hirdetés
hirdetés

Nem kell megabírságot fizetnie a Ryanair-nek

Közleményben üdvözölte a Ryanair a döntést, amelynek értelmében a Fővárosi Törvényszék megsemmisítette az ír fapados légitársaságra tavaly augusztusban kiszabott 736 ezer eurós bírságot. A 300 millió forintos büntetést a fogyasztóvédelmi hatóság szabta ki, miután a Ryanair bevezette azt az intézkedést, hogy a 2022 júliusától utasonként 10 eurós különadót az utasokra terheli.

 

hirdetés

A légitársaság megállapítása szerint a bírság eltörléséről szóló döntés még a múlt héten született meg, de annak semmi nyoma a törvényszék honlapján. A Ryanair közleményének megjelenése után a Fővárosi Törvényszék a hvg.hu-nak megerősítette, hogy jogerősen megsemmisítették a cégre kiszabott fogyasztóvédelmi bírságot kiszabó határozatot, írta meg a 24.hu hírportál.

 

Szabó József törvényszéki szóvivő elmondta, az ítélet indoklásában két fontos elem szerepel. Az egyik az, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság eljárása során bizonyos szabályokat nem tartottak be. Ez azonban nem lett volna önmagában nem lett volna elég a határozat megsemmisítéséhez. Ennél lényegibb kérdés volt, hogy a lormányhivatal a bírság kiszabását azzal indokolta, a Ryanair nem jogosult a légi utazásokra terhelt adó továbbítására, mert annak alanya a rendelet szerint nem a légitársaság, hanem a földi kiszolgálást végző cég. A bíróság ezzel szemben ítéletében azt állapította meg, hogy a légitársaság az adó alanya, ezért joggal közölhette ezt utasaival, vagyis – a fogyasztóvédelmi hatóság határozatával szemben – nem tévesztette meg őket.

A Ryanair közleménye szerint az „abszurd és politikailag motivált bírság” megsemmisítése megerősíti, a társaságnak joga van ahhoz, hogy szabadon határozza meg jegyeinek árát.

(forrás: hvg.hu / 24.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk