hirdetés
hirdetés

35 ezer munkavállaló hiányzik a turizmusból Ausztriában

A szomszédos Ausztriában sok szálloda és vendéglátóhely üzleti modelljének felülvizsgálatára és átalakítására kényszerül - írja a GD Consulting.

hirdetés

A magas infláció, a hatalmas munkaerőhiány, a háborús helyzet okozta bizonytalanságok egyszerre állítják kihívás elé az amúgy is csak éledező turisztikai ágazatot. Az osztrák gazdasági kamara (WKO) szállodai szakosztályának elnöke, Susanne Kraus-Winkler közel 15 százalék körüli áremelkedést valószínűsít a szektorban, amely a kihívásokra adandó egyik válasz. Elmondása szerint 35 ezer fő hiányzik a turizmus és vendéglátás területén, amely akut probléma. Az EU-n kívüli harmadik országokból toborozható munkaerőért egész Európa versenyez. Sokan üzleti modelljük átdolgozásra kényszerülnek, készülnek a stratégiák a munkaerő rugalmas foglalkoztatása érdekében, szűkülnek a szállodai szolgáltatások listái, rövidülnek az étlapok, tovább terjednek a munkaerőt kiváltó digitális megoldások. A hagyományosan munkaerőigényesebb magas kategóriájú szállodákban és éttermekben a legakutabb kérdés a megfelelő személyzet megtalálása és megtartása.

 

Fotó: Depositphotos
Fotó: Depositphotos

Az ORF által idézett iparági szakértők szerint az ágazat jövedelmezősége az elmúlt időszakban 20 százalékkal romlott. Ennek következtében a tartalékokkal már nem rendelkező kisebb egységek és panziók sorra tűnnek el a piacról. Az árak emelése a rugalmasság iránti kereslet növekedésével is összefüggésben van. A WKO friss felmérései alapján a rövid távú foglalások a jövőben még nagyobb arányt fognak képviselni. Pár éve rövid táv alatt a két héttel korábbi foglalást értették, mostanában az érkezést megelőző 2-3 nappal korábbi foglalás a gyakoribb. Ennek ára van, a last minute már nem kedvezményt, hanem felárat jelent – hangsúlyozza a WKO szakmai vezetője. A szállodák a magasabb és rugalmasabb árakat saját csatornáikon keresztül jobban tudják érvényesíteni, mint az utazási irodákon és közvetítőkön keresztül. Mindenestre az leszögezhető, hogy a nyomtatott árlisták kora lejárt – jellemezhető sommásan a szállodák árpolitikájával kapcsolatos helyzet. A WKO komoly gondnak érzékeli a járvány alatt felvett hitelek törlesztésének kötelezettségét is, itt a futamidők átszabására biztosan szükség lesz. A városi szállodák és az éjszakai vendéglátás területén tevékenykedő vállalkozások számára továbbra is biztosítani kell az eddigi támogatási konstrukciókat – olvasható a WKO szakmai állásfoglalásban.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk