hirdetés
hirdetés

A sztárvároska fejet hajtott a közfelháborodás előtt

A festői felső-ausztriai Hallstatt település az elmúlt hetekben a nemzetközi médiaérdeklődés figyelmébe került - írja a GD Consulting.

hirdetés

Ezúttal nem a látványosságai miatt, hanem - éppen azokat a turisták fényképezőgépei és mobiltelefonjai elől eltakaró – szelfi-kerítés felhúzása miatt. A nemzetközi és helyi felháborodásnak köszönhetően a település legszebb panorámapontján felállított kerítést azóta eltávolították, de a „probléma ezzel nem oldódott meg” – nyilatkozta   Alexander Scheutz, a település polgármestere az osztrák Kuriernak. „A 730 lelket számláló községünk számára hatalmas kihívás a folyamatosan érkező látogatósereg. Az önkormányzat 12 főt foglalkoztat csak a forgalomterelés érdekében. Az elmúlt években már limiltálták azoknak a  járműveknek a számát, amelyek behajthatnak a városba. Egyszerre 54 busz és 450 autó tud parkolni, többet nem engednek behajtani. A helyi lakosság nehezen tolerálja az óriási látogatóforgalmat, ezért is próbálkozunk újabb és újabb megoldásokkal, mint az utóbbi napokban „elhíresült” szelfi-kerítés” – magyarázta a történteket a polgármester.

 

A jövőben a kerítés helyett egy tábla figyelmezteti a turistákat, hogy az általuk meglátogatott település másoknak a  lakhelye, az itt élők mindennapjaikat nyugodt körülmények között szeretnék tölteni. A polgármester elmondása szerint nagy ázsiai tour operátorokkal már felvették a kapcsolatot, s időablakok kialakítását dolgozzák ki, hogy ezáltal is elősegítsék a nagyobb csoportok tartózkodásának időbeni optimalizációját. Megoldás még, hogy a csoportok vezetői fejhallgatós mikrofonokon keresztül tájékoztassák a vendégeiket, hogy hangos kiabálásukkal ne zavarják a környék lakóit.

Ausztriában átlagban igen magas a helyi lakosság szimpátiája a turizmus iránt. Az úgynevezett turisztikai elfogadottsági index azonban egyes, a turistaforgalom által kritikusan érintett településeken az átlagosnál értelemszerűen alacsonyabb. A cél az, hogy megfelelő szabályzókkal a látogatóforgalom a helyben élők életminőségének növelését szolgálja – idézi a GD Consulting az osztrák turizmus stratégiai dokumentumát.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk