAS-rendszerről, több nagy légi társaságnak pedig egyelőre nincsenek is Max 8-as szimulátorai.

(forrás: Index)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk